Öğretmenler için yüksek lisans zorunluluğu geliyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Öğretmenlere verilen hizmet içi eğitimler 4 yıl  içinde tamamen değişecek. Öğretmenler için yüksek lisans zorunluluğu geliyor” dedi.

Öğretmenler için yüksek lisans zorunluğu geliyor ziya selçuk
Ziya Selçuk: Öğretmenler için yüksek lisans zorunluğu geliyor.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmenler için yüksek lisans açıklamasında şöyle konuştu:

“12 Eylül’den beri öğretmen yetiştirme sistemi köklü bir değişikliğe uğramamış. Öğretmenin geldiği kaynağı düzenlemeliyiz. Eğitim fakültelerini tercih eden öğrencilerin daha yüksek puanlarla girmesi için birtakım düzenlemeler yapmalıyız.


Çıtayı yükseltip, az sayıda öğrenci mezun etmeliyiz. Şu anda 40 binin üzerinde öğrenci mezun oluyor. Daha az sayıda öğrenciyle eğitimde istihdamı iyileştirmek mümkün. Eğitimin niteliğinin arttığı durumlarda öğretmen adaylarının gelir seviyesinin artması gibi başka olasılıklar olacak. Orta vadede yüksek lisans yapmayanın öğretmen olmaması gerekir.”

Öğretmenlik meslek kanunu çıkartılacak

Geçtiğimiz günlerde ‘Eğitimde 2023 Vizyon Belgesi’ni açıklayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmenlik meslek kanunu çıkartılacağını belirtmişti.

Selçuk, vizyon belgesinde insan kaynaklarının geliştirilmesi ve yönetimi başlığı altında öğretmenler ve okul yöneticileri için yapılacak şu değişiklikleri paylaşmıştı:

• Ücretli öğretmenlerin maaşı artırılıyor.

• Öğretmenler ve okul yöneticileri için ölçütler getiriliyor.

• Sözleşmeli öğretmenlerin görev süreleri kısalıyor. (3 ARTI 1 YIL OLUYOR)

• Ücretli öğretmenlerin ücretleri artıyor

• Elverişsiz koşullarda görev yapan öğretmenlere ve yöneticilere teşvik veriliyor

• Öğretmenler ve okul müdürleri yüksek lisanslı oluyor


• Okul müdürlüğü yüksek lisansa dayalı bir meslek oluyor.

• Öğretmen yetiştirme programları uygulama ağırlıklı hale geliyor.

• Öğretmenlere yan alan yüksek lisans imkânı geliyor

• Başarılı öğretmenler yurt dışına gönderiliyor

• Okul yöneticiliğine atanmada liyakat temelli bir değerlendirme geliyor.

• Okul yöneticiliğinin özlük hakları iyileştiriliyor.

öğretmenler yüksek lisans öğretmen meslek kanunu

“Öğretmen performans sistemi uygulanmayacak”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmen performans sisteminin uygulanmayacağını, sözleşmeli öğretmenlere sağlık özrü ataması getirileceğini açıklamıştı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk sistem değişecek mi sorusuna, “Açık denizde giden bir gemimiz var. Limana çekip onarma ihtimaline sahip değiliz. Gemi yürürken bir tadilat içinde olacağız” cevabını vermişti.

Selçuk, “Öğretmen performans sistemini uygulamayacağız” açıklamasını da yaparken sözleşmeli öğretmene sağlık özrü ataması geleceğini de belirtmişti.

Öğretmen performans sistemi nedir?

Nisan 2018’de basınla paylaşılan MEB taslak yönetmeliğine göre; öğretmenler 4 yılda bir yapılacak merkezi sınavlara girerek mesleki açıdan yeterli olup olmadıkları ölçülecekti.


Öğretmenlere verilen performans puanının yüzde 25’ini okul müdürü, yüzde 15’ini veliler, yüzde 15’ini öğrenciler, yüzde 20’sini zümre öğretmenleri, yüzde 15’ini okuldaki diğer öğretmenler ve yüzde 10’unu kendilerine verecekleri puanlar oluşturacaktı.

Astroloji: Merkür Yay burcunda (31 Ekim – 17 Kasım) burç yorumları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.