Berat Albayrak’tan enflasyon açıklaması: Beklediğimizin üzerinde bir rakam

Berat Albayrak, enflasyon rakamları ile ilgili yaptığı açıklamada, “Beklediğimiz oranların daha üzerinde bir rakamla karşı karşıya kaldık” dedi.

Berat Albayrak enflasyon açıklaması: Beklediğimizin üzerinde bir rakam
Berat Albayrak’tan enflasyon açıklaması: Beklediğimizin üzerinde bir rakam

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, eylül ayında yüzde 3.46 artması beklenen enflasyonun yüzde 6.30 oranında artış göstermesiyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

“Beklediğimiz oranların daha üzerinde bir rakamla karşı karşıya kaldık” diyen Albayrak, “Piyasadaki fiyatlama ölçüsünde fırsatçılık, stokçuluk, spekülatif fiyatlama davranışının algı değil, gerçek olduğunu ortaya koydu” ifadesini kullandı.


“Enflasyon ile mücadele çerçevesini açıklayacağız”

Bakan Berat Albayrak, “En kötüyü geride bıraktık” görüşünü dile getirdiği açıklamasına “Trend ekim ayıyla birlikte kırılacak. Haftaya enflasyonla mücadele çerçevesini açıklayacağız” diye devam etti.

“Dengelenme sürecini görmeye başladık. Ticaret erbabı ve bunun takibi çok önemli” görüşünü dile getiren Albayrak, şunları kaydetti:

• Vatandaşlar sahada, kamu görevlileri sahada. Son iki ayda 22 binden fazla şikayet geldi, biz etkin şekilde sahada mücadele ettik. Bu işin ciddiyeti açısından vatandaş merkezli çok yakın bir süreci ortaya koymamız lazım. Ekim çok daha somut neticelerin olacağı bir ay olacak.

• Enflasyonla mücadele kapsamında paydaşların tamamıyla önden görüşme yapacağız. Haftaya fiyatlama, indirim, sorumluluk alma anlamında taşın altına eline koyma noktasında süreç başlatacağız.

• Tüm bu davranışlar tüm kesimleri etkiliyor. Hep birlikte mücadele elzem. Fiyatlamayı etkileyen sektörler başta olmak üzere görüşmeleri yapıp haftaya bununla ilgili genel kamuoyu açıklamasıyla bunun topyekün mücadele gerektirdiğini seslendireceğiz.

Türkiye’den de danışman hocalardan katkı aldık

Kamuda tasarruf süreciyle ilgili konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye’de sistem değişimi yaşadık. Türkiye rekabetçi bir pozisyona doğru ilerliyor. Yabancı firmalarla çalışılıyor deniyor. Devlet bu firamlarla dün çalıştı bugün de çalışıyor, ileride de çalışacak” dedi.

Berat Albayrak, “Türkiye’den de danışman hocalardan katkı aldık. Biz yeni dönemde bir dönüşüm ofisi kurduk, görevine başladı. Bu yerli-milli ekip oluşturduk” diye konuştu.


Piyasalar enflasyon rakamlarına nasıl tepki verdi?

Ağustos 2017’de tekrar çift haneye çıkan enflasyon yılı %11,92 seviyesinde kapattı. 2018’in ilk 3 ayında baz etkisi ile %10,23 seviyesine gerileyen enflasyon Nisan ayı itibariyle tekrar yükselişe geçti ve Haziran- Temmuz aylarında da %15,0 üzerine çıkarak son yılların zirvesini gördü.

Ağustos’ta %17,90’a çıkan enflasyon Eylül’de ise %24,52’ye çıktı ve bu seviye 2003 sonrası zirve olurken aylık bazda da %6,30 ile 2001 sonrası zirve görüldü. En önemli kalemlerden olan gıda enflasyonu Eylül’de aylık %6,40 ve yıllık ise %27,70 artış gösterdi.

ÜFE tarafında da son yılların rekoru görüldü, aylık %10,88 ve yıllık %46,15 arttı. ÜFE ve TÜFE arasındaki farkın çok yüksek olması buna karşın ÜFE’deki artışın devam etmesi enflasyonda da en kötünün henüz geride kalmadığına işaret ediyor.

Haziran’da patates ve soğan fiyatlarında sert artış yaşanırken Ağustos’ta salça fiyatı rekor kırdı ve Eylül’ün zam şampiyonu ise domates oldu. Domates fiyatları %35 arttı. Ayrıca sosyal medyada da çok defa konuşulan kağıt fiyatlarındaki zam da dikkat çekiyor, kağıt fiyatları %25 artış gösterirken ana grupta ise ev eşyası 1. oldu.

Döviz kurlarının Nisan ayı itibariyle rekor yükselişe geçmesi, bununla beraber petrol fiyatlarında da son yılların zirvesinin görülmesi, yurt içinde maliyetleri artırdı, ayrıca ithal ürünlerin de çok fazla olmasıyla neredeyse tüm mal ve ürünlerde yüksek oranda zamlar yaşandı.

Dolar TL 6,10 seviyesine kadar yükseldi

Gıda başta olmak üzere, ulaştırma ve enerji fiyatlarındaki zamların devam etmesi enflasyon tarafındaki yükselişin yılın son çeyreğinde de devam edeceği algısını artırdı.

Piyasalarda enflasyonun %22 seviyesinde gelmesi bekleniyordu ve beklenti üzerindeki rakam sonrasında TL tarafında düşüş oldu ve Dolar/TL kuru 6,0970 seviyesine yükselerek tepki verdi. İlk tepkinin ardından kur tekrar 6,02 seviyesine geriledi ve kazanç %1 altına indi.


Yakın vadedeki iyimser beklentilerin ağır basması ile TL tarafındaki pozitif fiyatlamanın devam ettiği görülüyor. Günün devamında kurda tekrar 6,0 seviyesi altına gerileme görülebilir.

Enflasyon kriz yıllarına geri döndü: 15 yılın en yüksek rakamları!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.