536 yılı neden insanlık için en kötü dönemin başlangıcı?

Araştırmalara göre 536 yılı, insanlık tarihi için en kötü şartların oluşmaya başladığı dönemin başlangıcı. Emin olun o dönemde yaşamak istemezdiniz!

536 yılı neden insanlık için en kötü dönemin başlangıcı?
536 yılı neden insanlık için en kötü dönemin başlangıcı?

İnsanoğlunun katlanmak zorunda kaldığı şartları en kötü ve en zor yıl hangisiydi? Tarihçiler ve arkeologlardan oluşan uluslararası bir ekip bunu belirlemek üzere İsviçre Alplerindeki bir buz kütlesinden aldıkları örnekleri inceledi.

Yapılan incelemeler sonunda milattan sonra 536 senesi insanlık için en kötü şartların oluşmaya başladığı dönemin başlangıcı olarak belirlendi.


Harvard Üniversitesi Ortaçağ Tarihçisi Prof. Michael McCormick “Dünya 536 yılı ve takip eden yıllarda çok korkutucu bir yermiş.” dedi.

536 yılında neler yaşandı?

süper volkan izlanda 536 yılı küresel ısınma iklim değişikliği

“Emin olun o dönemde yaşamak istemezdiniz” diyen McCormik şöyle devam ediyor:

“İzlanda’da inanılmaz büyüklükte bir yanardağ patlamasının yarattığı kül bulutunun tüm kuzey yarım küreyi kapladığını hayal edin. İlkbaharda dahi birden bire güneşin etkisini yitirdiğini sıcaklık seviyelerinin tamamen istikrarsızlaştığını düşünün. 536 yılı bu anlamda en kötü yıl değil ama en kötü yılların başlangıcı olarak belirlendi.”


Çok hızlı iklim değişikliği

Sıcaklığın düşmesi sonucu yaşanan hızlı ve keskin iklim değişikliğinin dönemin insanlarını tarımsal faaliyetleri tamamen değiştirmeye zorladığını anlatan McCormik, insanların adeta sürekli bir karanlık ve alacakaranlıkta yaşadığını ifade ediyor.

Bu tarihi belirlemek için hassas lazerler ile buzun içindeki ince katmanların sayıldığı ve hava kabarcıklarının içine hapsolmuş volkanik cam ve kül parçalarının kimyası üzerinde çalışıldığını aktaran McCormik daha önce yapılan araştırmaların da benzer tarihler arasını işaret ettiğini ancak bu son çalışma ile yıl ve ayı netleştirdiklerini söylüyor. Çalışmanın sonuçları geçtiğimiz hafta Antiquity dergisinde yayınlandı.

Krallıklar ortaya çıktı

McCormick ile birlikte uluslararası ekibin eş lideri olan Nottingham Üniversitesi Arkeoloji Profesörü Christopher Loveluck da 536 yılının yeryüzünde cehennemin başlangıcı olduğunu belirtiyor:


“Her yerde kıtlık, açlık, hastalık, veba ve dondurucu soğuklar. Kaçacak hiç bir yer yok. Göç etmek çözüm değil. Varolan kıt kaynakların yönetimi en büyük sorun haline geldi ve 6. yüzyıl krallıkların ortaya çıkmaya başladığı zaman oldu. Dünyadaki buzullardan öğrenecek çok şey var.” (Euronews)

Black Friday (Efsane Cuma) indirimleri: Tüm markalar ve indirim oranları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.