Türkiye’de öğrencilerin en çok zorlandığı dersler

Araştırmalara göre Türkiye’de öğrenciler en çok matematik alanında özel derse ihtiyaç duyuyor.

Türkiye’de öğrencilerin en çok zorlandığı dersler

Türkiye’de öğrencilerin en çok zorlandığı dersler

Armut’un paylaştığı özel ders talebi verilerine göre; Türkiye’de öğrencilerin en çok zorlandığı dersler sıralamasında; yüzde 76’lık oranla ilk sırada yer alan Matematik dersini, taleplerin yüzde 8’ini oluşturan Fizik ve yüzde 3 oranında taleple Türk Dili ve Edebiyatı ile Kimya dersleri takip ediyor. Geçtiğimiz yılla oranla yüzde 61 oranında artış gösteren özel ders taleplerinde en pahalı özel ders ise Biyoloji.

Türkiye’nin 81 ilinden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Girne’den gelen yaklaşık 26 bin talebin incelenmesiyle elde edilen veriler, çarpıcı sonuçlar içeriyor.


Tüm ülkeye yayılan ders: Matematik

Tarih’ten Biyoloji’ye; İlkokul Okuma Yazma’dan TEOG hazırlığa kadar 21 tane okula yardımcı özel derse gelen talepleri değerlendiren verilere göre Matematik en çok destek alınan alanların başında geliyor. 19 bin 867 (yüzde 76,64) talep alan Matematik dersi taleplerini, bin 965 (yüzde 7,60) talep ile Fizik, 741 (yüzde 2,84) talep ile Türk Dili ve Edebiyatı, 731 (yüzde 2,83) talep ile Kimya takip ediyor.

Matematik özel dersi tüm Türkiye’den ve Girne’den talep edilerek ülkeye en çok yayılan ders oluyor. Matematiğin ardından 54 ille Fizik, 41 ille Kimya geliyor.

ÖSYM’nin açıkladığı sayısal bilgilere göre Matematik ve Fen Bilimleri sınavlarında son 3 yıldır doğru cevap sayısı 0 ile 8 arasında yoğunluk gösteriyor. Bu yıl gerçekleştirilen YKS’nin 40 soru üzerinden yapılan TYT Matematik sınavında Türkiye ortalaması 5,642 iken Fen Bilimleri ortalaması 20 soru üzerinden 2,828, AYT oturumundaysa Fizik 14 soru üzerinden 0,467. Resmi rakamlar, Matematik ve Fizik özel derslerine yapılan yüksek talepleri de açıklıyor.

En pahalı özel ders Biyoloji!

En çok talep edilen okula yardımcı özel derslerden en pahalı özel ders 102TL ortalamayla Biyoloji özel dersi. Onu 98TL ile Fizik; 94TL ile Kimya dersleri takip ediyor. En ucuz dersler sıralaması 77TL ortalamasıyla Matematik ile başlıyor, 78TL ile İlkokul öğrencilerine özel dersler ile devam ediyor. Ortalaması 77TL olsa da son 1 yılda alınan en pahalı teklif 5000TL ile Matematik’ten oluyor.


Son dakikacıyız! En çok talep gelen ay Mart

Aylar arasında en çok talep alan ilk üç ay Mart, Şubat ve Ekim oluyor. Herkesin tatile gitmesi ile birlikte Ağustos ayı bin 428 (yüzde 5,55) taleple en son sırada kalıyor. Okula yardımcı derslerin talep yoğunluğunun, eğitim – öğretimin devam ettiği sonbahar ve kış aylarında artışta; tatil dönemi olan ilkbahar ve yaz aylarında düşüşte olduğunu görülüyor.

Popüler derslerdeki aylara göre talep değişimleri incelendiğinde ise; Matematik, Fizik, Türk Dili ve Edebiyatı, Kimya gibi lise derslerine yardımcı alanlarda okulların akademik takvimine paralel eğriler görülüyor.

Geçtiğimiz yıla göre özel ders taleplerinde %61 artış var!

2016 -2017 döneminde 16 bin 60 olan okula yardımcı ders talepleri 2017-2018 döneminde yüzde 61 oranında artış göstererek 25 bin 916 talebe ulaşıyor.


Geçtiğimiz yıl Kimya en popüler üçüncü dersken bu sene Türk Dili ve Edebiyatı, Kimya’nın yerini alıyor. Matematik ve Fizik ise ilk iki sıradaki yerini talep sayılarını da artırarak açık ara koruyor.

Türkiye eğitim kalitesinde 99’uncu sırada


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.