Örtülü ödenek yine rekor kırdı: 4 ayda 747 milyon TL harcandı!

Cumhurbaşkanı ile Başbakan’ın harcama yetkisinde olan “gizli hizmet giderleri” örtülü ödenek kaleminden Nisan 2018’de 203 milyon lira, ilk 4 ayda ise 747 milyon lira para harcandı.

Örtülü ödenek yine rekor kırdı: 4 ayda 747 milyon TL harcandı!

Maliye Bakanlığı bu yılın ilk 4 ayında gerçekleşen bütçe verilerini açıkladı. Resmi verilere göre, Ocak-Nisan döneminde bütçe açığı yüzde 29.6 oranında artarak 23.2 milyar liraya ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde bütçe açığı 17.9 milyar liraydı.

Cumhurbaşkanı ile Başbakan’ın harcama yetkisinde olan gizli hizmet giderleri örtülü ödenek kaleminden ise nisan ayında 203 milyon lira, ilk 4 ayda ise 747 milyon lira para harcandı. Afrin operasyonunun yavaşlamasıyla güvenlik ve savunma harcamaları ise düşmeye başladı.


Örtülü ödenek son 10 yıllık tablo:

YIL TL
2007 436 milyon
2008 510 milyon
2009 634 milyon
2010 706 milyon
2011 951 milyon
2012 1 milyar 175 milyon
2013 1 milyar 248 milyon
2014 1 milyar 78 milyon
2015 1 milyar 773 milyon (Cumhurbaşkanı da dahil oldu)
2016 1 milyar 616 milyon

2007’de 436 milyon; 2008’de 510 milyon; 2009’da 634 milyon; 2010’da 706 milyon; 2011’de 951 milyon; 2012’de 1 milyar 175 milyon; 2013’te 1 milyar 248 milyon; 2014’te 1 milyar 78 milyon iken; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın harcamalara ortak olduğu 2015’te bu tutar bir anda 1 milyar 773 milyon liraya çıkmış; 2016’da 1 milyar 616 milyon lira olarak gerçekleşmişti. Yıldan yıla sürekli artan ve her yıl bir önceki yılın rekorunu kıran bir örtülü ödenek harcaması tablosu var.

Cumhurbaşkanlığı açıklaması: Harcamada itibar olmaz

Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı web sitesinden yapılan yazılı açıklamada, saraya yapılan harcamalarla ilgili “İtibarda tasarruf olmaz. Milletimiz, harcanan her kuruşta 80 milyonun hakkı olduğunun bilinciyle yürütüldüğü konusunda müsterih olsun” denilmişti.


Örtülü ödenek nedir?

En genel tanımıyla örtülü ödenek hükümetlere, devlet başkanlarına veya kurumlara; bir mali yıl içindeki bütçeden ayrılmış, kullanma şartları ve yöntemleri konusunda seçenekler sunan ama kullanıcısı tarafından harcama esnekliği de bulunan, belli bir program ve projeye direkt bağlanmamış harcama kalemi olarak adlandırılır.

İyi niyetli olarak bakılırsa; bu para, meclis veya daha üst bir kurumun onayı olmadan, hükümetin, hedeflerini yerine getirmesinde yardımcı olacak, bürokrasiyi aradan çıkartacak bir araç olarak görülebilir. Gizli hizmet giderleri olduğu ve bu paranın nereye harcandığı konusunda bilgi olmadığı için eleştirilmektedir.

Örtülü ödenek harcamaları 5018 sayılı kanunda tanımlanıyor:


“Örtülü ödenek; kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, Devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri ile Devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili Hükümet icapları için kullanılmak üzere Başbakanlık bütçesine konulan ödenektir.”

Recep Akdağ: Suriyeliler için 31 milyar Euro harcadık


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.