Rus denizaltısında patlama ve nükleer tehlike iddiaları

Rus donanmasına ait bir denizaltıda 14 denizcinin hayatını kaybettiği yangının ardından soruşturma başlatıldı. Olayla aynı saatlerde ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in ‘acil durum’ koduyla Washington’a dönmesi, Rusya Devlet Başkanı Putin’in tüm programını iptal ederek Savunma Bakanı’yla görüşme planlaması, Çin Komünist Partisi’nin Merkez Komite toplantısı, İran’ın uranyum stok limitini aştığını açıklaması ve İsrail’in “Savaşmaya hazırız” uyarısı, nükleer tehlike iddialarını gündeme getirdi.

Rus denizaltısında patlama ve nükleer tehlike iddiaları
Rus denizaltısında patlama ve nükleer tehlike iddiaları

Rusya Deniz Kuvvetleri’ne ait denizaltında yaşanan patlamanın ardından bölgede nükleer sızıntı olduğu yönünde iddiaların yayılmasının ardından Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Dairesi bölgede çok yüksek radyasyon seviyelerinin gözlemlenmediğini belirtti.

Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Dairesi, Rus yetkililerin kendilerine denizaltıda gaz patlaması olduğu yönünde bilgi verdiğini duyurmuştu. Rusya Savunma Bakanlığı ise bunu yalanladı.


Rus medyasında yer alan haberlerde söz konusu denizaltının nükleer enerjiyle çalışan ve okyanusun derinliklerinde hassas misyonlar için tasarlanan bir denizaltı olduğu bilgisi yer aldı. Ancak resmi yetkililer tarafından denizaltının modeli ile ilgili ayrıntılı paylaşılmadı.

Putin: Büyük bir kayıp

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin önceden planlanan bir programını iptal ederek durumla ilgili bilgi almak üzere savunma bakanını çağırdı. Olayla ilgili soruşturma açılması talimatını verdi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşen Vladimir Putin 14 denizcinin hayatını kaybettiği olayı Rus donanması ve ordusu için “büyük bir kayıp” olarak niteledi.

“Sıradan bir gemi değil”

Rus lider Şoygu ile görüşmesi sırasında basın mensuplarına açıklama yaparken denizaltının modeline ilişkin bilgi vermedi ancak “Bu sıradan bir gemi değil. Bilimsel araştırma yapan bir gemi. Mürettebatı da son derece profesyonel” dedi. Putin ölenler arasında Rus donanmasında en yüksek rütbeye sahip yedi subayın da olduğunu açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada yangının denizaltının Rusya’nın kara sularında deniz derinliğini ölçerken çıktığı belirtildi.

Bakanlığın açıklamasına göre yangın mürettebatın fedakarlığı sayesinde söndürülebildiğini belirtti ancak yangının çıkış nedenine ilişkin ayrıntı paylaşılmadı. Yangın çıktığı sırada denizaltında kaç kişinin olduğuna ilişkin bir bilgi de paylaşılmadı.

“Çok yüksek radyasyon seviyeleri gözlemlemiyoruz”

Olayın ardından sosyal medyada denizaltının bulunduğu bölgede nükleer sızıntı olduğuna ilişkin iddialar dile getirildi. Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Dairesi’nden yapılan açıklamada bölgede aşırı yüksek radyasyon değerlerinin gözlemlenmediği belirtildi.

Açıklamada, Rusların söz konusu denizaltıda bir gaz patlaması yaşandığı bilgisini verdiği ayrıntısına yer verildi.

Nükleer denizaltı iddiası

Rus haber kuruluşlarının isimsiz askeri kaynaklara dayandırdıkları haberlerde aracın AS-12 tipi nükleer denizaltı olduğu belirtiliyor. Rus basını AS-12’nin takma adının, küçük kürelerden oluşan oyuncak bir at olan, Sovyet dönemi çizgi film karakteri Losharik’ten geldiğini bildiriyor.


Rus basınında en gelişmiş Rus denizaltısı olduğu belirtilen aracın titanyum kürelerden oluşan iç gövdesinin tasarımının normal denizaltıların inemediği yüksek basınçlı derinliklere inebilmesini sağladığı bildiriliyor. Özel görevler için tasarlandığı belirtilen aracın Arktik deniz tabanından örnek topladığı aktarılıyor. Normal denizaltılar 600 metre derinliğe inerken, Losharik’in 2 bin 500 metreye inebildiği kaydediliyor.

ABD Başkan Yardımcısı Pence’in acil koduyla Washington’a döndü iddiası

ABD basını Pentagon yetkililerine dayandırdığı haberlerde ABD’nin kıyı şeridine yakın bölgelerde okyanusta bulunan denizaltılar ve casus gemilerin son dönemde artan faaliyetlerinden dolayı endişeli olduklarını belirtti.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in New Hampshire’a yapacağı ziyareti iptal ederek acil kodu ile Washington’a döndüğü iddiası Pence’in Basın Sekreteri tarafından yalanlandı. Yapılan açıklamada Pence’in Washington’ı hiç terk etmediği, programında bir değişiklik olduğu için New Hampshire’a hareket etmediği belirtildi.

ABD İran’ı vuracak iddiaları

Bir diğer gelişme ise, İran’ın nükleer füze denediğine yönelik ortaya atılan iddialar, ABD’nin İran’ı vuracağı iddialarını beraberinde getirdi.

ABD – İran arasında son dönemlerde artan gerilimden sonra İran’ın gözdağı vermek için böyle bir hamle yapmış olabileceğive  ABD ile birlikte Rusya ve Çin’in de acil toplanmasının nedeninin bu ollduğu üzerinde duruldu.

Avrupa Konseyi’nin acil toplandığı iddiası

Avrupa Konseyi’nin Brüksel’de acil bir toplantıya çağrıldığı öne sürüldü. Daha sonra, AB’deki hareketliliğin de AB Komisyon Başkanlığı seçimleri için yaşandığı öğrenildi.

Çin’de acil toplantı

Ayrıca sosyal medyada Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi’nin de acil olarak toplandığı iddia edildi. Diğer yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve çok sayıda bakan şu an Çin’de bulunuyor.

İsrail’den savaş hazırlığı açıklaması

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, İran ile gerçekleşebilecek olası bir çatışma durumuna karşı askeri olarak hazırlandıklarını belirtti.

Reuters’ın haberine göre Herzliya’da gerçekleşen uluslararası güvenlik konferansında konuşan İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, “Gri bölgede yaptığı hatalar İran’ı kırmızı bölgeye yani savaşa götürebilir. Bu yüzden askeri çatışma olasılığının varlığı göz önünde bulundurmalıyız. Bu nedenle İsrail, her türlü senaryoya karşı kendi hazırlığını yapmayı sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

İran, uranyum stok limitini aştığını açıklamıştı

Dün yapılan açıklamada İran yönetimi, zenginleştirilmiş uranyum limitini nükleer anlaşmada belirtilen 300 kilogram stok limitinin üstüne çıkardığını duyurmuştu. Söz konusu kararın kabul edilemez olduğunu ifade eden ABD Başkanı Donald Trump, İran yönetimini kastederek, “Ateşle oynuyorlar” şeklinde konuşmuştu.


İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış İlişkiler Komisyonu’na bağlı Nükleer Alt Komisyonu Başkanı Mücteba Zünnur, bugün yaptığı açıklamada ABD’nin İran’a saldırması durumunda İran’ın yarım saat içerisinde İsrail’i haritadan sileceğini öne sürmüştü.

S-400 alımı Türkiye için ne gibi tehditler oluşturabilir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.