Kredi kartı harcamalarında taksit sınırları esnetildi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kredi kartı ile ödemede taksit sayısını esnetti. Seyahat, sağlık harcamalarında taksit sayısı 9 aydan 12 aya; tablet hariç bilgisayar alımlarında taksit sayısı 6 aydan 12 aya uzatıldı.

Kredi kartı harcamalarında taksit sınırları esnetildi

• Bilgisayar alışverişi: 6 yerine 12 taksitle bilgisayar alınabilecek.

• Seyahat acenteleri ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalarda taksit sınırı 9’dan 12 aya yükseltildi.


• Kurumsal kredi kartlarında taksit sayısı da 9’dan 12’ye yükseltildi.

• Sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalar 9 aydan 12 aya çıkarıldı.

14 Ocak tarihinde Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank 60 aya kadar 1.20 faizle vatandaşın kredi kartı borcunu yapılandıracağını duyurmuştu. Tüketici kredilerinde yapılandırma süresi 11 Şubat tarihinde 60 aya çıkarılmıştı. Ayrıca ihtiyaç kredilerinde de vade sayısı 36 aydan 60 aya çıkarılmıştı. Bugün ise seçim öncesi yeni bir adım daha geldi. Kredi kartı harcamalarında taksit sınırı esnetildi.

Televizyon taksit sayısı yükseltilmişti

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Ocak ayında (2019) kredi kartı ile gerçekleştirilecek fiyatı 3 bin liraya kadar olan televizyon alımlarında 3 ay olan taksit sınırını 9 aya yükseltmişti.

“Hükumet’ten ekonomiyi canlandırmak için tedbirler”

GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan: Hükümet ekonomiyi canlandırmak için tedbirler alıyor. Özellikle kur etkisinden dolayı bu teknolojik ürünlerde yukarı doğru fiyatlar var. Şu an burada özellikle talebi artırabilmek için taksit sayısını artırmak gerekli bir adımdı. Dolayısıyla talep tarafına yansıması olabilir.

Teknolojik cihaz satışlarında düşüş olduğunu anlatan Erkan, “İnsanların alım gücü azaldı. İleride kredi büyümesinin baskılanacağı ve ekonomik büyümeyi iç talepteki zayıflama beklentisi ile bu adımlar atılıyor” diyor.İnsanların bir şey satın alırken dikkatli davrandığını anlatan Erkan, “İnsanlar bir şey almıyor. Normalleşme dönemine kadar sektöre destek olabilmek için hükümet böyle bir adım atıyor” diye konuştu.

Kredi kartı harcamalarında taksit sınırları:

BDDK’nın banka kartları ve kredi kartları hakkındaki yönetmelik kapsamında, ürün veya hizmet grubuna göre taksit sınırları ve yasaklarında mevcut durum şöyle:

Elektronik eşya alımları (Televizyon, video kamera, ses sistemleri vb.)
Mevcut Durum: 3 ay (3 bin TL’ye kadar televizyon taksit sayısı 9 ay)

Bilgisayar alışverişi
Mevcut Durum: 12 ay (daha önce 9 aydı)

Kulüp ve derneklere yapılan ödemeler
Mevcut Durum: 6 ay

Taşımacılık ile ilgili harcamalar
Mevcut Durum: 12 ay (daha önce 9 takit yapılıyordu)

Havayolları ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalar
Mevcut Durum: 6 ay

Seyahat acenteleri ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalar
Mevcut Durum: 6 ay

Konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalar
Mevcut Durum: 6 ay

Havayolları ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalar
Mevcut Durum: 9 ay

Seyahat acenteleri ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalar
Mevcut Durum: 12 ay (daha önce 9 takit yapılıyordu)

Konaklama ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalar
Mevcut Durum: 9 ay


Vergi ödemeleri
Mevcut Durum: 9 ay

Sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalar
Mevcut Durum: 12 ay (daha önce 9 takit yapılıyordu)

Sağlık ürünü alımları
Mevcut Durum: 9 ay

Elektrikli eşya alışverişi (Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrikli küçük ev aletleri vb.) 
Mevcut Durum: 12 ay

Eğitimle ilgili harcamalar
Mevcut Durum: 12 ay

Kurumsal kredi kartları (Tüm ürün ve hizmet grupları dâhil)
Mevcut Durum: 12 ay (daha önce 9 takit yapılıyordu)

Kuyumculuk harcamaları
Mevcut Durum: 0

Telekomünikasyon ile ilgili harcamalar
Mevcut Durum: 0

Doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar
Mevcut Durum: 0

Yurt dışında yapılan harcamalar
Mevcut Durum: 0

Yemek alımı
Mevcut Durum: 0

Gıda alımı
Mevcut Durum: 0

Alkollü içecek alımı
Mevcut Durum: 0

Akaryakıt alımı
Mevcut Durum: 0

Kozmetik alımı
Mevcut Durum: 0

Ofis malzemesi alımı
Mevcut Durum: 0


Hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi bir somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımları
Mevcut Durum: 0

Atatürk Havalimanı 7 Nisan’da ticari yolcu taşımacılığına kapanıyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.