Küba’nın sunduğu yatırım fırsatları neler?

DEİK Türkiye – Küba İş Konseyi Başkanı ve Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman “Küba’nın asıl önemi Türk iş dünyası için başta turizm olmak üzere önemli yatırım fırsatları barındırmasından geliyor. Küba’nın sunduğu yatırım fırsatlarını kaçırmayalım” dedi.

“Karayipler’in dünya ile her geçen gün bütünleşen en büyük ekonomisi ile işbirliğimizi geliştirelim” diye konuştu. Kutman, İş Konseyi’nin düzenlediği ‘Küba, 2013 – 2016 Fotoğraf Sergisi’ açılışı için verdiği davette açıklamalarda bulundu.

Davete katılan Küba Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez, “Türkiye’de ilaç üretimi bizim için mümkün. Bunu yaptığımız ülkeler var. Türkiye’de bazı saygın kuruluşlarla Türkiye’de ortak ilaç üretimi için görüşmeler yapılıyor” dedi. Nunez, ülkesinde Türk yatırımcılar için turizm, tarım, işlenmiş gıda ve yenilenebilir enerji alanlarında fırsatlar bulunduğunu ifade etti.


DEİK Türkiye – Küba İş Konseyi’nin düzenlediği ve dört yıl boyunca günlük hayattan çekilen fotoğraflardan oluşan ‘Küba, 2013-2016 Fotoğraf Sergisi’ açıldı. Serginin açılışı nedeniyle Küba Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez’in katılımıyla iş ve sanat dünyası mensuplarına bir davet veren DEİK Türkiye – Küba İş Konseyi Başkanı ve Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Küba ile ticaretimiz potansiyelinin altında seyrediyor. Rakamlar hala mütevazı olmasına rağmen 2017’de ihracatımız, 2016’ya göre yüzde 158 artış göstererek 7,9 milyon dolardan 20,4 milyon dolara yükseldi” dedi. Kutman, 2015 yılından bu yana iki ülke ilişkilerinin hızla geliştiğine dikkat çekti.

Küba’nın Türkiye için asıl öneminin Türk iş dünyası için başta turizm olmak üzere önemli yatırım fırsatları barındırmasından geldiğini söyleyen Kutman, “Küba’nın sunduğu bu fırsatları kaçırmayalım. Karayipler’in dünya ile her geçen gün bütünleşen en büyük ekonomisi ile işbirliğimizi geliştirelim” diye konuştu. THY’nin İstanbul – Havana uçuşlarının önemine değinen Kutman, “Direkt uçuşlar iki ülkenin kültürel ve ekonomik ilişkilerinde çarpan etkisi yapıyor” şeklinde konuştu.


En büyük olunca çoklu yerel şirket haline geldik

Global Yatırım Holding’in bağlı şirketi Global Ports Holding’in 7 ülkede ikisi ticari olmak üzere 15 liman ile dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi olduğunu hatırlatan Kutman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyüdükçe dünyanın dört bir yanındaki duraklarla temasa geçiyoruz. Karayipler’e özel bir ilgimiz var. Küba’nın kalplerimizde ayrı bir yeri var. Küba’yı sayısız defa ziyaret ettik. Ülkemizde de Küba’ya ilgi her yıl giderek artıyor. Daha fazla insanın bu güzel ülkeye gitmesine aracılık edersek mutlu oluruz.”

Tarım, işlenmiş gıda, yenilenebilir enerji ve turizmde fırsatlar var

Davette konuşan Küba Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez ise ülkesinde Türk yatırımcılar için turizm, tarım, işlenmiş gıda ve yenilenebilir enerji alanlarında fırsatlar bulunduğunu ifade etti. Küba’nın ilaç ve genel olarak sağlık sektöründeki gelişmişliğinin bütün dünyanın farkında olduğunu söyleyen Nunez, “Türkiye’de ilaç üretimi bizim için mümkün. Bunu yaptığımız ülkeler var. Türkiye’de bazı saygın kuruluşlarla Türkiye’de ortak ilaç üretimi için görüşmeler yapılıyor” diye konuştu. Nunez, sağlık turizminde de Türkleri Küba’ya beklediklerini belirtti.

Türk turist sayısı 20 bine ulaştı


Nunez, THY’nin direkt Havana seferlerinin başlamasının ardından Küba’yı ziyaret eden Türk turist sayısı önemli bir artış gösterdiğini anlatan Nunez, “Türk turist sayısı son olarak 20 bine ulaştı” dedi. Karşılıklı ticaret hacminin olması gerektiği düzeyde seyretmediğini kaydeden Nunez, bununla birlikte artacağına inandığını kaydetti.

Turizmde ucuz olmak da yetmiyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.