Oy pusulası parti yerleşimi: Cumhur ittifakı ilk sırada

İttifakların ve siyasi partilerin oy pusulası yerleri kura çekimiyle belirlendi. “Cumhur İttifakı” birinci, “Millet İttifakı” ise altıncı sırada yer alıyor. Peki nerede olmak avantajlı?

Oy pusulası parti yerleşimi: Cumhur ittifakı millet ittifakı

24 Haziran’da yapılacak 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde ittifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri için kura çekimi yapıldı.

Buna göre, AK Parti ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı birinci; CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi’nden oluşan “Millet İttifakı” ise altıncı sırada yer alacak.


Milletvekili seçimlerindeki oy pusulası sıralaması şöyle oluştu:

1. sıra: Cumhur İttifakı
2. sıra: Hür Dava Partisi (HÜDA PAR)
3.sıra: Vatan Partisi
4. sıra: Halkların Demokrat Partisi (HDP)
5. sıra: Bağımsız Türkiye Partisi (BTP)
6. sıra: Millet İttifakı

Yapılan kura çekiminde ittifaklar içindeki sıralamada şu şekilde belirlendi:

Cumhur İttifakı: AK Parti, MHP

Millet İttifakı: CHP, Saadet Partisi, İYİ Parti

Seçmene iki farklı oy pusulası verilecek

Seçmenlere verilecek iki oy pusulalarından birisi cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak. Bu oy pusulasının en üst kısmında “Cumhurbaşkanı Adayları” başlığı bulunacak.


Bu başlık altında Türkiye’de ilk kez cumhurbaşkanının halkın oyuyla belirlendiği 10 Ağustos 2014’deki seçimlerde olduğu gibi cumhurbaşkanı adaylarının isimleri ve fotoğrafları bulunacak. Bu oy pusulasında partilerin logoları ve yaptıkları ittifakların unvanları olmayacak.

İkinci oy pusulasında ise seçmenler milletvekili adaylarına oy verecek. Seçmenler, hem cumhurbaşkanına hem milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attıktan sonra oy verme işlemini tamamlayacak.

Cumhurbaşkanlığı oy pusulası

Cumhurbaşkanlığı oy pusulası cumhurbaşkanı adayları oy pusulası yerleşimi

Pusulada birinci sırada CHP adayı Muharrem İnce, ikinci sırada İYİ Parti adayı Meral Akşener, üçüncü sırada AK Parti adayı Recep Tayyip Erdoğan, dördüncü sırada HDP adayı Selahattin Demirtaş, beşinci sırada Saadet Partisi adayı Temel Karamollaoğlu, altıncı sırada da Vatan Partisi adayı Doğu Perinçek yer alacak.

Oy pusulasında nerede yer almak daha avantajlı?

İletişim uzmanı Ali Saydam, NTV’ye yaptığı açıklamada; tahmin edildiği gibi en başta olmanın avantajlı olmadığını, tercih algısının farklı işlediğini belirtti. Saydam, genelde en solda veya en sağdaki seçeneklerin tercih edilmesi yerine yüzde 65 oranında orta kısmı tercih etme eğilimi olduğunu belirtti.

Milletvekili aday listelerinin teslimi için yarın son gün


Milletvekili aday listeleri için de yarın son gün. Siyasi parti genel merkezleri, seçime katılacakları, seçim çevrelerine ait milletvekili aday listelerini en geç yarın saat 17.00’ye kadar Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) verecek.

SONAR 24 Haziran seçim anketi sonuçları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.