Türkiye’de evlilik maliyeti araştırması: 400 bin TL’yi bulabiliyor!

Ankara, İstanbul ve İzmir’de evlilik harcamaları 22.000 TL’den 400 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

Türkiye’de evlilik maliyeti araştırması

İstanbul ve Ankara’da evlenmek için en hesaplı ay Şubat olsa da en çok tercih edilen dönem Haziran sonu ve Temmuz başı. Nişan organizasyonları için yaz aylarında tekne ve bahçeler tercih ediliyor. İstanbul’da en çok evlenen ilçe ise Üsküdar!

Türkiye’nin hizmet alanında en büyük online platformu Armut, Türkiye’de 13-14 milyar TL’lik dev ekonomiyi oluşturan evlilik sürecindeki harcamaları incelemek üzere başladığı evlilik alışkanlıkları serisine evlilik tekliflerinin ardından nişan, kına ve düğün organizasyonlarıyla devam ediyor.


2000 farklı kategoride 200 bin hizmet vereni, hizmet almak isteyenler buluşturan Armut, web sitesi ve mobil uygulamalar aracılığıyla gelen evlilikle ilgili son bir yılda aldığı 77.155 hizmet talebini inceleyerek Türkiye’nin evlilik alışkanlıklarını ortaya koyuyor.

Nişan, kına ve düğün maliyetleri, organizasyonlardaki ortalama davetli sayısı, en çok tercih edilen mekan, zaman ve yeni trendleri gösteren Armut’un verilerine göre; nişan organizasyonu maliyeti 2 bin 200 – 125 bin Lira, kına organizasyonu 1.500 – 17 bin Lira, düğün organizasyonu ise 22.000 – 400 bin Lira aralığında değişebiliyor.

Kına organizasyonlarının en çok gerçekleştiği günler Çarşamba ve Cuma olurken düğünler ise en çok Haziran sonu ve Temmuz başında gerçekleşiyor.

Kına maliyeti bin 500 TL’den başlıyor; nişan maliyeti 125 bin TL’ye kadar çıkabiliyor

Kına organizasyonu İstanbul’da minimum 1.500 TL’ye mal olurken, davetli sayısı ve organizasyonun büyüklüğüne göre 17.000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Fiyatlar İzmir’de 1.600 TL, Ankara’da 1.700 TL’den başlıyor. Ankara’da kına organizasyon maliyetleri Türkiye ortalamalarının üzerinde seyrediyor.

Nişan maliyetleri ise 3 büyük ilde 2.200 TL-2.350 TL fiyat aralığından başlasa da nişanını düğün kadar görkemli yapmak isteyenlerin talepleri 125.000 TL’lik organizasyonlara neden olabiliyor. Ankara ve İzmir’de de pahalı nişan organizasyonlarının maliyetleri 30.000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Nişan organizasyonlarında ortalama davetli sayısı ise 80 civarında.

Düğün maliyeti 22 bin TL’den başlarken 400 bin TL’ye kadar çıkabiliyor!

Düğün hazırlıkları sırasında talep yapılan 14 kategorinin maliyetleri incelendiğinde, 3 büyük ilde minimum 22.000 Lira maksimum 400.000 Lira’ya mal olan evlilik talepleri yapıldığı görülüyor. Fotoğraf çekiminden mekan seçimine, gelin arabasından düğün pastasına, davetiyeden gelinlik-damatlığa kadar pek çok faktör maliyetleri etkiliyor.


Davetli sayısı da organizasyon maliyetlerini doğru orantılı olarak etkiliyor. Türkiye’de düğün organizasyonlarına ortalama davetli sayısı 417 olurken, İstanbul’da bu sayı 461’e çıkıyor. İzmir’de ortalama davetli sayısı 320, Ankara’da ise 433.

Kına geceleri için en çok Çarşamba ve Cuma günleri tercih ediliyor

Düğünden hemen önce tercih edilen kına gecelerinde Cuma ön plana çıkarken, birkaç gün dinlenmek isteyenler hafta içi en çok Çarşamba gününü tercih ediyor.

İstanbul veya Ankara’da evlenmek için en hesaplı ay Şubat!

Evlilik maliyetlerinin aylara göre kırılımına bakıldığında en ucuz aylar İstanbul ve Ankara’da Şubat olurken, İzmir’de en ucuz ay Ekim olarak dikkat çekiyor. Yine de düğünler için en çok tercih edilen dönem yaz ayları olarak göze çarpıyor.

Talep tarihlerine bakıldığında Ramazan aylarının o seneki düğün tarihlerini önemli şekilde değiştirdiği gözlemlense de Haziran sonu ve Temmuz başı daha çok tercih ediliyor.

Mobile

Yaz aylarında tekne ve bahçelerde nişanlar tercih ediliyor

Nişan organizasyonlarında ağırlıklı olarak beyaz çiçekler ve sade tasarımlar istenirken, yaz aylarında daha çok tekne ve bahçelerde olan organizasyonlar tercih ediliyor. Bahçelerde piknik şeklinde masalar kurmak bu sene artan talepler arasında.

Açıkhava organizasyonlarında havai fişek gösterileri yine yoğunlukta olan talepler arasında. Hatıra köşeleri, fotoğraf çekmek için çeşitli süsler de yine çok gelen taleplerden. Düğünler de ise bir dönemin en popüler düğün tarzı olan kır düğünlerine talep giderek azalıyor.

İstanbul’da en çok evlenen ilçeler arasında Üsküdar birinci sırada!

İstanbul’da evlenmek için en çok tercih edilen ilçe Üsküdar. Onu, Kadıköy, Sarıyer, Pendik, Maltepe ve Ümraniye takip ediyor. Düğün salonu ortalama 148 gün önceden ayarlanıyor.

Testi kırma törenleri ve dansçı nedimeler kına organizasyonlarındaki yeni trendler!


Armut’un verilerine göre son dönemde en çok istenen talepler arasında testi kırma törenleri yer alıyor. Gelinler daha şık ve etkileyici bir çıkış yapmak için dansçı nedimelerle hazırlanmış dans gösterileri hazırlıyor.

Türkiye’de nasıl evlenme teklifi ediliyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.