Rize’ye 10 milyon TL’lik proje: Çay bardağı heykeli

Rize Ticaret Borsası (RTB) tarafından sahil dolgu alanında, 9 bin 520 metrekare alan üzerinde ‘Çay Çarşısı’ kurulması için proje hazırlandı. Hazırlanan proje içerisinde dev bardak heykeli de bulunacak. Çay bardağı heykeli için 10 milyon TL harcanacak.

rize Çay bardağı heykeli için 10 milyon TL harcanacak.

Rize’de, içerisinde dev bardak heykelinin de yer alacağı ‘Çay Çarşısı’ kurulması için çalışma başlatıldı. Çarşı 9 bin 520 metrekare alan üzerinde kurulacak.

4 bin 100 metrekare kapalı alana sahip olacak proje; Karadeniz’in yöresel mimarisindeki yapılarıyla inşa edilecek çay evleri, çay tadım ve satış reyonları, sinema salonları, sergi alanları, restoranlar ve ‘Çay Müzesi’nden oluşacak.


Dev çay bardağı heykeli

Dev bardak heykelinin de yer alacağı ‘Çay Çarşısı’nın çevre düzenlemesinde, çay bahçesi konseptine uygun peyzaj düzenlemeleri yapılacak. Yaklaşık 10 milyon TL’ye mal olacak proje, 1,5 yılda tamamlanacak.

rize Çay Çarşısı

“Rize’nin yüz akı olacak”

RTB Başkanı Mehmet Erdoğan, projenin, Rize’nin yüz akı olacağını belirterek, kentin önemli turizm destinasyon alanına kavuşacağını söyledi.

Mehmet Erdoğan, “Özellikle sembol olarak kullanacak olduğumuz çay bardağı ile 26 tane özel firma çaylarının satıldığı çarşısıyla içerinde yer alacak 3D sinemasıyla restoranıyla müzesiyle farklı tekniklerle demlenmiş çayların sunumunun yapıldığı alanlar ile birlikte turizm anlamında katkı sağlayacak çok güzel bir projeye imza atıyoruz” dedi.

“Çayın memleketine geldim diyecekler”

Birkaç ay içerisinde başlanacak projenin 1,5 yılda tamamlanacağını kaydeden Erdoğan şöyle konuştu:

“İnsanlar, burası tamamlanınca ve o büyük çay bardağı sembolünü görünce, ‘Evet, işte çayın memleketine geldim’ diyecekler. Buraya getirdiğimiz yerli ya da yabancı her turistin memleketine veya ülkesine döndüğünde arkadaşlarına Karadeniz’de gezilecek yerler arasında muhakkak ‘Çay Çarşısı’nı önereceğini ve burayı gezmelerini tavsiye edeceğine eminim. Biz bunu onlara söyleteceğiz” diye konuştu.

Rize Çay Çarşısı projesi

Rize Ticaret Borsası’nın (RTB) paylaştığı bilgiler şöyle:

Çay Çarşısı Projesi ile Türk Çayı’nın daha etkin tanıtımını sağlamak, tüketici gruplarına farklı özellik ve kalite normlarında yer alan çay ürünlerini tadımı ve satışını sağlamak, çay işletmelerinin pazarlama kapasitelerini geliştirmek ve bunlara bağlı olarak ilimizi ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısını artırarak turizmden elde edilen gelirleri artırma hedeflenmiştir.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın güdümlü proje olarak desteklediği Rize Ticaret Borsası’nın proje sahibi, Rize Ticaret ve Sanayi Odası’nın Proje ortağı olduğu Çay Çarşısı projesinde mimari ve uygulama çalışmaları tamamlandı. Rize merkezde bulunan Eminettin Mahallesi sahil dolgu alanında yapılması planlanan Çay Çarşısı Projesi 4000m2’si kapalı alan, toplamda 9500m2’lik alanda zemin düzeltme ve hafriyat çalışmaları başlamıştır.

Borsamızın ilimize kazandırdığı Çay Çarşısı Projesi’yle, çayın memleketi Rize’de tüketici grupları, gıda toptancıları, yerli/yabancı turistler, organizasyon işletmeleri ve bölge halkının kullanımına sunulacak sosyal yaşam alanı olacaktır. Çay Çarşısı çay ile ilgili bütün ürün gruplarına, sektörel markaları ve yöresel ürünleri bir araya toplayarak toplu olarak tüketicilerin beğenisine sunacaktır.

Çayın ve çay üreticilerinin tanıtımına hizmet etmek ve bu kapsamda farklı alanlarda elde edilen gelirleri artırmayı hedefleyen Çay Çarşısı Projesi alanında belirlenen amaca hizmet etmesi amacıyla Toplantı Salonu, Misafirhane, Deneme Numune Satış Ünitesi, Çay Müzesi, Çay Evi, 3D Çay Sineması ve Sosyal Alanlardan oluşacaktır.

Proje tamamlandığında Çay Çarşısı sosyal yaşam alanı içerisinde gelen konuklarımıza Rize’mizin vazgeçilmez sembolü olacak çay bardağı yapısı içinde bulunan sinevizyon’da çayın topraktan bardağa gelinceye kadarki süreç anlatılırken diğer bir yanda geçmişten günümüze çay tarımında kullanılan araç ve gereçlerin sergileneceği çay müzesinde geçmişe uzanacağız.


Farklı firmaların ürettiği çayları tatma imkanının bulunacağı çay evleri, yöresel yemekler ve tatlılar, Rize bezi, bakır işletmeciliği, ağaç oymacılığı gibi ilimize özgü ürünlerin tanıtımına katkı sağlanacaktır. Tabiki küçük konuklarımızda güvenli bir şekilde misafir edebileceğimiz oyun parkıyla beraber ilimize gelecek misafirlerimize Türk çayını, kültürünü tanıta bileceğimiz bir sosyal yaşam alanı oluşacak.

Çay Çarşısı projesiyle birlikte gerçekleştirilecek hedefler:

• Rize Çayı bilincinin Türkiye’de ve Dünya’da yerleşmesini sağlanacak,

• İlimizde üretilen çayın tanıtımını aktif bir şekilde gerçekleştirilecek,

• Kişi başı yıllık çay tüketim miktarının artmasını sağlanacak,

• Yöresel ürün tanıtım ve satış cazibe merkezi oluşturulacak,

• Yerli ve yabancı turistlere hizmet sağlanacak,

• İlimizde elde edilen turizm gelirlerinin artırılacak,

• Çay sanayicilerinin pazarlama kapasitelerinin geliştirilecek,

• Bölge ekonomisine katkı sağlanarak ve yeni istihdam alanları oluşturulacak,

• Bölge insanının güzelce vakit geçirebileceği sosyal yaşam alanı oluşturulacak,

• Çay faaliyetleri gelişimine sosyo ekonomik katkı sağlanacak,


• Tüketicilerin çay tüketimi konusunda bilinçlenmelerini sağlanacak.

Türkiye’nin tatil rotaları haritası: İstanbul Ankara İzmir nereye gitmeyi tercih ediyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.