Dolar’da yeni rekor! Gösterge faizi 2009’dan beri en yüksek seviyede

Enflasyon tahminlerinin beklentinin üstünde gelmesiyle Dolar / TL yeni tarihi rekorunu kırdı. Gösterge faizi Mart 2009’dan beri en yüksek seviyede!

Dolar yeni rekor! Gösterge faizi 2009'dan beri en yüksek seviyede

Dolar/TL’de yeni rekor seviye 4,2879

Dün tahminlerin üzerinde gelen enflasyonun ardından 4,2447 ile rekor seviyeye çıkan Dolar/TL, bugün ABD tarım dışı istihdam öncesinde 4,22 seviyesinin üzerinde güne başladı.

• Gösterge tahvil faizi dün 40 baz puan artışla Mart 2009’dan sonra ilk kez yüzde 15’i aşarak yüzde 15,01’e ulaştı.


• Bankalar dün TCMB geç likidite penceresinden yüzde 13,50 faiz ile 83,65 milyar TL kullandı.

• TCMB’nin kotasyon GLP repo imkanı ile bankaların kullandığı miktar 25,96 milyar TL oldu.

• TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün yüzde 13,50 oldu.

Türkiye adım adım ekonomik krize mi gidiyor?

Öte yandan Emekliye ikramiye, öğrenciye af, imar barışını içeren Vergi ve Diğer Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile ilgili Tasarı Komisyon’dan geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “S&P’nin not düşürmesi Türkiye için herhangi bir şey ifade etmiyor.” dedi.

Gösterge faizi nedir?

Gösterge tahvil faizi Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilen, ikincil piyasada en çok işlem gören, likiditesi yüksek, vadesine yaklaşık 2 yıl kalmış olan ve 3 veya 6 ayda bir kupon (faiz) ödemesi yapan devlet tahvilinin faizine verilen isim.


Dolar / TL üst üste rekor kırıyor!

11 Nisan’da 4,1935 seviyesine yükselerek rekor kıran USD/TRY kuru, sonrasında gerek jeopolitik risklerin azalması gerekse yurt içinde siyasi belirsizliğin kalkması ile 4,0060 seviyesine kadar geriledi.

TCMB’nin GLP oranında 75 bp faiz artışına gitmesi ile 4,03 desteğine gerileyen kur, bu haftaya bu destekten hafif alıcılı başladı. Ancak devamında ilk olarak hükümetin açıkladığı ve 24 milyar TL’lik maliyeti olan ‘Torba Yasa’nın bütçe açığını artıracağı endişesi ile bir miktar gerileyen TL, sonrasında S&P kararı ve enflasyon verisi ile rekor düşüş yaşadı.

S&P, cari açık, yüksek enflasyon, bütçe açığı ve dış finansman zorluğunu gerekçe göstererek Türkiye’nin kredi notunu indirdi. Bu kararın ardından önce 4,12 ve ardından 4,1860 seviyesine yükselen USD/TRY kuru, dün açıklanan enflasyon verisinin ardından rekor tazeledi.

Yıllık enflasyon artışı yüzde 10,85

Enflasyon, Nisan ayında aylık %1,87 ve yıllık %10,85 gelerek beklentileri aştı ve görünümdeki bozulma ile TL tarafındaki satışlar hızlandı, USD/TRY kuru dün 4,24’ü aşarak rekor tazeledi.

Haftanın son işlem gününde en düşük 4,21 seviyesini gören kur, son saat itibariyle %1,50 üzerinde kazançla 4,2825 seviyesine yükselerek tarihi zirve seviyeyi yeniledi.

TL, bugün dolar karşısında en çok değer kaybeden gelişen ülke parası olurken euro karşısında da 5,12 seviyesi altına geriledi. Sepet kur da 4,70 seviyesine yaklaştı.


TL tarafında yaşanan rekor düşüşlerle beraber dolar kurunda da tarihi seviyeler görülüyor. Günün devamında ABD’den gelecek tarım dışı istihdam rakamları takip edilecek ve doların küresel piyasalardaki yükselişinin kuvvetlenmesi kurdaki atakların devam etmesine neden olabilir. (tr.investing.com)

Durmuş Yılmaz’dan ekonomik kriz yorumu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.