Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın günlük gideri 1.8 milyon TL

Sayıştay’ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın 2017 yılı giderleri denetim raporuna göre; Saray’ın masrafları için günde 1.8 milyon TL harcadı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı günlük gideri 1.8 milyon TL

Saray’ın personeli için yılda 106 milyon harcandığı ve Erdoğan’ın 2017 aylık maaşının 53.3 bin TL olduğu rapora yansırken örtülü ödeneğinin hacmi yine örtüldü.

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre; Sayıştay’ın Saray’ın hesaplarına ilişkin denetiminin sonuçları şöyle:


Günde 1.8 milyon TL harcandı

Saray’ın 2017 yılı için yaptığı 658 milyon 240 bin 289 TL ile ayda yaklaşık 54 milyon, günde ise yaklaşık 1.8 milyon TL harcadığı ortaya çıktı.

Örtülü ödenek yine örtülü

Saray’ın örtülü ödeneği olarak bilinen “gizli hizmet gideri” kalemi, 2015 ve 2016 yıllarında olduğu gibi 2017 yılına ilişkin Sayıştay raporunda yer almadı. Cumhurbaşkanlığı örtülü ödeneği 2015’te yapılan yasal düzenleme ile gizlenmişti. 2015 yılı raporuna ise Cumhurbaşkanlığımın gizli hizmet gideri 150 milyon TL olarak yansımıştı.

cumhurbaşkanlığı külliyesi harcamaları

Personele yılda 106.8 milyon TL

Başta başdanışmanlar olmak üzere Cumhurbaşkanlığı’nın tüm personeline yılda toplam 106 milyon 813 bin 327 TL harcama yapıldığı da Sayıştay raporu ile ortaya çıktı. Buna tüm personelin 11 milyon 27 bin 54 TL’lik sosyal güvenlik prim giderleri de eklendiğinde, Saray’ın Erdoğan dahil tüm personeline 1 yılda toplam 117 milyondan fazla harcama yaptığı, Saray’ın aylık personel harcamasının da 9.8 milyon TL’yi aştığı anlaşıldı.


İtibara yılda 36.2 milyon TL

Kendisine yönelik israf eleştirilerini “itibardan tasarruf olmaz” ifadeleri ile karşılayan Cumhurbaşkanlığı, muhtarlar toplantıları dahil Cumhurbaşkanının takdiri ile her türlü temsil ve ağırlama giderlerine 36 milyon 273 bin 650 TL harcadı.

Murfağa yılda 2.6 milyon TL

Resepsiyonlarda sergilenen şatafatla tartışma konusu olan Saray, bir yılda “beslenme, gıda amaçlı ve mutfakta kullanılan tüketim malzemeleri” kaleminden 2.6 milyon TL harcadı.

Taşeronlara yılda 73.9 milyon TL

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın taşeron firmalara yaptırdığı hizmetlerin gideri anlamına gelen “hizmet alımları” kalemi için 2017 yılında, 73 milyon 968 bin 528 TL harcandı.

Sağlık harcamaları yılda 2.7 milyon

Saray’ın sağlık harcamaları da 2017 yılında tavan yaptı. Sayıştay raporuna göre, 2017 yılında “tıbbi ve laboratuvar sarf malzemeleri” kaleminden 2 milyon 784 bin 230 TL harcandı.

Hijyen harcamaları yılda 3.2 milyon TL


Saray’ın temizlik ekipmanları için bir yılda harcanan paranın ise 3 milyon 244 bin TL olduğu görüldü. Böylece Saray’ın bir günlük temizlik masrafının, personel giderleri hariç, 9 bin TL’den fazla olduğu da ortaya çıktı.

Sayıştay Başkanlığı’na Atatürk yerine Abdülaziz portresi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.