Trump: Füzelerimiz geliyor, hazır ol Rusya!

Rusya ve ABD arasındaki gerilim ‘tamiri zor bir hal’ almaya doğru gidiyor. ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’nın açıklamalarının ardından Twitter’dan ‘Füzelerimiz geliyor, hazır ol Rusya’ ifadesini kullandı.

donald trump abd rusya putin 3 dünya savaşı füze nükleer

Trump, “Rusya Suriye’ye yönelik bütün füzeleri düşüreceği sözünü verdi. Hazır ol Rusya çünkü onlar geliyor olacak, güzel ve yeni ve ‘akıllı’.” cümlesine yer verdi. ABD ve Rusya cephesinde karşılıklı açıklamalar Üçüncü Dünya Svaaşı konusundaki endişelere neden oluyor.

Rusya cephesinde ABD’nin Suriye’yi vurması durumunda bu füzelerin engelleneceğine yönelik açıklamalar geldi. ABD Başkanı Donald Trump ise Rusya cephesinden bu açıklamalara çok sert bir cevap verdi. Trump, “Hazır ol Rusya, füzelerimiz geliyor” ifadesini kullandı.


rusya füzeleri missile

Rusya: ABD füzeleri düşürülecek

“Rusya, Suriye’ye ateşelenen herhangi ve bütün füzeleri düşüreceği sözü verdi! Hazır ol Rusya, çünkü onlar geliyor olacak, güzel ve yeni ve ‘akıllı’! Gazla öldüren ve bundan keyif alan bir hayvanla partner olmamalısınız.”

Bugün Rusya’nın Lübnan Büyükelçisi Suriye’ye ateş edilen herhangi bir ABD füzesinin vurulacağını açıklamıştı. Alexander Zasypkin, Hizbullah’a yakın El Manar televizyonuna yaptığı açıklamada “Eğer Amerikalılar bir füze ateşlerse füzeler düşürülecek” ifadelerini kullandı. İngiliz basınının haberine göre ise İki Rus milletvekili, Amerikan ordusunun Suriye’yi vurması halinde buna askeri bir karşılık verilmesi için Kremlin’e çağrı yapmıştı.

Trump, Esad’a yanıt sözü vermişti

Rusya ve ABD, dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Suriye’deki kimyasal saldırılar hakkında uluslararası bir soruşturma için getirdikleri ayrı önerileri karşılıklı olarak engellediler.

ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, kimyasal silah saldırısının sorumlusunun belirlenmesinden sonra hızlı ve güçlü bir karşılık verileceğini söylemişti.

esad trump yezid

Esad rejimi, başkent Şam’daki Doğu Guta bölgesinin Duma ilçesinde 7 Nisan’da kimyasal silah kullanmış, 78 sivil ölmüştü.

ABD, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne BM içinde katliamın soruşturulması ve sorumlularının belirlenmesi için mekanizma kurulmasını öneren tasarı sunmuş, ancak Rusya veto etmişti.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nick Haley, “BMGK harekete geçse de geçmese de ABD, Suriye’deki kimyasal silah saldırısına cevap verecek.” ifadelerini kullanmıştı. ABD Başkanı Donald Trump da Esad rejimine karşı askeri seçenek de dahil tüm ihtimallerin masada olduğunu ve eğer saldırıda sorumluluk payı varsa Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de “bedel ödeyeceğini” dile getirmişti.


“ABD’nin füzeleri düşürülecek”

Rusya’nın Beyrut Büyükelçisi Alexander Zasypkin, “ABD’nin Suriye’ye göndereceği füzeler düşürülecek.” açıklamasında bulundu. İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Rusya’da şahin milletvekillerinin Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, Suriye’ye saldırı düzenlemesi halinde ABD füzelerini vurma çağrısı yaptıklarını yazdı. Rusya ve ABD’nin Suriye konusundaki karşılıklı açıklamaları suların ısınmasına neden oluyor. ‘Esad Suriye’den İran’a kaçtı’ iddiası ise rejim tarafından reddedildi. Jerusalem Post gazetesine konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, İsrail’in Suriye’ye saldırmasının ardından İran’ın İsrail’e karşı eyleme girişmesi durumunda, ‘Esad rejimi ve Esad’ın kendisi haritadan silinecek’ ifadesini kullandı.

İngiliz The Telegraph gazetesinden Alec Luhn, Ben Riley-Smith ve Raf Sanchez imzalı haberde, ABD’nin Suriye’ye kimyasal saldırı iddiaları nedeniyle saldırı düzenlemesi ihtimali masadayken Rusya’nın Salı akşamı askeri tatbikat yaptığı da kaydediliyor.

ABD donanmasının Harry Truman uçak gemisi ve beraberindeki yedi savaş gemisinden oluşan filoyu, Akdeniz'e sevk ettiği duyuruldu.
ABD donanmasının Harry Truman uçak gemisi ve beraberindeki yedi savaş gemisinden oluşan filoyu, Akdeniz’e sevk ettiği duyuruldu.

Amerikan ordusu Suriye’yi vurursa, Rusya’nın karşılık vermesi için çağrı

BBC Türkçe’nin aktardığı haberde, Rusya Savunma Bakanlığı’nın “alçaktan uçan uzun menzilli kruz füzelerini tespit etmek ve yok etmek için askeri tatbikat” yaptığını açıkladığı bilgisi yer aldı. Habere göre iki Rus milletvekili, Amerikan ordusunun Suriye’yi vurması halinde buna askeri bir karşılık verilmesi için Kremlin’e çağrı yaptı.

Daha önce Rusya’nın paraşüt birliğinde albay olarak görev yapan Frants Klintsevich, ABD’nin Suriye açıklarında bekleyen savaş gemisinden füze atılması halinde, “Rusya bu Tomahawk füzelerini vurarak düşürmeli” dedi. Parlamento Savunma Komitesi’nin başındaki Vladimir Shamanov ise, Moskova’nın Suriye’deki “yasa dışı eylemlere” yanıt vereceğini söyleyerek, “gerekirse askeri önlemler alınmalı” ifadelerini kullandı.

‘Esad kaçtı’ iddiası yalanlandı!

Ortadoğu’da bazı yayın organlarında Esad ve ailesinin İran’a kaçtığı iddia edildi. Rejim sözcüleri bu iddiayı yalanladı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve ailesinin Suriye’den kaçtığı iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Ortadoğu’nun bazı basın yayın organları, başta ABD olmak üzere Batı ülkelerinin Suriye’yi vurma tehdidinin ardından Esad ve ailesinin İran’a tahliye edildiğini ileri sürmüştü. Sputnik’teki haberde bu iddialara yanıt veren bir kaynak, “Esad ve ailesi halen Suriye’deler. Bu haberler gerçeği yansıtmıyor” dedi.

israil iran savaş

İsrail: İran saldırırsa Esad’ı deviririz

İsrail merkezli Jerusalem Post gazetesine konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, İsraiil’in Suriye’ye saldırmasının ardından İran’ın İsrail’e karşı eyleme girişmesi durumunda, ‘Esad’ı devireceklerini’ açıkladı.


İsmi açıklanmayan yetkili, İranlıların Suriye’den İsrail’e saldırması durumunda Suriye’de Beşar Esad rejiminin bu olaydan ‘en büyük zararı görecek’ kesim olduğunu aktardı. Yetkili, “Eğer İranlılar Suriye bölgesinden İsrail’e ve onun çıkarlarına saldırırsa, Esad rejimi ve Esad’ın kendisi haritadan silenecek” ifadesini kullandı.

Alibaba’nın kurucusundan 3. Dünya Savaşı uyarısı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.