Merkez Bankası’ndan faiz artışı sinyali

Enflasyon rakamlarının yıllık yüzde 17,90 ile 2004 yılından beri son 14 yılın en yüksek seviyesinde görülmesiyle Dolar yükselişe geçti. Ardından Merkez Bankası faiz artışı sinyali verdi.

merkez bankası faiz artışı dolar tl euro

Yurt içinde Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı. Enflasyon yıllık bazda %17,90 ve aylık bazda %2,30 geldi, 12 aylık ortalama ise %12,61 oldu.

ÜFE, Ağustos ayında bir önceki aya göre %6,60, bir önceki yılın Aralık ayına göre %25,32, bir önceki yılın aynı ayına göre %32,13 ve 12 aylık ortalamalara göre %18,78 artış gösterdi.


Merkez Bankası’ndan açıklama

Enflasyon verisinin ardından TCMB’den açıklama geldi:

“Son dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmektedir. Merkez Bankası fiyat istikrarını desteklemek amacıyla gerekli tepkiyi verecektir.

Bu çerçevede, daha önce yapılan iletişimle de uyumlu olmak üzere, son gelişmeler dikkate alınarak Eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısında parasal duruş yeniden şekillendirilecektir.”

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.’ açıklamasını yaparak 13 Eylül’deki PPK toplantısında faiz artışı yapabileceğinin sinyalini verdi.


TÜFE sonrası 6,72’den 6,55’e gerileyen USD/TRY kuru TCMB’nin açıklamasının ardından 6,5180’e geriledi ve gün başındaki %2’lik kazancını silerek negatif bölgeye geçti. Ancak Dolar’ın düşüşü uzun sürmedi ve tekrar 6,60 seviyesinin üstüne çıktı. Euro/TL kuru ise 7,572ye geriledi. Tekrar 7,68 seviyesine çıktı.

BIST 100 %1,20 kazançla 93,800 puan üzerine yükselirken gösterge faiz 24,27‘de.

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %6,60 arttı

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %6,60, bir önceki yılın Aralık ayına göre %25,32, bir önceki yılın aynı ayına göre %32,13 ve on iki aylık ortalamalara göre %18,78 artış gösterdi.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %5,69, imalat sanayi sektöründe %7,31, su sektöründe %1,52 artış, elektrik ve gaz sektöründe ise %1,20 düşüş olarak gerçekleşti

Aylık en fazla artış kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti

Bir önceki aya göre en fazla artış; %25,11 ile kok ve rafine petrol ürünleri, %15,33 ile metal cevherleri, %12,07 ile ana metaller olarak gerçekleşti. Buna karşılık elektrik ve gaz sektörü ise bir önceki aya göre %1,20 düşüş gösterdi.

Ana sanayi gruplarında aylık en fazla artış ara malında gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2018 yılı Ağustos ayında aylık en fazla artış ara malında ve yıllık en fazla artış enerjide gerçekleşti.

Enflasyon yüzde 17,90 ile son 14 yılın en yüksek seviyesinde


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.