Oblomov tiyatro oyunu: Ölümsüz bir Rus klasiği

Dianysos Tiyatro tarafından sahnelenen Rus edebiyatının ölümsüz yapıtı Oblomov tiyatro oyunu, aydın sınıfı hicveden romanların en iyi örneklerinden biri.

Oblomov tiyatro oyunu: Ölümsüz bir Rus klasiği
Oblomov tiyatro oyunu: Ölümsüz bir Rus klasiği

Rus yazar Ivan Gonçarov’un 1859 yılında yayınladığı ünlü roman Oblomov ülkemizde ilk defa Dianysos Tiyatro tarafından sahneleniyor. Oyunun prömiyeri 26 Ekim’de, kapalı gişeyle Tatavla Sahne’de yapıldı. 2018 yılını Tatavla Sahne’de sona erdirdikten sonra Oblomov yeni yıla 5 Ocak tarihinde, gala gecesi ile merhaba diyor.

Oblomov, Rus edebiyatının başyapıtlarından birisi olarak görülür.

Oyunun baş karakteri genç, dürüst ve cömert bir soylu olan İlya İlyiç Oblomov’dur. Oblomov kendi yaşamı adına sürekli yeni planlar geliştirmekle birlikte aşırı tembelliği nedeniyle hiçbirisini gerçekleştirememekte, toplumsal yaşamdan koparcasına uzaklaşıp iç dünyasına çekilerek her türlü karar ve sosyal davranıştan uzak durmaktadır. En yakın dostu Andrey Ştoltz ve uşağı Zahar, Oblomov’u yeniden sosyal yaşama döndürmeye karar verirler.


Oblomov, bugün ‘oblomovluk’ olarak adlandırılan bir sorunun isim kaynağıdır. Oyunu izlerken günlük yaşamınızdan birçok parça göreceksiniz, zaman zaman kendini sorunlardan uzak tuttuğu için Oblomov’u haklı bulacak, zaman zaman içine gömüldüğü tembellik ve yaşamdan kopuş için Oblomov’a kızacaksınız. Sosyal yaşama dönüş için mücadele vermekteyken yaşadığı aşk gönül defterinizin sayfalarına hüzünlü bir bakış atmanıza neden olacak. Düşündürücü ve öz eleştiriye çağıran bir yapıt. Zira, oblomovluk hepimizin içinde az veya çok varolan bir tutum. Hatta öyle ki, bunaldığımız anlarda özlediğimiz bir yaşam tarzı bile diyebiliriz.


Oyuncu kadrosu içerisinde ödüllü sanatçılar da var.

Oblomov tiyatro oyunu: Ölümsüz bir Rus klasiği

‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ oyununda gösterdiği başarılı performansıyla Yalta Uluslararası Anton Çehov Tiyatro Festivali’nde Rus Klasiği En İyi Yorum Ödülü alan Erdem Topuz, bu defa hem sahne yönetmeni hem başrol oyuncusu olarak karşımızda.

Oblomov’un uşağı Zahar’ı oynayan Erarslan Sağlam, Ölümsüz Öykü oyunundan Sadri Alışık En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve Oyun Karıştı oyunundan En İyi Yönetmen ödüllerine sahip.

OYUNCU KARAKTER
Erdem Topuz İlya İlyiç Oblomov
Erarslan Sağlam Zahar
Işık Tolgay Andrey Ştoltz
Arzu Suriçi Kireççi Olga Sergeyevna
Ebru Alkanat Olga Sergeyevna
Anıl Doğan Albayrak Aleksiyev

 


Dionysos Tiyatro’nun yeni yıldaki sahne takvimini aşağıda görebilirsiniz. Oyun, şimdiden 2020 Yalta Festivali‘nden davet almış durumda; ünlü klasik bir Türk tiyatrosu tarafından ilk defa anavatanında oynanacak.

Oblomov tiyatro oyunu gösterim oyuncular

OYUN TARİHİ SAHNE
30.12.2018 TATAVLA SAHNE
05.01.2019 PROFİLO ALIŞVERİŞ MERKEZİ
24.01.2019 TATAVLA SAHNE
07.02.2019 TATAVLA SAHNE
21.02.2019 TATAVLA SAHNE
22-23-24.02.2019 ÇANAKKALE
28.02.2019 TATAVLA SAHNE

Esaretin Bedeli (The Shawshank Redemption) tiyatro oyunu


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.