Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a “50+1” yanıtı: Ciddiye alınacak yanı yok

Cumhurbaşkanlığı seçimini için 50+1 barajının düşürülmesi konusunda Erdoğan’ın “muhalefet getirsin değerlendiririz” sözlerine Kılıçdaroğlu’ndan yanıt geldi; “Ciddiye alınacak yanı yok.” CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da “İçinde bulundukları paniğin, korkunun göstergesi” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu Erdoğan 50+1 yanıtı: Ciddiye alınacak yanı yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni sistemde Cumhurbaşkanının ilk turda seçilme şartı olan yüzde 50 artı 1’in düşürülmesiyle ilgili “Muhalefetten gelirse değerlendiririz” çıkışı CHP’de karşılık bulmadı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisinin grup toplantısında bu konuya değinmezken, bir grup gazetecinin soruları üzerine kısa bir değerlendirme yaptı.


Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre; Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın yüzde 50 artı 1’in düşürülmesiyle ilgili “muhalefet getirsin değerlendiririz” çıkışına “Ciddiye alınacak yanı yok” karşılığını verdi.

Erdoğan’ın ekonomi ve dış politikadaki sorunları örtebilmek için sistemin revize edilmesi tartışmasını gündeme getirdiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, “Sorunları tartıştırmamak, gündem değiştirmek için bunları söylüyor” ifadelerini kullandı.

Parti kaynakları da CHP’de Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin revize edilmesi yönünde bir gündem bulunmadığı görüşünü aktardı. Türkiye’de yaşanan krizin temel nedeninin Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olduğunu vurgulayan CHP kaynakları; tek adam rejiminin siyasal koşullara göre değiştirilmesi anlamına gelecek hiçbir düzenlemenin CHP’nin hedefi olmadığını dile getirdi.

“İçinde bulundukları paniğin, korkunun göstergesi”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da bu konudaki tartışmalar üzerine yaptığı açıklamada; Erdoğan’ın iktidarda kalmak için her türlü formülü ortaya koyduğunu ifade etti.

Torun, “Bu yasayı yapan kim? Bu yasayı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni önümüze getiren bu yapı değil mi? Şimdi ne değişti de oranı düşüyorsunuz” diye konuştu.


İktidarın sistemle ilgili “Eksiklikleri var, revize ediyoruz” dediğini kaydeden Torun, şunları dile getirdi; “Kervan yolda düzülür mantığıyla hareket edilebilir mi? Bir devlet, ülke yönetiyorsunuz. Ülke yönetmek, devlet yönetmek ciddi iştir. ‘Olmadı hadi bir daha düzeltelim.’

Bu yap bozla olacak şeyler değil. Milletin aklıyla alay etmesinler. Bu millet gerçeği gördü, olayın da farkında. Bunu tartışmak demek, demek ki seçilmeyle ilgili kaygısı oluştu, artık seçilemeyeceğini biliyor. Yarın da 40 artı 1 demez, 30 artı 1 der. Bu tamamen içinde bulundukları paniğin, korkunun göstergesi, bunu tartışmayı bile doğru bulmuyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ne demişti?

^

Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50+1’in düşürülmesi konusunda soruya yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuşmuştu:

— Bu durum bir anayasa değişikliği gerektiriyor. Meclis’e ön hazırlığımızı getirebiliriz. Onun için de iktidarıyla muhalefetiyle el ele vermek, ondan sonra böyle bir şey gerçekleştirilebilirse bu olabilir. Bir yıl önce millete götürdüğümüz ve milletin onay verdiği yeni yönetim sistemini tekrar gündeme getirmek, asıl milleti o yorar. Muhalefetten ne gelirse gelsin hepsini değerlendirmeye, tartışmaya açığız, hazırız.


— Mevcut durumu Meclise getiren biziz, onu halkımıza götüren de biziz. Halkımızın büyük bir çoğunluğuyla bu onaylandığına göre, şimdi bunu tekrar revize edip gündeme getirmek siyasetçi ciddiyetiyle yakışmaz. Böyle bir şey olacaksa bu bizim değil, adı üzerinde muhalefetin yapacağı bir iştir, bizim işimiz değil.

Erdoğan’a büyük anket şoku: Cumhur İttifakı oyları eriyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.