Vajinismus olabilir miyim? Peki çözümü nedir?

Birçok kadının korkulu rüyası olan vajinismus her 10 kadından birinin başına gelen ve aslında çözümü olan bir sorun…

Vajinismus olabilir miyim? Peki çözümü nedir?

Vajinismus, cinsel ilişki sırasında kadının isteği dışında kontrolsüz kasılması nedeni ile cinsel birliktelik yaşayamaması ve ilişkinin ağrılı veya acılı geçmesine neden olan bir durumdur. Çoğunlukla kişi partneri ile cinsel birliktelik yaşayamaz.

Cinsel birliktelik gerçekleşse de kadın bu beraberlikten herhangi bir zevk almadığı gibi tekrar bir beraberliğin gerçekleşmesini istemez.


Vajinismus herkesin başına gelebilecek bir hastalık olmak ile beraber kişinin destek alması ile kısa sürede çözülecek bir şeydir. Vajinismusu tetikleyen en öncelikli durum ise kişinin cinsel birleşmeden korkmasıdır. Genellikle ilk defa ilişkiye girecek kişilerde ortaya çıkan bir olaydır. Kişi cinsel birleşme başlamadan önce kendi isteği dışında kasılmalar yaşamaktadır.

Vajinismus problemi yaşayan kadınlar cinsel ilişki sırasında penisin vajinaya girmesine hiç izin veremezken bazı kadınlar ise penisin ucunun vajinaya girmesini sağlayabilirler ama tam anlamıyla cinsel birleşmeyi gerçekleştiremezler. Kişiler ne olursa olsun vajinalarındaki kasılmayı bilinçli gerçekleştirmedikleri gibi kasılma yaşadıklarının farkında bile değillerdir.

Cinsel ilişkiyle ilgili korkular

Kişilerin bu durumu yaşamalarındaki en temel sorun cinsel birleşme ile ilgili kulaktan doğma şehir efsaneleridir. Kişi kafasında bu durumu o kadar fazla kurar ki zamanla korku haline gelir.

Vajinismusun tedavisinde kişinin uyum göstermesi ve terapiye istekli olması gerekmektedir. Bu aşamada kişiye tanı koyulduktan sonra vajinismus egzersizleri en büyük kurtarıcısıdır.

Vajinismus egzersizleri ile kişi kasılmalarını kontrol etmeyi öğrenebildiği gibi bu aşamada kaybettiğini güvenini de geri kazanır. Kişiye evde uygulaması için nefes egzersizi ile rahatlama, kegel ve ayna egzersizi ile kasılma ve vücut kontrolünü sağlaması öğretilir.


Kişinin profesyonel uzmanlardan terapi alması sırasında ise hipnoz ve psikolojik destek ile sorununun tanısını alması, tedavi olması ve hızlı toparlanması sağlanır.

Cinsel sorunlar ilişkilerin bozulmasına neden oluyor!


Rukiye Doğan
Uzm. Psikolog Rukiye DOĞAN. Salihli Merkez Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra, İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji Bölümünü bitirdi. Lisans süresince gönüllü olarak Narlıdere Huzurevinde dinç ve geriatrik yaşlılarla çalışmış ve kişilere standardize mini mental testi uygulamıştır. İzmir Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki alt kuruluşlarda stajyer psikologluk yapmıştır. İzmir Özel 2000 Çocuk Evi ve Çocuk Kulübünde kreş ve anaokulu düzeyinde ki çocuklarda görülen okul korkusu, kaygı bozukluğu, sosyal fobi, ayrılma kaygısı gibi anksiyete bozuklukları, beslenme ve yeme bozuklukları ve davranım bozuklukları yaşayan çocuklar ile çalışmış, gözlemleme fırsatı bulmuş ve aile görüşmeleri yapmıştır. Ege Üniversitesi Aile ve Çift Danışmanlığı Yüksek Lisansını tamamlamış ve Yaşam Boyu Eğitim ve Danışmanlık Merkezinde çocuk ve ergenlerle çözüm odaklı çalışmakta, bireysel danışmanlık ve Aile ve Çift terapileri hizmeti vermektedir. Danışanları ile Sınav Kaygısı, Depresyon, Kişilik Bozukluğu, Takıntılı Düşünceler ve Davranışlar, Fobiler, Kaygı Bozukluğu ve Yaşam Koçluğu ve Bireysel Eğitim çalışmaları, Boşanma ve Çocuk alanlarında çalışmalar yapmaktadır.