Nekbe protestoları: İsrail’in katliamında 55 Filistinli öldü

ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının ardından yaşanan gerilim doruk noktasına ulaştı. ABD’nin İsrail Büyükelçiliği Tel Aviv’den Kudüs’e taşındı. Gazze’deki Nekbe protestolarında İsrail güçleri 55 Filistinliyi öldürdü, 2 bin yaralı var.

nekbe protestosu abd kudüs gazze filistin
Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında düzenlenen Nekbe protestolarında 55 Filistinli hayatını kaybetti, en az 2 bin yaralı var.

ABD Başkanı Trump’ın 6 Aralık 2017’de Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ilan etmesinin ardından, ABD yönetimi bugün büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıdı. Yapılan açıklamada Kudüs Büyükelçiliği’nin resmen açıldığı duyuruldu.

Gazze’deki protestolarda ise katliam yaşandı. 55 Filistinli İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldü. Filistin Kızılayı’ndan yapılan yazılı açıklamada da Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında düzenlenen gösterilerde şu ana kadar 448’i gerçek mermiyle olmak üzere, şarapnel, gaz kapsülleri ve göz yaşartıcı gaz nedeniyle 2 bin üzerinde Filistinlinin yaralandığı kaydedildi.


nekbe protestosu abd kudüs gazze filistin
Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında düzenlenen Nekbe protestolarında 55 Filistinli hayatını kaybetti, en az 2 bin yaralı var.

İsrail ordusu Gazze sınırında Nekbe anma protestoları için toplanan Filistinli göstericilerin üzerine İnsansız Hava Araçlarıyla (İHA) göz yaşartıcı gaz attı.

Filistin Kurtuluş Örgütü, hayatını kaybedenlerin anısına genel grev ilan etti.

Bugün ezan yasak

Kudüs Belediyesi, ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmasına ilişkin yapılacak kutlamalar nedeniyle pazartesi günü Kudüs’teki mescitlerde ezan okunmasının yasaklandığını duyurmuştu.

Trump başkanlığındaki ABD yönetiminin 6 Aralık 2017’de Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğunun kabul edildiğini açıklaması, başta İslam dünyası olmak üzere tüm dünyada büyük tepkilere yol açmıştı. Kararın ardından Gazze ve Batı Şeria’nın birçok bölgesinde başlayan protestolar aralıksız olarak devam ediyor.

nekbe protestosu abd kudüs gazze filistin
Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında düzenlenen Nekbe protestolarında 55 Filistinli hayatını kaybetti, en az 2 bin yaralı var.

Gazze’ye hava saldırısı

İşgalci İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre İsrail jetleri, Gazze’ye 5 ayrı hava saldırısı düzenledi. Açıklamada, jetlerin Hamas kamplarını hedef aldığı belirtilirken, İsrail birliklerinin 3 ayrı noktada Hamas militanlarıyla çatışmaya girdiği ifade edildi.


Nekbe nedir?

İsrail’in 15 Mayıs 1948’de tarihi Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi, Filistinliler için onlarca yıldır devam eden felaketler silsilesinin başlangıcı oldu.

Filistinliler için zorunlu göç, yağma ve katliamların simgesi olan “Nekbe” (Büyük Felaket), tam 69 yıldır dinmeyen bir acıyı ifade ediyor.

Nekbe’den bu yana işgali genişleten İsrail, şu an 27 bin kilometrekarelik tarihi Filistin topraklarının yüzde 85’ine el koymuş durumda. Filistinliler ise bu alanın sadece yüzde 15’ini kullanabiliyor.

İsrail ayrıca 1967 yılında işgal ettiği Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da da yasa dışı Yahudi yerleşim birimi inşaatlarına devam ediyor.

Yüz binlerce Filistinlinin yurtlarından sürülerek bir günde “mülteci” konumuna düştüğü günü Nekbe olarak adlandıran ilk kişi ise Arap ulusalcılığının en önemli teorisyenlerinden Suriyeli tarihçi Konstantin Zurayk olarak biliniyor.


Zurayk’ın “Nekbe Ne Anlama Gelir?” adlı kitabının yayınlanmasının ardından bu isim 15 Mayıs’la özdeşleşti. Dünyanın dört bir yanında her 15 Mayıs’ta Nekbe protestoları düzenleniyor.

Evanjelizm akımı nedir? Neye hizmet eder?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.