AK Parti’den Dolar TL yorumu: Ekonomik temellerle izah edilemez dalgalanmalar

Dolar ve Euro’daki sert yükselişle ilgili açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Ekonomik temellerle izah edilemez dalgalanmalar” yorumu yaptı.

AK Parti Dolar TL yorumu: Ekonomik temellerle izah edilemez dalgalanmalar cevdet yılmaz

Kurdaki artışın ve Türk lirasının erimesinin “ekonomik temellerle izah edilemeyeceğini” iddia eden Yılmaz, şunları yazdı:

“Türkiye siyasi istikrarı ve geleceğe dönük somut hedefleri olan bir ülkedir. Son dönemlerde finansal piyasalarda yaşanan ve ekonomik temellerle izah edilemeyecek dalgalanmalar er geç durulacaktır.


“Hükümetimizin ve kurumlarımızın serin kanlı ve akılcı politikaları, bütçe disiplinimiz, reform programlarımız ve moral değerlerimizi koruma yoluyla dönemsel dalgalanmaları aşacağız.

“İthalatı ikame edici projelerin yanı sıra daha çok mal ve hizmet ihracatı ile cari açığı azaltarak sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek, kaynak çeşitlendirmesine de giderek finansal spekülasyonlara karşı bünyemizi güçlendireceğiz.”

Dolar ve Euro ne durumda?

Dün döviz kurlarının rekor kırmasının ardından geç saatlerde ABD ve Türkiye’nin yaptırımlara dair görüşme yapacağı haberlerinin gelmesi ile USD/TRYkuru 5,18 EUR/TRY kuru 59985 seviyesine geriledi.

Haberlerin henüz resmi kaynaklardan onaylanmaması ve siyasi yetkililerden de krize dair iyimser bir açıklama gelmemesi sonrası kurdaki düşüş sınırlı kaldı ve son saatte USD/TRY kuru 5,35 EUR/TRY kuru 6,20 seviyesi üzerine atak gösterdi.

ABD’nin yaptırımları genişletme riski TL varlıklarda dün sert düşüşe neden oldu ve lira, dolar karşısında %5’e yakın değer kaybı yaşayarak tarihi düşük seviyeye geriledi.

23 Mayıs’ta lira, dolar karşısında günlük %5 değer kaybetmiş ve USD/TRY kuru 4,92 üzerine yükselerek rekor kırmıştı. Kurdaki sert atak sonrası TCMB olağan üstü toplanarak 300 bp faiz artışı yapmış ve kur aynı gün 4,57’ye gerilemişti. Düşüş kısa süreli olmuş ve sonrasında ataklar devam etmişti.

Dün kurun %4 yükselmesi sonrası TCMB, ROM oranında değişiklik yaptı, ancak piyasalar merkezin faiz dışı hamlesine olumlu tepki vermedi. Piyasalar TCMB’nin kurdaki rekor yükselişe nasıl tepki vereceğini beklerken bankanın faiz artırmama olasılığı da fiyatlara negatif yansıyor.

ABD-Türkiye arasındaki yaptırım krizine dair iyimser haberler kurda gerileme sağlayabilir, ancak belirsizliğin devam etmesi ise rekor denemelere neden olabilir.

Dün 5,4253 ile rekor kıran kurda bugün 5,37 seviyesinin aşılması ile rekor denemeleri görülebilir ve 5,50 en yakın direnç olarak takip ediliyor.


“Çavuşoğlu – Pompeo görüşmesi olumlu geçti”

AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal: Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesi olumlu geçti; görüşmeden sonrasına ilişkin oluşturulan takvim iyi şekilde ilerliyor

AKP Sözcüsü Mahir Ünal, TRT Haber canlı yayınında ABD ile yaşanan gerilim ve yapılan görüşmelerde bir ön mutabakat sağlandığı haberlerine ve ekonomideki gelişmelere ilişkin şunları söyledi:

* Singapur’daki Çavuşoğlu Pompeo görüşmesi olumlu geçti; o görüşmeden sonrasına ilişkin oluşturulan bir takvim vardı, o takvim iyi şekilde ilerliyor

* Dış politikada hiçbir zaman gerilimden yana değiliz ama bize yönelik yaptırımlara da boyun eğecek değiliz

* Erdoğan 2008 yılında kriz teğet geçecek dedi, söylediği gibi de oldu; Türkiye her yeni sorun alanı ile karşılaştığında birilerinin ‘Türkiye batıyor’ diye sevinmesi tuhaf; Türkiye bu sorunları aşacak güçte.

Donald Trump, İran’a yaptırım uygularken müttefiklerini de zorluyor

ABD Başkanı Trump, İran ile olan nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından ülkeye yaptırım uygulanacağını açıklamıştı. İki aşamalı olan yaptırımın ilki dün resmen başlatıldı ve bu yaptırım,İran’ın ABD dolarına ve değerli metallere erişimine, enerji sektörüne, ABD’nin kara listesindeki vatandaşlarına, nakliyat ve gemi yapımı ve liman operasyonlarına destek verenleri kapsıyor.

Yaptırımın ikinci uygulaması ise Kasım’da başlayacak ve bu yaptırım 5 Kasım ve sonrasında İran Ulusal Petrol Şirketi, Naftiran Ticaret Şirketi ve İran Merkez Bankası’na yardım eden; sponsorluk yapan, finansal, maddi veya teknolojik destek sağlayanları kapsayacak.

ABD Başkanı Trump, müttefiklerine de İran’a yaptırım uygulaması baskısı yaparken yaptırım talebine karşılık veren ülke ve şirketler için ‘Birçok uluslararası firmanın, İran pazarından ayrılacaklarını açıklamalarından memnuniyet duyuyorum. Bazı ülkeler de İran’dan ham petrol ithalatını azaltacaklarını veya durduracaklarını açıkladılar. Biz bütün ulusları, İran rejiminin tehditkar ve istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerini değiştirerek küresel ekonomiyle yeniden bütünleşmek ya da ekonomik izolasyon yolunda devam etmek seçenekleriyle karşı karşıya olduğunu ortaya koyacak adımlar atmaya davet ediyoruz’ açıklamasını yaptı.

Trump’ın yaptırım çağrısına karşın Avrupa Birliği, Fransa, İngiltere ve Almanya İran ile anlaşmaya bağlı kalacaklarını açıkladı. Trump, yaptırım talebine uymayan ülke ve şirketler için ‘İran aktivitelerinden vazgeçmeyen kişi ve kurumlar ciddi biçimde sonuçlarına katlanır’ diyerek sert bir göz dağı vardi.

Piyasalarda İran ve ABD arasındaki yaptırım krizinin ne kadar genişleyeceği ve diğer ülke ya da şirketlere sirayet edeceği merakla beklenirken dolar, küresel piyasalardaki alıcılı seyrini koruyor.


Gelişmiş ülkelerden ziyade gelişen ülkeler için bu sürecin daha zorlu geçmesi bekleniyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu İran ile ticaret yapan gelişen ülkelerin gerek ABD baskısına maruz kalması gerekse yaptırımlardan maliyet olarak etkilenmesi neticesinde ekonomilerine olumsuz yansıma riski yüksek görünüyor. (investing.com)

Ekonomik kriz sinyalleri: Türkiye 2018’de alarm verecek!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.