Bankalarda mevduat faiz oranları yüzde 24 – 28 seviyesine ulaştı

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 24’e çıkarmasıyla özel ve kamu bankaları mevduat faizlerinde 2 ila 4 puan oranında artışa gitti. Ayrıca özel bankalarda yüzde 24-25’lere kadar çıkan mevduat faizleri kamu bankalarında yüzde 28’e kadar ulaştı.

Bankalarda mevduat faiz oranları yüzde 25 - 28 seviyesine ulaştı

Bankalarda mevduat faiz oranları yüzde 24 – 28 seviyesine ulaştı

Faiz artışından sonra ticari kredilerin yıllık maliyeti yüzde 38’leri buldu. Bankaların tüketici kredilerinde de bir faiz ayarlaması yapacağı öğrenildi.

Hafta başında tüketici kredi faizlerinde artış yaşanması bekleniyor. Merkez Bankası’nın faiz indirim kararları, kredi faizinin hemen ucuzlamasını sağlamıyor ancak, faiz artışı mevduat ve kredi faizlerinde hemen yükselişe yol açıyor.


Merkez Bankası, güçlü bir parasal sıkılaştırma kararı ile yüzde 24’e çıkardığı politika faizi ile yabancı yatırımcının TL varlıklara olan talebini artırmayı hedeflerken, diğer yandan bu faizi bankalara borç para verirken kullanılıyor.

Kredi faizleri de yükseldi

Dolayısıyla bu faiz oranı dolaylı olarak bankaların maliyetlerini artırıyor ve mevduat faizlerini ve kredi faizlerini de etkiliyor.

Ticari kredi faizi yüzde 32,57’e yükseldi

Merkez Bankası verilerine göre, 7 Eylül ile biten hafta itibarıyla TL ticari kredi faizleri ağırlıklı ortalama yüzde 32.57’e çıktı. Oysa 27 Nisan’da yüzde 16.32 seviyesindeydi.

İhtiyaç kredi faizi yüzde 33,82’ye yükseldi

İhtiyaç kredilerinde ise ağırlıklı ortalama faiz oranı yüzde 33.82’ye kadar çıktı. Ağustos sonunda bu oran yüzde 30.29’du. Yükselişe geçtiği 27 Nisan’da ise yüzde 19.96 seviyesindeydi, tam 13.86 puan arttı.

Bankalarda mevduat faiz artışının kamu ve özel bankalarda önümüzdeki günlerde uygulanması bekleniyor. Bazı özel bankalar yüzde 24 oranında faiz vermeye başladı.

Merkez Bankası faizi %24’e yükseltmişti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranının yüzde 17,75’ten yüzde 24’e yükseltti. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:


Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,75’ten yüzde 24’e yükseltilmesine karar vermiştir.

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte iç talepteki yavaşlama hızlanmaktadır.

Yakın dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmiştir. Döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir.

İç talep koşullarındaki zayıflamaya rağmen fiyatlama davranışlarında gözlenen bozulma enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirilmesine karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.

Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.


Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

Ekonomik kriz büyüyor: Yılbaşından beri en çok zam gelen ürünler listesi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.