MEB’den Almanca ders kitaplarına başörtü photoshopu

MEB’den Almanca ders kitaplarına başörtü photoshopu: Söz konusu görselin shutterstock olduğu ve orijinalinde kadının başının açık olduğu ortaya çıktı.

MEB Almanca ders kitaplarına başörtü photoshopu
MEB’den Almanca ders kitaplarına başörtü photoshopu

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) okullara dağıttığı Almanca ders kitabında yer alan bir fotoğraftaki kadına sonradan başörtüsü eklendiği ortaya çıktı.

MEB’in okullara dağıttığı Almanca ders kitabında yer alan bir fotoğrafta normalde başı açık bir kadını başı kapalı olarak gösterdiği iddia edilmişti.


Buna göre, ders kitabında yer alan aile fotoğrafında görülen başörtülü kadın bir stok görsel sitesinden alınmış ve normalde kadının başı açık. İlk olarak sosyal medyada ortaya atılan iddia teyit.org tarafından da doğrulandı.

Teyit.org, söz konusu görselin shutterstock.com ve dreamstime.com adlı stok görsel sitelerinde bulunduğunu ve Martin Novak isimli üye tarafından; “Evlerindeki koltuklarında torunuyla birlikte oturan büyükanne ve büyükbaba portresi” başlığı altında 1 Mayıs 2015 tarihinde paylaşıldığını belirtti.

Başörtü photoshopu

Orijinal görselde kadının başörtüsü bulunmuyor. İddiada yer alan Almanca kitabı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlık sınıfı olan, müfredatında ikinci bir yabancı dil olarak Almanca bulunan okulların 10. sınıflarına, hazırlık sınıfı olmayan okulların ise 11. sınıflarına dağıtılıyor.

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan ücretsiz eğitim platformu EBA (Eğitim Bilişim Ağı) üzerinden ulaşılabilen Almanca kitabının 62. sayfasında yer alan görselde ise kadının başörtülü olduğu görülüyor.


Saray’ın arşiv daire başkanından, Ekrem İmamoğlu’na destek veren ünlüler için fişleme listesi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.