Yeni ekonomi programında kira zammı nasıl hesaplanacak?

Yeni Ekonomi Programı’nda kiracıları ve ev sahiplerini ilgilendiren kararlar da alındı. Buna göre, programda yer alan tedbir maddesine göre artık kira zammı ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) ile değil, TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ile belirlenecek.

Yeni ekonomi programında kira zammı nasıl hesaplanacak?

Yeni ekonomi programında kira zammı nasıl hesaplanacak? Konuyla ilgili en çok merak edilenleri Ayşe Fügen Arda yanıtladı.

Eski adıyla OVP (Orta Vadeli Program), yeni adıyla YEP (Yeni Ekonomi Programı) birçok sektörde ekonomik olarak yenilikler ve değişiklikler vadediyor.


Özellikle Türk Lirası’nın değerini korumak için atılan adımlar dikkat çekerken, Yeni Ekonomi Programı’nda kiracıları ve ev sahiplerini ilgilendiren kararlar da alındı.

Buna göre, programda yer alan tedbir maddesinde artık kira zammının ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) ile değil, TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ile belirleneceği yer alıyor.

Kira zamları neden ÜFE yerine TÜFE ile belirleniyor?

Kira zamlarındaki üst sınırda ÜFE yerine TÜFE tercihine gidilmesi, Yeni Ekonomi Programı’nın Enflasyon bölümünün Politika ve Tedbirler başlığı içerisinde yer alıyor.

Alınan bu karar üst sınırın TÜFE ile belirlenmesinde en önemli neden, ÜFE’nin döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere aşırı hassas olması. Yani bir anlamda, alınan bu kararla kira zamlarındaki üst sınırın aşırı yükselmesinin önüne geçilmesi planlanıyor.


Yeni Ekonomi Programı 2019-2021 yıllarını kapsayacak şekilde, 3 yıllık olarak hazırlandı. Buna göre kira zammı üst sınırında ÜFE yerine TÜFE tercihi şimdilik 3 yıl geçerli olacak.

Kira zamları nasıl etkilenecek?

Kira zamları üst sınırı için ÜFE’nin son 12 aylık ortalamasına bakılıyordu ve artık TÜFE’nin son 12 aylık ortalamasına bakılacak. Geçtiğimiz Eylül ayı rakamlarına bakacak olursak;

ÜFE’deki ortalamanın %21,36 ve TÜFE’nin %13,75 olduğunu görüyoruz. Örneğin 2.000 TL kira ödeyen bir kiracıya üst sınırdan yaklaşık 427,2 TL zam yapılabilecekken, bu rakam artık yaklaşık 275 TL olacak.

Arada ciddi bir fark olduğu gözden kaçmıyor. Üstelik son ekonomi verileri de bu makasın biraz daha açılabilme ihtimalini gösteriyor.


Bu nedenle hükümetin kiracılar için attığı bu adım olumlu karşılanıyor. Enflasyona olan etkilerinin ne olacağını ise zamanla hepimiz göreceğiz

Kira artışı zam oranı hesaplamasında değişiklik: ÜFE yerine TÜFE


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.