İstanbul Düşünce Tiyatrosu 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü mesajı

Takip edenlerin hatırlayabileceği üzere İndigo Dergisi Kültür Sanat köşemizde her sene 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü için bir oyuncu grubundan siz tiyatro severlere bu anlamlı gün için mesaj iletmelerini rica ediyoruz.

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü - İstanbul Düşünce Tiyatrosu mesajı gölge hayatlar barı

Bu sene yeni bir oyuncu topluluğundan mesajınız var. Benim de oyuncusu olduğum İstanbul Düşünce Tiyatrosu aynı sahnede Aziz Nesin, Sabahattin Ali ve Kemal Tahir’i bir araya getirip seyirciyi ülkemizin düşünce tarihinde bir yolculuğa çıkardığı Gölge Hayatlar Barı oyunuyla seyirciyle buluşuyor.

Tiyatronun çoğunluk tarafından bir eğlence aracı olarak görüldüğü ülkemizde Düşünce Tiyatrosu’na emek veren bu grubun kurucuları aynı zamanda oyunun yazarı olan Uyar Altuntaş ve oyunun yönetmeni C. Venda Altuntaş.


uyar altuntaş venda altuntaş

Oyuncular Lider Hepgenç, Cemal Atik, Hilmi Nevruzpul ve bendeniz Sabiha Topallar. Oyunda yolculuğumuza sahnede yaptıkları canlı müzikle eşlik eden müzisyenler Doğan Can ve Barış Güven.

Oyun takvimi ve bilet temini için Tiyatrolar sitesine bakabilirsiniz.

İstanbul Düşünce Tiyatrosu 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü Kutlama Mesajı

Muhsin Ertuğrul’un 1978’de yayınladığı ilk bildirisinden bu yana 41 yıl geçmiş. Ve ustanın da belirttiği gibi;

“Tiyatro üçüz doğmuş bir sanat koludur. Yazar, oyuncu ve seyirci. Bunlar birbirinden ayrılırsa ortada tiyatro kalmaz.”

İstanbul Düşünce Tiyatrosu, bu üçüz sanat kolunun bir bütün olarak devam etmesi için seyircisine ihtiyaç duyuyor. Çünkü biz seyirciler için yazdık, oynuyor ve izliyoruz. Biz yazdıklarımızla ve söylemlerimizle seyirciyi salt düşünce eylemi üzerinde yoğunlaştırmayı hedefliyoruz. “Neden oldu?”, “Nasıl oldu?” sorularını oynuyoruz ama “Nasıl çözülür?” kısmını izleyicinin sağ duyusuna bırakıyoruz. Bu vesile ile 27 Mart 2019 birlikte düşünmek için iyi bir imkan sunuyor.

Düşünebilen üretebilen tartışabilen herkesin Dünya Tiyatrolar Gününü kutluyoruz.


İstanbul Düşünce Tiyatrosu

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü 2019 Ulusal Bildirisi


Sabiha Topallar
'Sen neye hazırsan o'da senin için hazırdır' düsturunu benimsedi 'bu yaştan sonra olur mu' 'hem çalışıp hem sanat olur mu' 'yorulursun nasıl yapacaksın' gibi bahanelere, dayatmalara güldü geçti. Sanatı, en çok Tiyatro'yu ve Edebiyat'ı sevdi öte yandan sevdiği her konuda hayatı deneyimlemeye and içti... Oyuncu, öğretmen, eğitmen, konuşmacı, yazar, yaratıcı drama lideri, aşçı, seyyah oldu zaman zaman tutkularından birine kapılıp gidiyor, hayat yolculuğunda biriktirdiklerini sadece arkadaşlarıyla paylaşmanın bencillik olduğunu düşünüp sözcüklerden yüreğinize yol yapmak istiyor... En önemli yolculuğun kendine yapılan yolculuk olduğunun farkında ham'dı pişiyor bir gün yanıp o yere varma özlemiyle yüzleşmeler yaşıyor sizi sevgiyle selamlıyor...