Siyah değil kahverengi camlı güneş gözlükleri tercih edin!

Ultraviyole ışınları bilinen en güçlü alerjendir. Hiç alerjisi olmayan kişilerde bile güneşe maruz kalma oranı artıkça alerjik reaksiyon yaratabilmektedir. Gözleri güneşten korumanın en etkili yollarından biri ise güneş gözlükleri takmaktır.

Siyah değil kahverengi camlı güneş gözlükleri tercih edin!

Siyah değil kahverengi camlı gözlük seçin

Görüntüsü estetik olan renkli ve ince camlara sahip güneş gözlükleri; gözü UV ışınlarından yeteri kadar korumuyor. Koyu renkler her zaman daha yüksek koruyuculuğa sahiptir.

Kahverenginin renk olarak güneş ışınlarına olan emilimi daha yüksektir. Bu nedenle güneş gözlükleri tercih ederken; siyah camlar yerine daha yüksek koruyuculuğa sahip olan koyu kahverengi cam olmasına dikkat edilmeli.


Güneş gözlükleri tercih edilirken fiyat ve markadan önce ürünün özelliklerine bakarak hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı yüzde 100 koruma sağlayan modeller seçilmelidir. Bunun yanında güneş gözlüklerinin yüze tam oturması da önemli bir etkendir. Aksi halde UV ışınları aradan sızarak gözleri olumsuz etkileyebilmektedir.

Güneş ışınlarının dünyaya dik düştüğü 11.00 ile 03.00 saatleri arasında güneş altında olmamaya özen gösterilmelidir. Özellikle küçük çocuklara şapka takılarak bile dışarı çıkarılmamalıdır.

Çocuklarda güneş gözlükleri

Küçük çocuklarda sevimli bir görüntü yaratmak adına takılan gözlükler kaliteli olsalar dahi risk taşıyabilmektedir. Özellikle 7 yaşına kadar olan süreçte çocuklar henüz renk tonlarını ayırt etme yetisine tam olarak sahip değildir. Dolayısıyla uzun süreli takılan koyu renkli gözlükler çocuğun renk algısını bozabilmektedir. Siperlikli şapkalar kullanmak ve mümkünse çocuğu güneşe maruz bırakmamak en doğru korunma yöntemi olacaktır.

Tuzlu su gözdeki mikropları kırmaz

Bilinenin aksine tuzlu deniz suyunun gözleri yakması mikropları öldürdüğü anlamına gelmemektedir. Tuzun kimyasal reaksiyonu gözde doğal yanmaya sebep olur. Kızarıklık meydana gelir ancak bunun enfeksiyon gibi bir zararı olmamaktadır. Tuzlu su çok yakıyorsa denize gözlükle girilmesi tavsiye edilmektedir.

Açık renk gözlüler dikkat!

Mavi yeşil gibi açık renk gözleri olanlar UV ışınlarına karşı daha hassas olabilmektedir. Bu kişilerde pigment az olduğu için ultraviyole ışınları daha az absorbe edilmektedir. Koyu göz rengine sahip bir kişiye göre aynı miktar güneş görseler dahi etkilenmeleri daha fazla olabilmektedir. Bu nedenle güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamaya ve doğru güneş gözlüğü kullanmaya daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir.


Tahriş olan gözünüzü ovuşturmayın

Gözde yaşanan tahrişin en önemli belirtileri kızarma, sulanma ve batma hissidir. Bu belirtiler görüldüğünde göz vakit kaybetmeden bol soğuk su ile yıkanmalıdır. Klorlu ve PH dengesi olmayan musluk suları yerine PH değeri 7-8 aralığında olan içme suları ile gözü yıkamak daha sağlıklı olacaktır. Yıkama işleminin ardından varsa steril ve PH değeri uygun olan bir gözyaşı damlası damlatılmalıdır. Bunlara rağmen gözdeki tahriş kesilmiyor ve artmaya devam ediyorsa bir uzmana danışılması gerekmektedir.

Gözde tahriş olduğunda refleks olarak ilk yapılan şey gözü ovuşturmaktır. Bundan kaçınmak gerekir çünkü tahrişin daha da artmasına, korneanın çizilmesine sebep olabilmektedir. Yine böyle durumlarda halk arasında bilinen göze çay, patates gibi besinlerin sürülmesi de doğru değildir. Bir enfeksiyon durumuna yol açmasa bile iritasyona fayda sağlamayacaktır.

Gözlüksüz havuza girmeyin

Havuzlardaki klor uygun miktarlarda uygulanmadığında birçok alerjik ve toksik reaksiyona sebep olabilmektedir. Enfeksiyon riski cildi, gözleri ve solunum yollarını tehdit eder. Havuza girmek için alınacak en iyi önlem deniz gözlüğü takmak ya da yüzü suya hiç sokmamaktır.

Tatlı suda bulunan organizmaları lens solüsyonları her zaman öldüremeyebilir. Bu nedenle havuza lensle girilmemelidir. Kontakt lens takılan göz, hiç lens kullanmayan bir göze göre enfeksiyonlara daha fazla açıktır. Kontakt lensin havuzda kullanımına bağlı enfeksiyon oluşması ve kornea nakline giden sorunlar yaşanabilmektedir.

Doğa yürüyüşleri gözleriniz için tehlikeli olabilir

Yoğun ağaçlı bölgelerde yapılan yürüyüşlerde göze bitki batması sık karşılaşılan durumlardan biridir. Bu risklerden korunmak için doğa yürüyüşlerinde gözlük takılarak önlem alınabilir.


Ağaç dalı, böcek veya toprak gibi floramızdan farklı mantar veya bakterilere ek olarak parazit içeren organik maddelerle yaralanmalar özellikle korneada geri dönüşümsüz izler bırakıp görmede azalmayla sonlanabilen enfeksiyonlara yol açabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir göz hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.

Göz sağlığı için bilinmesi gereken 10 pratik bilgi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.