Gezi eylemleri operasyonu Osman Kavala soruşturması

Geçtiğimiz yıl tutuklanan Osman Kavala soruşturması kapsamında bugün ikinci dalga geldi. Gözaltına alınan isimler hakkında “Gezi Parkı eylemleri için yurt dışından profesyonel eylemci getirtmek, biber gazı ithalatını engellemeye çalışmak” gibi suçlamalar var.

Gezi eylemleri operasyonu: 20 kişi hakkında gözaltı kararı

Tutuklu işadamı Osman Kavala’nın kurucusu olduğu Anadolu Kültür’e yönelik operasyonda aralarında akademisyen ve gazetecilerin de bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. Toplamda 20 kişi hakkında gözaltı kararı var.

Gözaltına alınan isimler şöyle:

  • Ali Hakan Altınay (Açık Toplum Vakfı Yönetim ve Danışma Kurulu Başkanı)
  • Asena Günal (Anadolu Kültür Depo Program Koordinatörü)
  • Meltem Aslan Çelikkan (Anadolu Kültür Genel Koordinatörü)
  • Prof. Dr. Turgut Tarhanlı (İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı)
  • Yiğit Ali Ekmekçi (Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkan Vekili)
  • Bora Sarı (Anadolu Kültür)
  • Ayşegül Güzel (Anadolu Kültür)
  • Çiğdem Mater (Anadolu Kültür Danışmanı)
  • Prof. Dr. Betül Tanbay (Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyesi)
  • Hande Özhabeş (Sivil Toplum Geliştirme Derneği İletişim Koordinatörü)
  • Filiz Telek (Anadolu Kültür)
  • Yiğit Aksakoğlu (İstanbul Bilgi Üniversitesi STK Eğitim ve Araştırma Birimi)

Yedi kişinin ise arandığı bilgisi var.


Operasyonla ilgili açıklama yapan İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Kavala’nın Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür’ü kullanarak eylemleri organize ve finanse ettiğini öne sürdü.

Suçlamalar:

Bu kapsamda gözaltına alınan isimlerin Kavala ile hiyerarşik bir düzen ilişkisinde olduğunu iddia eden emniyet, bu kişiler hakkında şu iddialarda bulundu:

  • Gezi Parkı olaylarını derinleştirmek ve yaygınlaştırmak için Anadolu Kültür AŞ’ye ait DEPO isimli yerde toplantı düzenledikleri.
  • Sivil İtaatsizlik ve Şiddetsiz Eylem başlıkları altında Gezi Parkı olaylarının devamlılığını sağlamak için yurt dışından aktivizm eğiticileri, kolaylaştırıcılar ve profesyonel eylemciler getirttikleri (Duran Adam, Piyano Çalan Adam, Kırmızılı Kadın vs.)
  • Yeni medya oluşturma faaliyetleri içerisine girerek Gezi Parkı sürecinin devamı ve yaşaması muhtemel Gezi benzeri olayların kendi medyaları üzerinden gündem oluşturulmasını amaçladıkları.
  • Mehmet Osman KAVALA’nın Avrupa’da birçok kurum ve şahısla görüşme yaparak, Gezi Parkı olaylarında gündeme gelen Biber Gazının Türkiye’ye ithalinin durdurularak, yasaklanması için çalışmalar yaptıkları tespit edilmiştir.

Kavala geçen sene ‘hükümet ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Gezi’de ‘Çadıları yakın’ talimatı veren polis için yakalama kararı

Gezi eylemlerinde kurulan çadırları ‘Yakın’ talimatı verdiği için daha önce 10 ay hapse çarptırılan eski İstanbul emniyet müdür yardımcısı Ramazan Emekli hakkında, usulsüz şekilde biber gazı sıkılması talimatı verdiği gerekçesiyle açılan davada yakalama kararı çıkarıldı.


gezi eylemleri gözaltı

Emekli ve Gezi eylemleri döneminde grup amiri olan Mehmet Zeki Bayrak hakkında ‘görevi kötüye kullanma ve zor kullanılma yetkisini aşma suçlarından’ 1,5 yıldan 3,5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın görülmesine devam edildi.

Gezi eylemlerinde ‘kırmızılı kadın’a gaz sıktıran emniyet müdür yardımcısı hakkında yakalama kararı

kırmızılı kadın gezi eylemleri

Gezi Parkı eylemlerinde ‘kırmızılı kadın’ olarak tanınan Ceyda Sungur’a gaz sıkılması talimatı verdiği iddiasıyla yargılanan dönemin İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli hakkında, duruşmalara katılmadığı gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldı.

FETÖ soruşturmaları kapsamında görevden ihraç edilen dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli ile Grup Amiri Mehmet Zeki Bayrak’ın Gezi Parkı odaklı eylemler sırasında, kıyafetinin rengi dolayısıyla kamuoyunda ‘kırmızılı kadın’ olarak bilinen Ceyda Sungur’a biber gazı sıktığı gerekçesiyle ‘görevi kötüye kullanmak’ suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası verilen polis memuru Fatih Z’yi azmettirdikleri gerekçesiyle yargılanmalarına devam edildi.

İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki 7. duruşmaya sanık Mehmet Zeki Bayrak ile avukatı katıldı. Daha önceki duruşmada zorla getirilme kararı çıkarılan sanık Ramazan Emekli’yi ise avukatı temsil etti. Söz alan müşteki Ceyda Sungur’un avukatı, sanık Emekli hakkında yakalama kararı çıkarılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, sanık Ramazan Emekli hakkında, savunmasının tespiti amacıyla yakalama kararı çıkarılmasına hükmederek duruşmayı erteledi.

3,5 yıla kadar hapis cezası istendi


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, daha önce hakkında açılan bir davada ceza alan polis memuru Fatih Z’nin, Gezi Parkı odaklı eylemler sırasında olay yerinde yasa dışı eylemi olmayan müşteki Ceyda Sungur’a bir metreden daha az mesafeye kadar yaklaşarak yüzünü hedef yapmak suretiyle biber gazı sıktığı ve gazdan etkilenen müştekinin arkasını dönmesine rağmen gaz sıkmaya devam ettiği belirtildi.

Black Friday (Kara Cuma) 2018 indirim kampanyaları açıklanmaya başladı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.