Depresyon ve uzun süren duş cilt hastalıklarını tetikliyor!

Depresyonun cilt hastalıklarına davetiye çıkardığını söyleyen Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Özlem Su Küçük, “Kış aylarında havanın kapalı ve soğuk olmasına bağlı olarak depresyon vakalarında artış görülüyor. Depresyon ise cilt hastalıklarının en önemli nedenlerinden biri” dedi.

Depresyon cilt hastalıklarını tetikliyor! akne sivilce
504243243

Prof. Dr. Özlem Su Küçük, iklimsel koşulların cilt sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunun altını çizdi ve şunları söyledi:

“Kış aylarında havanın kapalı ve soğuk olması depresyona neden olmakta, depresyon da cilt hastalıklarını tetiklemektedir.


Depresyon ve stres gibi psikolojik faktörler pek çok deri hastalığı üzerinde tetikleyici ve alevlendirici etki yapabilir. Bu grupta sedef hastalığı, vitiligo (ala), özellikle çocuklarda saçkıran adı verilen bölgesel saç dökülmesi ve kadınlarda genel ani saç dökülmeleri ön plandadır.

Ürtiker (kurdeşen), liken, atopik egzama, bazı değişik deri hastalıkları da strese bağlı sık sık tetiklenebilir. Stres ve depresyon kişinin bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek bağışıklık sistemi aracılığı ile ortaya çıkan yukarıda saydığımız bir çok deri hastalığının  başlamasına neden olur.

Sonuçta sedef, egzema, kurdeşen, saç dökülmesi gibi  deride görünür olan bu hastalıklar, hastanın stresini daha da artırarak olayı tam bir kısır döngü haline sokabilir.”

Depresyon  İle Gelen Cilt Hastalıklarının Tedavisinde Dermotoloji ve Psikiyatri İş Birliği Çok Önemli

Kışın deri kuruluğunun artması ve kış depresyonunun cildi ve mevcut cilt hastalıklarını olumsuz yönde etkilediğini aktaran Prof. Dr. Özlem Su Küçük;

“Kış aylarında cildimize gereken önemi vermeli, dermatolog kontrolünde önerilen ilaçları ve nemlendiricileri düzenli olarak kullanmalıyız. Düzenli ve yeterli miktarda uygun nemlendirici kullanımıyla, şiddetli cilt hastalıklarında kullanılan ilaç miktarının ve süresinin azalacağı unutulmamalı.

Özellikle stres ve depresyon ile tetiklenen cilt hastalıkların tedavisinde dermatoloji uzmanıyla birlikte pskiyatrist  görüşü ve işbirliği  çok önemlidir. Hastaların tedavileri hem dermatolog hem de psikiyatrist tarafından yönetilmelidir. Bu sayede hastaların iyileşmesi ve tedaviye uyumları artacaktır” dedi.

Egzama çocuklarda ve yaşlılarda daha sık görülüyor

Prof. Dr. Özlem Su Küçük, “Kış mevsiminde havaların soğumasıyla ciltte  birtakım değişiklikler görülüyor. Soğuk, rüzgâr, düşük nem, kuru hava cildin kurumasına yol açıyor.


Özellikle başta çocuklar olmak üzere atopik egzaması olan kişilerde ve yaşlılarda bu durum daha belirgin” diye konuştu.

Kış mevsiminde kendisini iyiden iyiye hissettiren ‘Egzama’ ile ilgili çok önemli bilgiler veren Prof. Dr. Özlem Su Küçük;

Atopik egzama daha çok çocuklarda görülüyor fakat erişkin yaş grubunu da etkileyebiliyor. Deri kuruluğu ve kaşıntı da hastalığın en önemli bulgularındandır.

Yaşlılarda cilt kuruluğu sıktır. Çünkü kişi yaşlandıkça yağ ve ter bezleri gibi cilt eklerinin fonksiyonları ve cildin su içeriği azaldığı için, cilt daha nemsiz, kuru, pütürlü hale gelir” dedi.

Uzun süren duş cilt sorunlarını artırıyor

“Deri kuruluğunda banyolar kısa, duş şeklinde alınmalı, kese uygulamamalı, duşta deriyi kurutmayan, sabunsuz temizleyiciler tercih edilmelidir.

Nemlendiricilerin her gün düzenli olarak uygulanması önemlidir. Nemlendiricilerin duştan sonra ilk 3-5 dakika içerinde uygulanması gerekir. Odanın veya çalışılan ortamın neminin iyi ayarlanmasına ve klima kullanılmamasına da dikkat edilmelidir.

Kış mevsiminde daha çok kapalı ortamda kalınması da deri kuruluğunu artırmaktadır” diyen Prof. Dr. Özlem Su Küçük, “Düzenli nemlendirici kullanmak, bol su içmek, fırsat bulunca açık havada dolaşmak, bol sebze ve meyve tüketmek kışın cilt sağlığımız için yapılacak en önemli şeylerdir.


Ayrıca kışa uygun giysiler giymek, soğuktan korunmak hem cilt kuruluğu için hem de soğukta ortaya çıkan soğuk kurdeşeni, soğuk yaralanması, raynoud fenomeni gibi hastalıkların görülmesini azaltacağından önemlidir” açıklamasını yaptı.

Güzelleşme hevesiniz sizi cilt kanseri yapabilir


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.