Merkez Bankası faiz kararı sonrası Dolar TL 5.96 seviyesine yükseldi

Merkez Bankası politika faizini beklendiği gibi yüzde 24 seviyesinde sabit bıraktı. Dolar TL 5.9628 seviyesine kadar yükseldi.

Merkez Bankası faiz kararı sonrası Dolar TL 5.96 seviyesine yükseldi

TL’de petrol fiyatlarındaki yüksek seyir, ABD ile ilişkilere yönelik endişeler ve İstanbul seçimlerine ilişkin belirsizliğin baskısı devam ederken; kur güne 5.88 seviyesinde başladı. Merkez’in faiz kararını açıklamasının ardından dolar 5.96 seviyesinin üzerine çıktı.

Fitch: Siyasi belirsizlik arttı

Kredi derecelendirme kuruşu Fitch Ratings’in bağlı olduğu Fitch Group’a ait Fitch Solutions’un yayımladığı rapora göre; yabancı yatırımcıları para girişine özendirmek, lokal tasarruf sahipleri için TL’nin çekiciliğini artırmak zorunda olan TCMB’nin gelecek aylarda politika faizini gevşetecek alanı pek yok. Rapordaki şu vurgular da dikkat çekici:


• İstanbul’da muhalefetin kazandığı seçimlerin sonuçlarına itirazların devam etmesi siyasi belirsizliğin daha da artmasına yol açtı.

• Döviz rezervlerinin gerilediği ve ekonominin iyi yönetilmediği kaygıları TL’nin seçimler öncesi ve sonrası (öncekilere kıyasla) daha sert değer kaybetmesine yol açtı.

• Ekonomideki bozulma ve enflasyon baskılarının azaldığı göz önüne alındığında şu anda yüzde 24’te olan politika faizinin bu yıl 400 baz puan düşürüleceğini tahmin ediyoruz. Ancak TL’deki zayıflık ve yurtdışından sağlanan fonlamadaki kırılganlık büyük ihtimalle TCMB’nin para politikasını gevşetmesini daha uzun bir süre ertelemesine yol açacak.

• Çekirdek enflasyon hedeften oldukça uzak olmaya devam ediyor. TCMB, baz etkisi yılın ikinci yarısında enflasyonda düşüş yaratana kadar faiz indirmeye isteksiz olabilir.

Ocak 2019’dan beri TL’nin kaybı yüzde 10

TL’nin yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 10’u bulmuş durumda.

Bankacılar kurun her gün yukarı hareketini sürdürdüğünü belirtirken, mevcut riskler devam ettikçe yükselişin önümüzdeki dönemde de sürmesini bekliyor.


Dolar neden yükseliyor?

TL’yi son dönemde baskılayan ana unsurlar olarak YSK tarafından değerlendirilen AKP’nin İstanbul seçiminin tekrarlanması talebi, ABD’nin İran’dan petrol ithalatına tanıdığı muafiyetleri sona erdirecek olması, S-400 ve F-35 konuları nedeniyle ABD ile yaşanan gerginlik, TCMB’nin rezervlerine ilişkin endişeler öne çıkıyor. Bankacılar TCMB rezervlerinde düşüş yaşanmasını “izaha muhtaç” olarak özetliyorlar ve sürece ilişkin TCMB’den bilgilendirme beklemeye devam ediliyorlar.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’dan petrol ithal eden ülkelere yönelik yaptırım muafiyetlerini Mayıs’ta süreleri dolduktan sonra yenilememe kararı alması piyasalarda endişe unsuru. Zira aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkeler ithalatı kısa süre içinde durdurmamaları halinde yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Tek taraflı yaptırımları ve komşularımızla nasıl ilişki kuracağımız konusundaki dayatmaları kabul etmiyoruz” demişti.

Bu gelişmeler petrol fiyatlarında da yükseliş neden olurken, Türkiye gibi petrol ihracatçısı ülkeleri de olumsuz etkiliyor.

Dolar küresel bazda da değer kazanıyor

Öte yandan dolar küresel bazda değer kazanıyor. Dolar endeksi eurodaki zayıf seyrin etkisiyle dün 23 ayın zirvesi olan 98.189’a yükseldikten sonra bugün yüzde 0.15 düşüşle 98.027 seviyesinde bulunuyor. Euro, Almanya’da büyümenin yavaşladığına dair yeniden gündeme gelen endişelerle dün 22 ayın dip seviyesine geriledikten sonra bugün yatay seyrediyor.

Tahvil bono piyasasında ise Pazartesi günü spot kapanışta yüzde 17.99 olan 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde ortalama yüzde 18.22, valörde son işlemde yüzde 18.30 seviyesindeydi.


Pazartesi günü ihalesi yapılan yeni iki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanış yüzde 22.7, valörde son işlemde yüzde 22.70 seviyesindeydi.

Berat Albayrak: İstanbul’da seçim tekrarı yatırımları etkilemez


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.