İstiklal Madalyası müzayede salonunda açık artırmayla 650 liraya satıldı

Kurtuluş Savaşı’nda kanlarıyla destan yazan kahramanlara verilen İstiklal madalyaları, müzayede salonlarında satılıyor. Bunun son örneği ise Denizli’de yaşandı. Devlet tarafından 1930 yılında bir Kurtuluş Savaşı gazisine verilen İstiklal Madalyası, açık artırmayla 650 liraya satıldı. Tarih ve gurur mirası sadece, 35 paket sigara parasına eş değer.

İstiklal Madalyası müzayedede 650 liraya satıldı

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde yapılan bir müzayedede, 89 yıllık İstiklal Madalyası açık artırmayla 650 liraya satıldı.

Antikacılık yapan Mehmet Akif Yılmaztürk, Çamlaraltı Mahallesi’ndeki bir kafede müzayede düzenledi. 50 kişinin katıldığı açık artırmada, 50 ila 100 yıllık 120 parça antika eser satışa sunuldu.


İstiklal Madalyası açık artırmayla müzayedede satıldı

İstiklal Madalyası açık artırmayla müzayedede satıldı

Antika şamdanların, radyo, fotoğraf makinesi ve gramofonların bulunduğu açık artırmada, 89 yıllık bir İstiklal Madalyası da görücüye çıktı.

Devlet tarafından 1930 yılında bir Kurtuluş Savaşı gazisine verilen ‘İstiklal Madalyası’, açık artırmaya katılan Adem Ceylan tarafından 650 liraya satın alındı.


Mezatta, 1906 yılında yapılan gramofon 3 bin 100 lira, 1940 yılında üretilen antika fotoğraf makinesi ise 2 bin liraya satıldı. Antikacı Mehmet Akif Yılmaztürk, 8 yaşından bu yana koleksiyoner olduğunu, 5 yıldır antikacılık yaptığını söyledi.

Yılmaztürk, 120 parça antika eserin satışının yapıldığını, açık artırmadan elde edilen gelirin yüzde 10’unu Denizli Alzheimer Derneği’ne bağışlayacaklarını belirtti.

İstiklal Madalyaları kaç kişiye verildi?

İstiklal Madalyaları, bu mücadeleye katılan kahramanlara, yani, dedelerimiz, dedelerimizin babalarına verilmek üzere bir şeref timsali olarak ihdas edilmiş bir madalyadır. 29/11/1920 tarihli ve 66 sayılı Kanun ile 15 Mayıs 1919’dan 9 Eylül 1922 tarihine kadar süren Kurtuluş Savaşı’mızın cephelerinde veya cephe gerisinde kahramanlık ve fedakârlık gösteren bu şanlı insanlara bahşedilmiştir.


20 Kasım 1920’den itibaren 1926 yılına kadar milletvekili, Kuvayı Milliyeci, PTT memuru, mülki amir ve askerlerden oluşan toplam 6.920 kahraman Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Madalyasıyla ödüllendirilmiştir.1968’de 1005 sayılı Yasa’nın 1 Mart 1968 tarihi itibarıyla kabulüne kadar geçen kırk yedi yıl içinde 17.557’si subay, astsubay ve 77.704’ü erbaş ve er olmak üzere toplam 95.261 kişiye İstiklal Madalyası verilmiştir.

Atatürk’ün yeni görüntüleri: Ege Vapuru’nda (Kasım 1930)


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.