Köprü geçiş garantilerine ulaşabilmek için her gün bayram olması gerek!

9 günlük Kurban Bayramı tatili boyunca Osmangazi Köprüsü’nden 353 bin araç geçişi yapıldı. Söz konusu araç geçişleri sayesinde geçiş garantisi tutturulabildi. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, “Yıllık 14 milyon 600 bin araç garantisi veriyorsunuz. Garantileri karşılamak için 365 günün de bayram olması gerek” diye konuştu.

Köprü garantilerinin tutması için her gün bayram olması gerekiyor osmangazi köprüsü
Köprü garantilerinin tutması için her gün bayram olması gerekiyor!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kurban Bayramı tatilinde yeni açılan İstanbul-İzmir otoyolundan 9 günde 1 milyon 745 bin 614 araç geçtiğini açıkladı.

Osmangazi Köprüsünden de bu süre zarfında 353 bin araç geçişi ile garanti rakamlarının aşıldığını belirtti.


Köprü araç geçiş garantilerine ulaşabilmek için her gün bayram olması gerek

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, “Ramazan ve Kurban Bayramı tatilleri dışında köprülerde verilen garanti araç rakamlarının yarısına dahi ulaşılamıyor. Bakan 9 günlük tatil de yapılan geçişlerle övünüyor. Yıllık 14 milyon 600 bin araç garantisi veriyorsunuz. Garantileri karşılamak için 365 günün de bayram olması gerek” dedi.

avrasya tüneli yıllık geçiş garantisi sayıları

Osmangazi Köprüsü için günde 40 bin araç garantisi verilmiş

Gelir modeli nedeniyle Türkiye’nin en tartışmalı projelerinden olan Osmangazi Köprüsü için geçiş garantisinin tutması için günde 40 bin aracın köprüden geçmesi gerekiyor.

Avrasya Tüneli için günde 68 bin 500 araç garantisi verilmiş

Avrasya Tüneli’nden ise günde 68 bin 500 araç geçmesi planlanıyor ki vatandaş tünel için vergilerinden ekstra bir para ödemek zorunda kalmasın.


Devlet sadece 1 yıl için 3.6 milyar TL geçiş garantisi ödemesi yapacak!

Hazine yalnızca 1 yıl için 3.6 milyar TL geçiş garantisi ödemesi yapacak! Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri, Avrasya Tüneli, İstanbul-İzmir ve Kuzey Marmara otoyolları için ödenecek “garanti” bedeline ilişkin net tutar belli oldu. Bu para vatandaşın cebinden çıkacak.

“Mega projeler” olarak adlandırılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü ile İstanbul-İzmir ve Kuzey Marmara otoyol projeleri yap-işlet-devret (YİD) yöntemiyle ihale edilmişti.

Söz konusu projelere, devlet araç geçiş garantisi verdi. Geçişler, döviz olarak belirlendi. Araç geçişleri, garanti sınırının altında kalması halinde aradaki farkı devlet vatandaştan aldığı vergiler ile ödüyor.

Peki, geçiş garantisi için yapılacak ödemeler nasıl hesaplanıyor?

Garanti ödemelerinde, ilgili yılın 2 Ocak dolar kuru esas alınıyor. Bu kur üzerinden hesaplama yapılıyor ve ödemeler izleyen yılın nisan ayında gerçekleştiriliyor.

İşte net rakam!


Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine göre Ankara, söz konusu projelere 2018 yılı için “garanti” kapsamında yapılacak ödemelere ilişkin hesaplamalarını tamamladı. 2 Ocak 2018 kuru esas alındı. Buna göre, gelecek hafta ya da en geç sonraki hafta köprü ve otoyol projelerine, toplam 3 milyar 650 milyon TL ödeme yapılacak.

İstanbul’da taksi ücretlerine yüzde 25, minibüse yüzde 20 zam


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.