Forbes 100 Türkiye’nin en zengin isimleri 2019

Forbes 100 listesine göre Türkiye’nin en zengin ismi Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak oldu. Son 5 yıldır Türkiye’nin en zengin adamı Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker oluyordu.

Forbes 100 Türkiye nin en zengin isimleri 2019
Forbes 100 Türkiye’nin en zengin isimleri 2019

Türkiye’nin en zengin insanı Erman Ilıcak’ın servetinin tutarı 3.8 milyar dolar olurken onu 3.7 milyar dolarla Murat Ülker izledi. Türkiye’nin en zengin üçüncü insanı 2.1 milyar dolar ile Hüsnü Özyeğin oldu. Özyeğin üçüncülüğü Osman Kibar ile paylaştı.

Türkiye’nin en zengin isimleri

  1. Erman Ilıcak (Rönesans Holding) – 3.8 milyar dolar
  2. Murat Ülker (Yıldız Holding) – 3.7 milyar dolar
  3. Hüsnü Özyeğin (Fiba holding) – 2.1 milyar dolar
  4. Osman Kibar (Samumed) – 2.1 milyar dolar
  5. Ferit Şahenk (Doğuş Holding) – 2 milyar dolar
  6. Semahat Arsel (Koç Holding) – 2 milyar dolar
  7. Ahmet Çalık (Çalık Holding) – 1.9 milyar dolar
  8. Filiz Şahenk (Doğuş Holding) – 1.9 milyar dolar
  9. Rahmi Koç (Koç Holding) – 1.9 milyar dolar
  10. Melih Abdulhayoğlu (Comodo) – 1.8 milyar dolar
  11. Suat Günsel (Yakın Doğu Üniversitesi) – 1.8 milyar dolar
  12. Nihat Özdemir (Limak Holding) – 1.7 milyar dolar
  13. Sezai Bacaksız (Limak Holding) – 1.7 milyar dolar
  14. Suna Kıraç (Koç Holding) – 1.7 milyar dolar
  15. Bülent Eczacıbaşı (Eczacıbaşı Holding) – 1.6 milyar dolar
  16. Hamdi Ulukaya (Chobani Yoghurt) – 1.6 milyar dolar
  17. Turgay Ciner (Park Holding) – 1.6 milyar dolar
  18. Faruk Eczacıbaşı (Eczacıbaşı Holding) – 1.5 milyar dolar
  19. Mehmet Ali Aydınlar (Acıbadem) – 1.4 milyar dolar
  20. Murat Vargı (MV Holding) – 1.3 milyar dolar
  21. Eren Özmen (Sierra Nevada Corp.) – 1.2 milyar dolar
  22. Fatih Özmen (Sierra Nevada Corp.) – 1.2 milyar dolar
  23. Fuat Tosyalı (Tosyalı Holding) – 1.2 milyar dolar
  24. Mustafa Küçük (LC Waikiki) – 1.2 milyar dolar
  25. Ayhan Tosyalı (Tosyalı Holding) – 1.1 milyar dolar
  26. Deniz Şahenk (Doğuş Holding) – 1.1 milyar dolar
  27. Fatih Tosyalı (Tosyalı Holding) – 1.1 milyar dolar
  28. Hamdi Akın (Akfen Holding) – 1.1 milyar dolar
  29. Mehmet Nazif Günal (MNG Holding) – 1.1 milyar dolar

Türkiye’de milyarder sayısı 40’tan 29’a indi

Forbes 100’de geçen yıl dikkat çeken gelişmeler yaşandı. Listedeki toplam servet düşüşü 21.5 milyar dolar oldu. 2017 listesinde 40 milyarder yer alırken 2018 listesindeki dolar milyarderi sayısı 29’a geriledi. İlk 100’ün toplam serveti 99.9 milyar dolar.


Bu yıl ilk 100 listesinde 28 kadın var. Kadınların toplam servet içindeki payı yüzde 19,7. Türkiye’nin en zengin kadını ise 2 milyar dolarlık servetiyle Semahat Arsel.

Bu yıl 11 isim Forbes 100’de ilk kez yer aldı. Daha önceki yıllarda listeden düşen üç isim ise bu yıl geri döndü. Toplam servetten 6,1 milyar dolar pay alan bu isimler arasında geçen yıl hayatını kaybeden Şarık Tara ve Erdoğan Demirören’in varisleri ile 2016’da hayatını kaybeden Mustafa Koç’un iki kızı da yer alıyor.

Türkiye’nin en genç zenginleri

Mustafa Koç’un kızları Esra Koç (22) ve Aylin Koç (18) Koç Grubu şirketlerinde hissedar olan dördüncü kuşaktan ilk üyeler oldu. Koç kardeşler aynı zaman Forbes 100 tarihinin en genç isimleri.

Listede Balık burcu ağırlıkta

Balık burcu zenginler yüzde 16,6 ile Forbes 100’ün toplam servetinden en büyük payı alıyor. Toplam servetteki payı yüzde 10’un üzerinde olan diğer burçlar ise Aslan, Terazi ve Koç.

FORBES Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Burçak Güven:

Bu yılki listemiz şu ana kadarkilerin en merak edileni oldu. Zira 2018’in ikinci yarısında yaşadığımız döviz dalgalanmaları; bölgede, Avrupa’da ve genel olarak dünyadaki politik ve finansal krizler üst üste eklendiğinde, iş dünyası oldukça türbülanslı bir dönemden geçiyor.

Pek çok kişinin ‘listede ciddi düşüş’ beklentisine rağmen acıklı bir tablo, yerle bir olan servetler, büyük batışlar yok. Evet makro rakamlarda yani toplamda geçen yıla göre 21,5 milyar dolar servet düşüşü var ve 119 kişinin 101’nin serveti azaldı.

Ancak listenin detayları bize iş dünyasının genel olarak bu zor ortama karşı iyi bir direnç gösterdiğini, sebatla tutunduğunu, kendine yeni iş alanları, pazarlar yaratabildiğini, özetle bu riskleri azaltacak önlemler almayı başardığını ve bu sıkıntılı dönemde yoluna devam edebildiğini gösteriyor.

FORBES Global Milyarderler

FORBES Türkiye’nin açıkladığı “FORBES 100″ listesinde ‘dolar milyarderi’ olarak yer alan 29 isim, FORBES ABD’nin çok yakında açıklayacağı”Global Milyarderler” listesinde Türkiye’yi temsil edecek.


Türkiye’nin en zengin insanı Erman Ilıcak’ın yükseliş hikayesi

Rönesans Holding’in patronu Erman Ilıcak son yıllarda eşine az rastlanır bir başarıya imza attı. Ilıcak, ekonominin çarklarının çok da istendiği gibi dönmediği son iki yılda servetini yüzde 100 artırdı. 2016 yılında 2 milyar doları olan Ilıcak’ın serveti 2018 yılında 4 milyar dolara çıktı.

Onun yaşadığı servet artışını son yıllarda dünyada gerçekleştirenlerin sayısı çok azdır. Forbes’un açıkladığı Türkiye’nin en zengin 100 insanı listesine göre Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak’ın 2016 yılında 2 milyar doları bulunuyordu. Derginin hesaplamasına göre Ilıcak 2018 yılında servetini 4 milyar dolara çıkardı. Yani Ilıcak servetini son iki yılda yüzde 100 artırdı.

Üniversiteye girişte kararsızdı

Peki ya Erman Ilıcak kim? Çok göz önünde bir iş adamı değil. Ilıcak 1967 Malatya doğumlu. Hayatının ilk yılları babasının mesleği gereği Malatya-Ankara arasında geçti. İki kız kardeşi ve evin en büyük çocuğu olan Ilıcak liseyi TED kolejinde okudu. Üniversitede ise ne istediğine tam karar veremediği için gelişigüzel tercihlerinin sonucunda ODTÜ İnşaat Mühendisliği’ ne yerleşti. Okul bitmeden, henüz 3. sınıftayken ENKA’ nın patronu Şarık Tara ile tanıştı ve Enka’ da staj yaptı.

Belarus’ta Rusya pazarını öğrendi

Okulu bitirdikten sonra da Enka’ nın şirket merkezi olan İstanbul’ da çalışmaya başladı. 90′ lı yılların başında Ilıcak, Irak’ taki şantiyelere gitmeyi düşünürken, savaş çıkması sebebiyle şirket onu Libya’ ya yolladı. 1.5 yıl çalıştı orada. Daha sonra şirket Ilıcak’ ı Belarus’ a yolladılar. Yıl 1992 idi.

Rusya pazarını iyice öğrendi burada. Fakat ofis işi onu iyice sıktı ve biriktirdiği 30 bin dolar sermayeyle 1994 yılı Ocak ayında “Rönesans” adlı şirketini kurdu. Kendi başına kurduğu için çıtayı düşük tutup 5-10 bin dolarlık ofis tamirat işlerine bile talip oldu. Şirket 1996 yılına kadar ufak tefek tamirat işleriyle yavaş yavaş büyüdü.

İlk büyük iş 1996′ da geldi. 10 milyon dolarlık devlet ihalesine girdi ve aldı. Daha sonra işler çorap söküğü gibi gelmeye başladı. Uluslararası şirketlerin fabrikalarından Mega alışveriş merkezlerine kadar bütün işleri Rönesans aldı. Ilıcak Suat Günsel ve Mehmet Nazif Günal ile birlikte ODTÜ mezunu 3 milyarderden biri.

Erman Ilıcak’ın projeleri

Erman Ilıcak‘ın patronu oluğu Rönesans Holding son yıllarda büyük projelerle adından söz ettiriyor. Önce Başbakanlık Çalışma Ofisi olarak projesi yapılan ardından Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na dönüştürülen yapıyı Rönesans İnşaat yaptı. Projenin maliyeti o dönem için 1 milyar 370 milyon TL olarak gösterildi.

TC cumhurbaşkanlığı külliyesi beştepe saray

Erman Ilıcak o dönem yaptığı açıklamada sarayın büyüklüğü ve masrafına ilişkin yaptığı açıklamada, “Kremlin’den büyük mü bilmem ama biz Rusya’da buradan büyük alışveriş merkezi açtık. Neden Türkiye’ye büyük görüldüğünü bilmiyorum. Bu saray Anıtkabir gibi Meclis gibi çocuklarımıza bir mirastır” demişti.


Ilıcak en son Cezayirli bir şirket ile Adana’da 1 milyar dolarlık petrokimya yatırımı yapacağını duyurdu. Ilıcak İstanbul İkitelli ve Adana şehir hastanesini de inşa ediyor.

Numeroloji 2019: Doğum tarihi ve isme göre kişisel yıl sayısı hesaplama


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.