Erdoğan’ın yemin töreni: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yemin etti. Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne resmen geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin etmesi ile yeni sisteme geçildi

24 Haziran’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini 26 milyon 330 bin 823 oy ile kazanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM’de yemin etti. Erdoğan Meclis’teki yeminin ardından Anıtkabir’e hareket etti. Meclis’ten ayrılırken ayaküstü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ‘size cumhurbaşkanı mı başkan mı diyelim?’ sorusuna ‘başkan diyebilirsiniz’ diye yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yemin ederek resmen göreve başlayacak. TBMM’de tören için Beştepe’den yola çıkan Erdoğan’ın konvoyu TBMM’ye giriş yaptı. Konvoyun geçişi sırasından yol boyu ellerinde bayraklarla toplanan vatandaşlar Erdoğan’ı selamladı.


erdoğan makam aracı çiçekler yemin töreni

cumhurbaşkanı erdoğan meclis

Meclis’e eşi Emine Erdoğan ile gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kalabalık bir AKP’li grup karşıladı. Tören salonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ailesi de hazır bulundu. Oğlu Bilal Erdoğan salonda yaşananları cep telefonu ile kaydetti.

Kürsüye çıkıp yemin eden Erdoğan salondakiler tarafından dakikalarca alkışlandı. Yemin törenine katılan yüksek yargı ve askeri yetkililer de ayakta alkışladı.

bilal erdoğan

Beştepe’deki törene çok sayıda devlet başkanı katılacak

Erdoğan için Beştepe’de düzenlenecek törene 22 devlet başkanı, 28 başbakan ve parlamento başkanı ile 6 uluslararası örgütün genel sekreteri katılacak.

Törende Bulgaristan, Gürcistan, Makedonya, Moldova, Sırbistan, Kosova, Pakistan, KKTC, Kırgızistan, Sudan, Gine, Zambiya, Gine Bissau, Ekvator Ginesi, Somali, Moritanya, Gabon, Çad, Cibuti cumhurbaşkanları ile Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı, Katar Emiri ve Venezüella Devlet Başkanı hazır bulunacak. Törene katılacaklar arasında Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev de bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin töreni ile yeni sisteme geçilecek

Maduro: Yeni ve çok kutuplu dünyanın lideri Erdoğan

Törene katılacak isimlerden Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Twitter’dan yayınladığı mesajında, “Şu anda Türkiye’ye seyahat ediyorum. Bugün, Venezuela’nın dostu ve yeni çok kutuplu dünyanın lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın törenine katılacağım” ifadelerini kullandı. Mesajda yer alan videoda Maduro’nun araba kullandığı görülüyor.

Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı Teodore Obiang, törene katılmak için Türkiye’ye gelen ilk devlet başkanlarından biri oldu.

Ceiba Intercontinental adlı uçakla saat 08.35’te Ankara’ya varan Obiang, Esenboğa Havalimanı’nda askeri törenle karşılanarak havalimanının şeref salonunda misafir edildi.

Kongo Cumhuriyeti Meclis Başkanı Isidore Mvouba da törene katılmak için sabahın erken saatlerinde Ankara’ya ulaştı.


erdoğan yemin töreni

En üst düzeyde güvenlik önlemleri

Hem TBMM’de hem de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacak tören için Ankara’da güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı, tüm emniyet birimleri harekete geçirildi. Bu çerçevede özel harekat, terör, istihbarat, güvenlik, asayiş, çevik kuvvet, bomba imha ve trafik şubeleri ekiplerinden toplam 10 bin polis mesai yapacak. Yabancı konukların korunması için Karşı Atak Timleri (CAT) görevlendirilirken, hassas noktalara keskin nişancılar yerleştirilecek ve polis helikopterleriyle havadan güvenlik desteği sağlanacak. Kontrol noktalarında aramalar özel eğitimli köpeklerle gerçekleştirilecek.

Törenin ardından konuklarını bir akşam yemeğinde ağırlayacak Erdoğan, yemekten sonra yeni kabineyi bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklayacak. Erdoğan’ın açıklayacağı yeni kabinenin parlamenter sistemdekinin tersine meclisten güvenoyu alması gerekmiyor.

İlk Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlanacak

Erdoğan’ın TBMM’deki yemin töreninin hemen ardından ilk cumhurbaşkanlığı kararnamesinin de yayımlanması bekleniyor. Yeni sistemin teşkilat yapısına ilişkin olacak kararname Erdoğan’ın yeni dönemdeki politikalarının da ipuçlarını taşıyacak. Erdoğan, cumhurbaşkanı yardımcılarından ve kabineden isimlerle 11-12 Temmuz’da Brüksel’de düzenlenecek NATO zirvesine katılacak, sonra da yeni kabineyi ilk kez 13 Temmuz’da Ankara’da toplayacak.

KABİNE 21.30’DA AÇIKLANACAK

Cumhurbaşkanlığı sitesinde bugünün programıyla ilgili olarak şu bilgiler yer aldı:

16:30 Sayın Cumhurbaşkanımızın Yemin Töreni (TBMM)
17:15 Anıtkabir Ziyareti
18:00 Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni (Cumhurbaşkanlığı Külliyesi)
19:30 Sayın Cumhurbaşkanımızın Törene Katılan Misafirler Onuruna Vereceği Akşam Yemeği (Cumhurbaşkanlığı Külliyesi)
21:30 Basın Açıklaması (Cumhurbaşkanlığı Külliyesi)

HAZIRLIKLAR TAMAM

Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan da tören öncesi külliyenin son fotoğrafını “Misafirlerimiz için hazırız” mesajıyla paylaştı.

hasan doğan cumhurbaşkanı yemin töreni

Arka arkaya KHK yayınlanıyor: Bakanlıkların teşkilat yasaları lağvedildi

Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete’de yayınlandı. KHK ile bakanlıkların teşkilat yasaları lağvedildi.

mit müsteşarlığı cumhurbaşkanlığı

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Cumhurbaşkanlığı’na bağlanan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı binasının tabelasındaki “Başbakanlık” ifadesinin yerine “Cumhurbaşkanlığı” yazıldı.


Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nun 3’üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Başbakana” ibaresi “Cumhurbaşkanına” şeklinde değiştirildi. Bu madde ile Başbakana bağlı olarak kurulan MİT, Cumhurbaşkanına bağlandı.

Tekirdağ Çorlu tren kazası: İhmal iddiaları gündemde!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.