Japon deprem uzmanı: Marmara’da büyük deprem üretecek 4 fay var!

Japon deprem uzmanı Morivaki: Marmara Denizi’nde 7 ve üzerinde büyük deprem üretecek dört fay suskunluğunu koruyor. İstanbul’u etkileyecek deprem 7.4 büyüklüğünde olacak. Risk çok büyük.

Japon uzman: Marmara'da büyük deprem üretecek 4 fay var!

Japon deprem uzmanı Morivaki: Her ay düzenli deprem tatbikatları yapılmalı. Deprem konuşulduğunda siz ‘Allah korusun’ diyorsunuz. Japonya’nın farkı ise şu: Biz hazırlanıyoruz, sonra dua ediyoruz. Siz yeterince hazırlanmıyorsunuz.

Türkiye, deprem riskine hazır değil!

20 yılı aşkın süredir Türkiye’de deprem araştırmaları yürüten Morivaki, Beykoz Üniversitesi’nin düzenlediği “Türkiye’de Deprem Gerçeği ve Depremden Korunma” adlı söyleşide konuştu.


Japon deprem uzmanı şunları söyledi:

“Türkiye, deprem riskine hazır değil. Türkiye ve Japonya depremden kaçamayacak iki ülke. Topraklarınızın yüzde 97’si deprem riski taşıyor. Dünyada deprem sayısı sıralamasında Japonya, dördüncü, Türkiye ise altıncı sırada yer alıyor. Ancak depremde meydana gelen ölü sayısı bakımından Japonya sıralamanın yedinci, Türkiye ise üçüncü sırada.

İngilizce öğretmeni olan kızım 2011 yılında depremde tsunaminin yuttuğu şehirdeydi. Kızımdan üç gün haber alamadım. Bir baba olarak bunu yaşadıktan sonra şimdi Türkiye’deki çocuklara depremde ne yapmaları gerektiğini anlatıyorum. Bunu insanlık misyonu olarak görüyorum.

Marmara’da 7 ve üzeri deprem üretecek 4 fay

Marmara Denizi’nde 7 ve üzeri deprem üretecek dört fayın suskunluğunu koruduğunu belirterek; “İstanbul’u etkileyecek deprem 7.4 büyüklüğünde olacak. Ne zaman ve hangi fay kırılacak, bunu bilmiyoruz. Risk çok büyük. Bu nedenle İstanbul’da her ay düzenli deprem tatbikatları yapılmalı.” ifadelerini kullandı.

Japon deprem uzmanı, 8 maddede bireysel önlemleri şöyle sıraladı:

1- Her vatandaşın evinde tüm aile bireylerine en az üç gün yetecek kadar su depolaması gerekiyor. Bu şişeleri kolay ulaşılacak yerlere koyun.


2- Çikolata gibi kalori açısından zengin ve aynı zamanda da saklanması kolay gıda malzemelerini evde depolayın.

3- Deprem sonrasında iletişim hatları kesileceğinden, aile bireylerinin birbirlerini kolay bulabilmesi için ‘eve dönüş rotası’ belirleyin.

4- Mümkün olduğu kadar yataklarınızı camdan uzak yerlere koyun.

5- Yanınızda mutlaka maske bulundurun.

6- Deprem çantası daima hazır olmalı ve kapıya yakın yerde duvara asılmalı.

7- Evinizdeki yaşam üçgeni olabilecek yerde mutlaka düdük bulundurun.


8- Deprem anında elektrikli, gazlı aletleri kapatıp, yaşam üçgenine kaçmalısınız.

İstanbul depreminden en fazla etkilenecek ilçeler listesi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.