Dokuz Sekiz Müzik konkordato istedi

Türkiye’nin en büyük müzik prodüksiyon şirketlerinden Dokuz-Sekiz Müzik konkordato için mahkemeye başvurdu. Şirket Cem Adrian, Koray Avcı, Erme Altuğ ve Fettah Can gibi isimlerle çalışıyor.

Dokuz Sekiz Müzik konkordato istedi
Dokuz Sekiz Müzik konkordato istedi

Ünlü prodüksiyon şirketi Dokuz Sekiz Müzik konkordato istedi

Portföyünde Cem Adrian, Fettah Can, Koray Avcı, Aydilge, Ferman Toprak, Emre Altuğ, Yasemin Mori, Murat Boz ve Soner Sarıkabadayı gibi isimler olan, yapımcı Dokuz Sekiz Müzik konkordato için mahkemeye başvurdu.

İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapılan konkordato başvurusuna göre Dokuz Sekiz Müzik Yapım Menajerlik Sanatsal Organizasyonlar Sanayi ve Ticaret Limited şirketiyle, firmanın patronu Ahmet Çelenk konkordato başvurusunda bulundu.


Mahkeme 2018/944 sayılı kararında yedi günlük süre içerisinde alacaklıların konkordatoya itiraz edebileceklerini bildirdi.

Dokuz Sekiz Müzik avukatı: Bankalara borcumuz yok.

Dokuz Sekiz Müzik avukatı: Bankalara borcumuz yok.

Dokuz Sekiz Müzik’in Avukatı: Gelirler TL borçlar döviz olunca sıkıntılı bir dönem başladı

Dokuz Sekiz Müzik’in Avukatı Ahmet Gürel firmanın sadece vade için konkordato ilan ettiğini dolar ile yapılacak olan bir ödemede sıkıntı çıktığını söyledi. Güler konkordato başvurusunun alacaklarda indirim talep etmediğini sadece vade için yapıldığını söyledi. Avukat Gürel yaptığı açıklamada, “Kötü durumda değiliz. Dolar bazında bir ödememiz vardı” dedi.

Döviz ile mülk satışının yasaklanmasının da kendilerini zora soktuğunu anlatan Gürel, “Borcun iki katı mal varlığı var. Bankalara borcumuz yok. Gelirler TL borçlar döviz olunca sıkıntılı bir dönem başladı” diye konuştu.

Çelik devi de konkordato istedi!

1994 yılından beri sektörde bulunan KSC Yapı ve İNADA Çelik konkordato talebinde bulundu. 1994 yılında inşaat sektörüne giren ve aralarında Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali, Milas Bodrum Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminali ve Bodrum’da bulunan Metro market binasının da olduğu bir çok projeye imza atan KSC Yapı ve İNADA Çelik konkordato talebinde bulundu. Karşıyaka Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/569 esas sayılı kararında  KSC Yapı ve İNADA Çelik hakkında geçici mühlet kararı verdi.

Komiser heyeti: Fleetcorp kurtarılamaz

Piyasaya milyonlarca lira borcu bulunan filo kiralama sektörünün önde gelen firmalarından Fleetcorp AŞ’yi denetleyen komiser heyeti, raporunda şirketin borca batık olduğunu ve konkordatonun başarıya ulaşma ihtimalinin bulunmadığını bildirdi.

Raporda, geçici mühlet kararının kaldırılarak şirketin iflasına karar verilmesi gerektiği vurgulandı. Banka ve finans şirketleri Fleetcorp’un iflasına karar verilmesini isterken galericiler ise geçici mühletin devam etmesini istedi. Mahkeme şirketin borca batık olup olmadığının tespiti için davayı erteledi.

170 galerici mahkemeye başvurdu

Hisselerinin büyük kısmı Kuvetliler de olan filo kiralama sektörünün en büyüklerinden Fleetcorp A.Ş., geçtiğimiz Eylül ayında konkordato talebiyle İstanbul Ticaret Mahkemesine başvurdu. Konkordato talebini kabul eden mahkeme, şirketi incelemesi için 3 kişilik komiser heyeti atayarak geçici mühlet verdi. Mahkeme ayrıca, konkordato sürecinde şirketin mal varlığının satılmaması yönünde karar aldı. Şirketin konkordato talebini öğrenen alacaklı bankalar ile konkordato istemeden önce Fleetcorp’tan bin 500’e yakın araç alan ancak devrini alamayan 170 galericiler de davaya müdahil olmak için mahkemeye başvurdu.

Kokordatonun başarı ihtimali yok

Duruşmada, konkordato davasında atanan komiser heyetinin hazırladığı raporun mahkeme dosyasına ulaştığı bildirildi. Konkordato heyetinin raporunda, şirket yönetiminin terk edilmiş durumda olduğu, araçların yarısından fazlasının muhafaza altına olduğunu, önemli bir bölümünün ise nerede olduğunun bilinmediği belirtildi.


Yine bir bölümünün de faaliyete alınması bakımından fiili ve hukuki engeller bulunduğu vurgulanarak, “Konkordatonun çok geç yapıldığı, şirketin kısa sürede kara geçmesi ve konkordatonun başarıya ulaşmasının ihtimali olmadığı” vurgulandı.

Heyet raporunda konkordatonun başarıya ulaşamayacağı kanaati hasıl olursa geçici mühlet kararının kaldırılması ve şirketin borca batık bulunması sebepleriyle iflasına karar verilmesi gerekeceği yönünde görüş bildirerek, kararı mahkemenin takdirine bıraktı.

Fleetcorp türkiye galericiler borçlar konkordato mahkeme iflas

Kayıtlı 12 bin 455 otomobil var

Komiser heyetinin atadığı bilirkişi de Fleetcorp’un şirket merkezine ve değişik otoparklarına giderek araçlar üzerinde inceleme yaptı. Firmanın kayıtlarına göre değişik marka, model ve kilotmetrede 12 bin 455 otomobilinin bulunduğunu belirten bilirkişi, bin 836’sının firmanın kullanımında olduğunu belirledi.

Otomobillerin piyasa değeri 1 Milyar 369 Milyon TL

Firmanın kullanımında olmayan 10 bin 619 otomobilin nerede ve ne durumda olduğunun bilinmediğini belirten bilirkişi, firmada kayıtlı gözüken 12 bin 455 otomobilin piyasa değerinin bir milyar 361 milyon TL olduğunu belirledi.

Banka ve finans avukatları şirketin iflasını istedi; galericiler paralarını kurtarma peşinde

Alacaklı banka, finans ve sigorta şirketleri Konkordato heyetinin raporu doğrultusunda Fleetcorp’un iflasına karar verilerek. Duruşmada söz alan galericiler ise şirketten 4 ile 10 arasında araç satın aldıklarını belirterek, “Trafikte benim adıma devri yapılmamıştır. Araçları fiilen ben kullanıyorum, ancak trafikte yakalandığında bağlanmaktadır. Paramı geri alamadım. Şirketin iflasını istemiyorum. Geçici mühlet devam etsin” dedi.

Konkordato nedir? Neden ilan edilir? Borçlu için avantajları ne?

Konkordato borçlarını zamanında ödemeyen veya ödememe riski bulunan şirketlerin süre istemek veya tenzilat yapılmak suretiyle muhtemel bir iflastan kurtulmak için şirket merkezinin bağlı bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesine başvurmasına verilen addır.

Kimler konkordato ilan edebilir?

  • Şahıs firmaları
  • Sermaye şirketleri
  • Kooperatifler, dernekler ve vakıflar
  • Alacaklılar
  • Şahıslar

Şartları neler?

Şahıs firmaları için öncelikli koşul vadesi geldiği halde borçlarını ödeyemeyecek veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunmaktır.

Ne talep edilir?

  • Borçlarını ödeyebilmek için alacaklılarından indirim yapması;
  • Borçlarını ödeyebilmek için alacaklarının zamana yayılmasını;
  • Borçlarını ödeyebilmek için hem indirim ve hem de zaman talep edebilir.

Konkordato ilan edilince ne olur? Avantajları neler?

  • Borçlu aleyhine devletin alacakları dahil icra takibi yapılamaz, yapılanlar durur.
  • İhtiyati haciz ve ihtiyati tedbir kararları uygulanamaz.
  • Rehinli mallar hakkında rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip yapılabilir.
  • SGK, vergi borcu ve sair her türlü kamu alacağı tedbir kapsamındadır.
  • Teminat mektuplarının paraya çevrilmesi önlenebilir.
  • Leasing ile alınan malların iadeleri durdurulabilir.
  • Borçlu şirket aleyhine olan sözleşmeler fesh edilebilir.

Konkordato komiseri ne iş yapar?

  • Konkordato projesinin tamamlanmasına katkıda bulunmak.
  • Borçlunun faaliyetlerine nezaret etmek.
  • Bu kanunda verilen görevleri yapmak.
  • Mahkemenin istediği konularda ve uygun göreceği sürelerde ara raporlar sunmak.
  • Alacaklılar kurulunu konkordatonun seyri hakkında düzenli aralıklarla bilgilendirmek.
  • Talepte bulunan diğer alacaklılara konkordatonun seyri ve borçlunun güncel malî durumu hakkında bilgi vermek.
  • Mahkeme tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek.

Alacaklılar Kurulu ne yapar?

  • Komiserin faaliyetlerine nezaret eder.
  • Komisere tavsiyelerde bulunabilir.
  • Kanunun öngördüğü hâllerde mahkemeye görüş bildirir.
  • Komiserin faaliyetlerini yeterli bulmazsa, mahkemeden komiserin değiştirilmesini gerekçeli bir raporla isteyebilir.
  • Mahkeme bu talep hakkında borçluyu ve komiseri dinledikten sonra kesin olarak karar verir.

Konkordato süresi nedir?

Uzatma ile birlikte 5 ay geçici konkordato süresi ve uzatma ile birlikte 18 ay kesin süre konkordato süresi, sonuç olarak konkordato uzatmalarla birlikte 23 aylık bir süreyi kapsayabilir. Mahkeme süreleri uzatmadığı takdirde toplam süre 1 yıl 3 ay olacaktır.

Bu süreler ile borçların ödenme vadeleri farklılık gösterebilir.

İflas durumuna nasıl karar veriliyor?


İflasa tabi borçlu bakımından kesin mühletin verilmesinden sonra komiserin yazılı raporu sonucunda talebin reddine ve borçlunun iflasına resen karar verir.

Cumhur ittifakı sona mı erdi? Bahçeli ve Erdoğan’dan ittifak açıklamaları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.