Ana Sayfa Sağlık Akciğer embolisi nedir? Bacaktan gelen ölümcül tehlike!

Akciğer embolisi nedir? Bacaktan gelen ölümcül tehlike!

Akciğer embolisi, başta akciğer ve kalp olmak üzere birçok organı etkiliyor ve insanı ölüme kadar götürebilecek tehlikeli sonuçlara sebep oluyor.

Akciğer embolisi nedir? Bacaktan gelen ölümcül tehlike!

Akciğer Embolisi (Pulmoner Emboli), derin bacak toplardamarlarında oluşan pıhtının(trombüs), oluştuğu yerden koparak akciğer atardamarını tıkamasıyla oluşan bir hastalıktır.

Ani başlangıçlı göğüs ağrısı ve nefes darlığı ile belirti veren Akciğer Embolisi, bacaktaki pıhtıdan kopan parça ya da parçaların, boyutuna göre akciğer atardamarının ana gövdesinde, dallarının bir veya birkaçında tıkanmaya sebep olarak ani ölümlere sebep olabiliyor. Ana damarlardan biri tıkandığında ise gelişen durum “Masif Pulmoner Emboli” olarak adlandırılıyor ve hastalar için durum oldukça ciddi boyutlara ulaşabiliyor.

Akciğer Embolisi‘nin, başta akciğerler ve kalp olmak üzere birçok organın çalışmasını etkilediğini ve hayati riskin çok yüksek olduğunu belirten Acıbadem Fulya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk şöyle konuştu:

Hastalığın kaynağı hemen tüm vakalarda Derin Ven Trombozu (DVT)‘dur. Bacak derin toplardamarlarında oluşan kan pıhtısı, olduğu yerden koparak akciğer atardamarını tıkar ve Akciğer Embolisi’ne sebep olur. Bu yüzden DVT geçirmiş kişiler, Akciğer Embolisi açısından da risk altındadırlar.

Bunlar haricinde kırık kemiğin iliğinde bulunan yağlı madde, hamilelik, doğumda amniyotik sıvı ve madde kullanımı nadir de olsa hastalığa sebep olabilen durumlardır.

Dr. Cem Arıtürk, gelişen Akciğer Embolisi’nin yaygınlığına ve ciddiyetine göre belirtilerin değişmekte olduğunun altını çizdi:

“Nefes almada zorluk, batıcı göğüs ağrısı, öksürük, öksürükle birlikte kan gelmesi, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, ani kalp durması gibi şikayetlerden biri veya birkaçı meydana gelebilir.”

Akciğer embolisi belirtileri neler?

1- Nefes darlığı: Bu belirti tipik olarak aniden ortaya çıkar ve hastalığın ilerlemesine bağlı olarak kötüleşir.

2- Göğüs ağrısı: Bu belirti hastaya Kalp krize geçiriyor hissi verir. Ağrı derin nefes alındığında, öksürürken, yemek yerken ve eğilirken daha da artar. Ağrı bu tür hareketlerle artar fakat dinlenmeyle de geçmez.

3- Öksürük: Öksürükler kanlı balgam üretilmesine neden olabilir.

Akciğer embolisiyle beraber görülebilen diğer belirtiler:

  • Bacak ağrısı, şişmesi ya da her ikisi (özellikle de baldırlarda)
  • Nemli, soğuk ve renksiz cilt
  • Aşırı terleme
  • Hızlı veya düzensiz kalp atışları
  • Bayılma hissi ya da baş dönmesi

Mezotelyoma (Akciğer zarı kanseri) nedir? Belirtileri neler?

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.