İngiliz bilim insanı en hızlı sarhoş eden alkollü içkileri sıraladı

Brighton Üniversitesi’nden bir bilim insanı, en hızlı sarhoş eden ve tüketildikten sonraki gün kötü hissettiren alkollü içkileri sıraladı; alkol ve suyu birlikte tüketenler için uyarıda bulundu.

İngiliz bilim insanı en hızlı sarhoş eden alkollü içkileri sıraladı

İngiliz bilim insanı en hızlı sarhoş eden alkollü içkileri sıraladı

İngiltere’deki Brighton Üniversitesi’nden araştırmacı Profesör Hal Sosabowski, en kısa sürede sarhoşluğa yol açan ve tüketildikten sonraki gün kötü hissetmeye neden olan alkollü içecekleri sıraladı.


Tüketilen içkinin etkisinin içindeki etanol oranına bağlı olduğunu vurgulayan Sosabowski, söz konusu oranın içkiye göre yüzde 5 ile 40 arasında değiştiğini ifade etti.

En hızlı sarhoş eden içkiler

En hızlı sarhoş eden içkileri alkolle güçlendirilmiş şeri (İspanyol şarabı) ve Porto şarabı (Port wine) şeklinde sıralayan İngiliz profesör; bu iki içeceği öne çıkaran özelliklerin hızlı emilim ve nispeten yüksek alkol oranı (yüzde 20) olduğunu kaydetti.

Viski

Sputnik’in İngiliz Daily Mail gazetesinden aktardığı habere göre; viski ve buna benzer diğer sert içkilerin de hızlı sarhoş ettiklerine dikkat çeken uzman; ancak bu içeceklerin yüksek alkol oranından dolayı mide hücrelerinin çalışmasını bastırarak kan sistemi tarafından daha yavaş emildiğini vurguladı.

Şampanya

Şampanya gibi gazlı şarapların da insanı hızlı bir şekilde sarhoş ettiğini söyleyen Sosabowski; bu tür içkilerin içindeki gazın emilimi hızlandırdığını ve bu nedenle içerdikleri alkolün etkisinin daha ilk dakikada hissedilmeye başlandığını ifade etti.

Alkol ve suyu birlikte tüketenler dikkat!

Birçok kişinin ayık kalmak ve ertesi günün baş ağrısını önlemek düşüncesiyle masada alkol ve suyu birlikte tükettiğini belirten araştırmacı, ancak bunun, 40 derecelik içkilerde etanol oranını yarı yarıya düşürdüğü ve çok hızlı sarhoşluğa yol açtığı için yapılmamasını önerdi.


Ertesi sabah kendilerini ‘daha az kötü hissetmek’ isteyen kişilere votka tüketmelerini öneren uzman; ancak içkiyi fazla kaçırmamanın tek yolunun hiç alkol tüketmemek olduğunun altını çizdi.

Google’da etil alkol araması rekor kırdı! Vatandaş kimyager oldu!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.