Türkiye batıyor: Dolar TL yüzde 5 yükselerek 4,92’yi gördü!

Türk lirası, gece yarısı Dolar karşısında sert şekilde değer kaybetti. Gece Asya seansında 4,82’yi aşarak rekor tazeleyen kur, son saatte 4,9282’ye yükselerek tarihi zirveyi gördü.

Türkiye batıyor: Dolar TL yüzde 5 yükselerek 4,92'yi gördü

Dolar TL’de şok artış

Türk Lirası günlük %5 kayıpla dünyada en çok değer kaybeden para birimi olurken kur da 5,0 sınırına yaklaştı. Haftaya 4,50 seviyesinden başlayan kur sadece 3 günde 42 kuruş yükseldi ve kurda yaşanan bu sert atakların ardından piyasalarda gözler TCMB’ye çevrildi.

Haziran’da yapılacak PPK toplantısının olağan üstü olarak erkenden yapılmasını bekleyen piyasalar TCMB’den sert bir hamle bekliyor.


Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul (BIST) 100 %1,50 düşüşle 101,480 puana gerilerken Gram Altın 204 TL’yi aştı.

4,9282’yi gören USD/TRY kuru rekor seviyenin test edilmesinin ardından 4,85 seviyesine geriledi, ancak artan endişeler ve kurdaki yükseliş yeni ataklara neden olabilir.

Ekonomi Bakanı: Kalıcı hasar henüz yok

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Dolar TL’de yaşanan yaşanan rekor artışlar sonrası sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı.

nihat zeybekci ekonomi

Beş maddelik bir flood paylaşan Bakan Zeybekci şunları belirtti:

“Reel ekonomi, büyüme, ihracat, istihdam ve kapasite kullanım oranları, ayrıca gelecek beklentilerine ilişkin öncü gösterge olarak yatırım teşvik başvuruları ve dünyanın en iddialı teşvik sistemine olan ilgi ile dünyada bu bakımdan ilklerde yer alan ülkemiz kur ve faiz oranlarında hak etmediği dalgalanmalar ve döviz piyasasında sağlıksız fiyat oluşumları yaşamaktadır.

İlgili kurumlarımız, reel sektörün başarısının, emeğinin ve alın terinin bu doğrultuda heba edilmemesi; döviz piyasasındaki dengesizliğin kaldırılması için gerekli araç ve yetkiye sahiptir. Bu sorumluluğu alarak, en doğru hamlenin en uygun zamanda yapılacağı konusunda güvenimiz tamdır. Hükümetimiz her zaman serbest piyasa ekonomisini esas almıştır ve bu anlayışla devam edecektir. Mali disiplinden ve enflasyonla mücadeleden ödün verilmeden, sürdürülebilir ve dengeli büyüme hedeflerimiz gerçekleştirilecektir.”

Bekir Bozdağ’dan Dolar TL açıklaması: Millet oyunu gördü

Bekir Bozdağ MTV zammı ile ilgili kritik açıklaması

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, dolardaki yükselişin 24 Haziran’da yapılacak olan seçimlerle ilgili olduğunu savunurken şu ifadeleri kullandı:

“Dolarla oynayarak milletin cebine, millete zarar verecek sonuçlar ortaya koyarak, bu seçimin sonuçlarını değiştireceğini düşünenler varsa aldanıyorlar. Millet oyunu gördü, oyuncuyu da gördü. Millet kuklayı da gördü, kuklacıları da gördü. Onlara fırsat ve izin vermeyecektir. Allah’ın izniyle 24 Haziran yeni bir gün olacağı gibi yeni bir dönemin de başlangıcı olacaktır.”

Muharrem İnce’den Dolar TL açıklaması ve Erdoğan’a çağrı

Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce Dolar TL açıklaması
Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’den Dolar TL açıklaması

Erzincan’da halka hitap eden Muharrem İnce, döviz kurlarındaki artışla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gerekli önlemlerin alınması için çağrı yaptı. İnce,’ Size yanlış bilgi veren danışmanlarınızı ekonomi ile ilgili kurmaylarınızı gözden geçirin. Size yalan söyleyeni yanınızdan uzaklaştırın’ dedi.

Muharrem İnce’nin konuşmasından öne çıkanlar:

“Artık elleri koynunda 1 gelin ağlamıyor 81 milyon Türkiye ağlıyor. Ekonomi batıyor. Duvara toslamak üzereyiz. Ey aziz milletim, ey AK Partili kardeşim, Ey HDP’li kardeşim, Ey MHP’li kardeşim, kamyon duvara toslamak üzere. 16 senede başaramadıklarını yine başaramayacaklar.

Bugün Erzincan’a gelmeden önce ekonomi kurmaylarımla birlikte saatlerce konuştum. Durdurulamayan dolar ve Euro’yu ısrar ederlerse hepimiz batacağız. Erdoğan’a tarihi çağrı yapacağım.

Sayın Erdoğan, döviz kurları artıyor. Bu bize daha yüksek enflasyon ve daha yüksek faiz olarak geri dönecektir. Milletimiz gelir kaybına uğrayacak ciddi sıkıntıya gireceğiz. Bu tehlikeden kurtulmak için Sayın Erdoğan size sesleniyorum. Bu memleketin bir evladı olarak çağrımdır.

1 – Size yanlış bilgi veren danışmanlarınızı ekonomi ile ilgili kurmaylarınızı gözden geçirirn. Size yalan söyleyeni yanınızdan uzaklaştırın.


2 – Sayın Cumhurbaşkanı MB’nin para politikasını bağımsız şekilde uygulamasına müdahale etmeyin.

3 – Acil olmayan kamu yatırımlarının şimdilik erteleneceğini ve Kamu Mali Disiplinin öncelikli olduğunı piyasalarla paylaşın.

4 – Piyasalarda dedikodu var bunu bertaraf ediniz. Kambiyo kontrolü ve yabancı para cinsinden varlıkların TL’ye dönüştüreceleği gibi çağ dışı uygılamaların gündemde olmadığını paylaşınız.

Bu tavsiyeleri dikkate alırsanız piyasadaki finansal istikara katkı sağladığını hep birlikte göreceğiz. Aziz milletim korkmayın 24 Haziran’dan sonra bu aksaklıkları düzelteceğiz. Ekonomik akıl devreye girecek kamu disiplini sağlanacaktır. Yatırım güvenliğini hep birlikte sağlayacağız.

Devlet yönetimi bağıra çağıra olmaz. İnce ayarla olur. O İnce ayarı tuturacağız.”

CHP’den flaş çağrı: Meclis acil toplanmalı

Türkiye ekonomisinde ani duruş riskinin giderek belirginleştiğini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, ekonomide alınması gereken acil tedbirlere değindi.

Öztrak, söz konusu önlemleri, “Seçimler öncesinde OHAL’i kaldırmak için TBMM derhal toplantıya çağırılmalı; Merkez Bankası’nın elindeki araçları bağımsız olarak kullanacağı topluma yazılı olarak taahhüt edilmeli; Saray, kerameti kendinden menkul ekonomi danışmanlarının görevine hemen son vermeli” şeklinde sıraladı.

Bu tedbirlerin alınmaması halinde Türkiye’yi zorlu günlerin beklediğini ifade eden CHP’li Öztrak, “Bu tedbirlerin ardından vatandaşlarımız da 24 Haziran’da en temel tedbiri alacak, metal yorgunluğu nedeniyle ülkeyi yönetemez hale gelen mevcut iktidarı sandıkta tasfiye edecektir” dedi.

İyi Parti: Merkez Bankası geç kaldı!

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayfer Yılmaz son yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Yılmaz, Merkez Bankası’nın önlem almakta geciktiğini belirtirken İyi Parti iktidarında kapsayıcı ekonomik büyüme politikalarının inşa edileceğini söyledi.

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayfer Yılmaz

Sözcü’ye konuşan İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayfer Yılmaz, yıl sonuna kadar şirketlerin döviz yükümlülüğünün ciddi bir şekilde arttığına dikkat çekti. Eski bakan Merkez Bankası’nı gerekli önlemi zamanında almamakla eleştirdi. Ayfer Yılmaz, “Merkez Bankası seçimler öncesinde bir tavır almaktan, piyasayı güven verecek bir şekilde yönlendirmeden uzak. Sözlü yönlendirmelerle bir başarıya ulaşmak mümkün değil. Hazine Garantili Borçların piyasaya etkisi var” diye konuştu.

ÖTV’den gelir kaybı var

Para politikaları üzerinde siyasi otoritenin baskısı olduğunu söyleyen Yılmaz, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın faiz düştüğü zaman enflasyon düşecek demesi seçimden sonrası için liberal politikalardan uzak bir söylemi işaret etmesi kafaları karıştırdı. Eylemsizlik hali ve bunu sadece algı olarak gösterme geçici bir durum olarak gösterme bütçe dengesi de bozuldu. Bütçe açığımız AB ortalamasının altına diyorduk. Bir seçimle 24 milyar TL’lik bir yük geldi. Döviz ve petrol artışı sebebiyle ÖTV’den gelir kaybı var. Tüm bunlar mali durumunda bozulduğunu ortaya koydu” ifadelerini kullandı.

Borsa İstanbul Başkanı’ndan döviz satışı yorumu

Borsa İstanbul Başkanı himmet karadağ döviz satışı yorumu

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ borsanın döviz satımı konusunda  “Dün toplantılar yapıp ekonomik gelişmeleri analiz ettik, bunun neticesinde dolarda son atakların ekonomik parametrelere dayanmadığını görerek diğer firmalara da gösterge olması açısından TL’ye güvenimizi yansıttık” ifadelerini kaydetti.


Karadağ “Bunu piyasada göreceğiz tabii. Bu konuda ana otorite Merkez Bankası. Onun açıklamalarını izlemek lazım. Biz ekonomik parametrelerle örtüşen bir karar aldık bunu da kamuoyuna duyurduk” dedi.

Türkiye iflas ediyor: İsviçreli ünlü ekonomistten şok uyarı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.