DGS tercihleri başladı! Doğru tercih için ne yapmalı?

Meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olarak lisans öğretimine geçmek isteyen adaylar için DGS tercih dönemi bugünden itibaren başlıyor.

Bu dönemin iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, adayların istedikleri bölüm ve üniversiteye yerleşebilmeleri için mutlaka rehber öğretmen ve eğitim uzmanlarından destek almaları gerektiği konusunda uyarıyor.

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Uzmanı Dr. Ahmet Alkayış, tercih yapacak adaylara önerilerde bulundu. Dikey Geçiş Sınavı (DGS) tercih işlemlerinin 7-14 Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleşeceğini ifade eden Alkayış, adayların tercihlerini bireysel olarak, elektronik ortamda yapacağını belirtti.


Doğru tercih için mutlaka uzmanlara danışın!

“Dikey Geçiş Sınavı’yla tercih yapacak adayların süreci sınav sonuçlarının açıklanmasıyla kısmen başlamış oldu. DGS, adaylar için bir ön lisans programını lisans programına tamamlama imkânıdır. Bu nedenle DGS bir avantajdır ve adayların bu avantajları iyi değerlendirmeleri gerekir” dedi.

Eğitim Uzmanı Dr. Ahmet Alkayış, “Zor bir sürecin başlangıcındayız, bu süreçte bilinçli ve doğru tercih çok önemlidir. Dolayısıyla bu sürecin ilgi odağı doğru tercih olmalıdır. Bu durumda tercih yapacak adayların açıkta kalmayıp, istedikleri bölüme ve üniversiteye yerleşmeleri için rehber öğretmen ve eğitim uzmanlarından destek almaları gerekir. Aksi durumda yanlış bir tercih listesiyle aday istediği üniversiteye yerleşemeyebilir” uyarısında bulundu.


“Adaylar DGS’de tercih yapmak istedikleri lisans programlarını; öncelikle puanlarına, üniversitelerin kontenjan sayılarına ve istek sırasına göre listelerini hazırlayabilirler” diyen Alkayış, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Adayların ön lisans mezuniyet alanlarına göre, dikey geçiş yapılabilecek lisans programları hakkında ayrıntılı araştırma yapmaları gerekir. İlgili ön lisans programından mezun ya da mezun olacak adayların hangi lisans programlarını tercih edecekleri ÖSYM tarafından yayımlanan DGS Kılavuzu’nda Tablo-2’de belirtilmiştir. DGS tercihlerinde aday, tercih listesinin tamamını doldurmak zorunda değildir.

Kılavuzdaki özel koşullara dikkat!

Adaylar; DGS Tercih Kılavuzunu dikkatli inceleyip, tercihlerini bildirmeden önce de özel koşul ve açıklamalar kısmını mutlaka okumalılar. Aday, koşulları uygun olmayan bölümleri tercih etmemelidir. Koşulları uygun olmayan bölümleri tercih ederek yerleştiğiniz takdirde kayıt yaptıramazsınız.

Tercih sürecinde adaylar tarafından bütün bu bilgiler araştırılmalıdır. Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra tercih süresi içinde tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerinde değişiklik yapamazlar.

İndirim avantajları çok iyi araştırılmalı


Dikey geçiş tercih döneminde, vakıf üniversiteleri adaylara birden fazla tercih indirim olanağı sağlamaktadır. Bu sebeple adaylar, tercih sürecinde vakıf üniversitelerin indirim avantajlarını çok iyi araştırarak tercihlerini bildirmeliler.

Beyin göçü ve göçmenlerin eğitimi: Türkiye’nin önündeki tarihi fırsatlar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.