Dolar ve Euro yükseldi: Erdoğan faizlerin düşürüleceğini söyledi

Dolar TL kuru bugün %2,56 yükselişle 4,83 seviyesini gördü. Euro ise 5,6606 seviyesine yükselerek TL karşısında yüzde 2,08 değer kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dolar ve faizin yakında düşeceğini açıkladı.

"Dolar

TL bugün Dolar karşısında bugün en çok değer kaybeden gelişen ülke parası oldu.

Gün başında cari açık rakamları ile 4,77 seviyesine yükselen kur, günün devamında alımlarını sürdürdü ve önceki saatte 4,7970 seviyesine yükseldi. Geri çekilmenin sınırlı kalması ve son saatte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından kur 4,8050 ile 23 Mayıs’taki 4,9282 rekor seviyeden sonraki en yüksek seviyeyi gördü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurda yaşanan yükselişe dair ‘yakın zamanda doların düştüğünü göreceğiz’ açıklamasını yaptı. Bakanlık sayısının azaltılması ve yeni kabinenin açıklanmasının ardından Erdoğan, bugün başkan yardımcısı sayısının artabileceğini belirtti.


Erdoğan: Yakında dolar ve faiz düşecek

“Finans sektörü ile hem pratikte hem de teorikte geçmişi var” dediği Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak‘ın “işi çok daha seri derleyip toparlayacağına inandığını” söyleyen Erdoğan, dolar ve faizin düşeceği açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü açıklamasıyla yakın zamanda faizlerde indirime gidilebileceğinin sinyalini verdi. Erdoğan şöyle konuştu:

“Birileri bu işi tırmandırmaya çalışsa da bunun düştüğünü göreceksiniz. Bu kadar emin konuşuyorum. Yeminden sonra devir teslim başladı. Hazine ve Maliye Bakanımız elbette ne gerekiyorsa yapacaktır. Burada birçok enstrümanlarımız var.

Önümüzdeki süreçte inanıyorum ki faizin de düştüğünü göreceğiz. Ben eminim, sadece devlet bankalarımız değil, özel bankalarımız da gerektiğinde taşın altına eline koyacaktır.

Yüksek faiz, istihdamda düşüşü de beraberinde getirebiliyor.Yatırımcılar, gerçek girişimcilerin, yatırımlarını geliştirmeleri, istihdamlarını artırmaları, elbette kendilerine imkan sunulmasıyla mümkündür. Bu işi sadece devlet bankalarının sırtına yükleyemeyiz.”

Rekor enflasyon, faiz artışı beklentisini artırıyor

Haziran’da rekor yükseliş gösteren enflasyon rakamlarının ardından merkezin Temmuz PPK toplantısında faiz artışına gitmesi bekleniyordu, ancak gerek KHK ile TCMB’deki değişim gerekse düşük faiz söylemleri beklentileri zayıflatıyor ve TL tarafında da değer kaybına neden oluyor.

Merkez Bankası (TCMB) cari açık raporu:

Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Mayıs ayına göre 516 milyon ABD doları artarak 5.885 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda, on iki aylık cari işlemler açığı 57.637 milyon ABD doları olmuştur.

Bu ayda ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre 678 milyon ABD doları artarak 6.498 milyon ABD dolarına, birincil gelir dengesi açığı 214 milyon ABD doları artarak 1.156 milyon ABD dolarına yükselmiştir.

Hizmetler dengesinden kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 768 milyon ABD doları artarak 1.907 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bu gelişmede, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirlerin 549 milyon ABD doları tutarında artarak 1.697 milyon ABD dolarına yükselmesi etkili olmuştur.


Merkez Bankası enflasyon tahminini açıkladı

Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 218 milyon ABD doları artarak 1.100 milyon ABD doları olmuştur.

Bir önceki yılın Mayıs ayında 254 milyon ABD doları net giriş gösteren ikincil gelir dengesi kalemi, bu yılın aynı ayında 138 milyon ABD doları net çıkış kaydetmiştir.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 703 milyon ABD doları azalarak 429 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Portföy yatırımları 1.015 milyon ABD doları tutarında net çıkış kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında sırasıyla 24 milyon ABD doları ve 1.169 milyon ABD doları net satış yaptığı görülmektedir.

Yurtiçi yerleşiklerin yurtdışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 493 milyon ABD doları net borçlanma, diğer sektörler ise 59 milyon ABD doları net geri ödeme gerçekleştirmiştir.

Diğer yatırımlarda 255 milyon ABD doları tutarında net giriş olmuştur.

Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları ve yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduat sırasıyla 2.234 milyon ABD doları ve 607 milyon ABD doları net artış kaydetmiştir.

Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar ve Genel Hükümet sırasıyla 160 milyon ABD doları ve 51 milyon ABD doları net geri ödeme yapmışken, diğer sektörler 1.482 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirmiştir.

Resmi rezervlerde bu ayda 2.823 milyon ABD doları rezerv azalışı gözlenmiştir.

Salı günü 4,75 seviyesine yükselen USD/TRY kuru; dün hafif geri çekilme yaşadı, ancak bugün cari açık verisi ile tekrar 4,75 üzerine atak gösterdi.

Son saat itibariyle USD/TRY kuru 4,73 üzerinde fiyatlanırken EUR/TRY kuru da 5,55 seviyesinde fiyatlanıyor.


Günün devamında ABD kanadında ÜFE rakamları takip edilecek.

Erdoğan’dan Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı yetki açıklaması


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.