ABD açıkladı: 700 bin Suriyeli Türkiye’ye doğru ilerliyor

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey: İdlib’de 700 bin Suriyeli Türkiye sınırına doğru harekete geçti. Bu durum uluslararası bir kriz yaratabilir.

ABD açıkladı: 700 bin Suriyeli Türkiye ye doğru ilerliyor
ABD açıkladı: 700 bin Suriyeli Türkiye’ye doğru ilerliyor

ABD açıkladı: 700 bin Suriyeli Türkiye’ye doğru ilerliyor

İdlib’de yerinden edilmiş 700 bin kişinin Türkiye sınırına doğru harekete geçtiğini belirten ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, “Bu durum uluslararası bir kriz yaratabilir” dedi.


Brüksel’den telekonferans yöntemiyle gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey, son üç günde Suriye ordusunun ve Rus savaş uçaklarının İdlib’de 200 hava saldırısı düzenlediğini söyledi.

İdlib’de yerinden edilmiş 700 bin kişinin Türkiye sınırına doğru harekete geçtiğini belirten Jeffrey, “Bu durum uluslararası bir kriz yaratabilir” dedi. Jeffrey, kısa vadede ABD’nin Suriye’den kalan askeri birliklerini çekme gibi bir planı olmadığını söyledi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre “Moskova, İdlib’deki grupları terör örgütü olarak kabul ederken Ankara bunu reddediyor, buradaki grupları ‘direnişçi’ olarak kabul ediyor. ABD’nin buradaki tutumu nedir?” şeklindeki soruya Jeffrey şu yanıtı verdi:

• İdlib’de ABD ve Birleşmiş Milletler tarafından terör örgütü olarak kabul edilen gruplar var. Daha önce bunlara yönelik operasyonlarımız da oldu, örneğin IŞİD lideri Bağdadi’yi yakaladığımız operasyon. Çok daha büyük gruplar da var, Nusra gibi, Hayat Tahrir el Şam (HTŞ) gibi.


• Bunlar doğrudan El Kaide’nin uzantıları, terör örgütü olarak kabul ediliyorlar ancak öncelikli olarak Esad rejimiyle mücadeleye odaklanmış durumdalar. Henüz biz bu iddiaları kabul etmedik ama kendileri, terörist değil vatansever muhalif savaşçılar olduklarını iddia ediyorlar.

“Son 3 günde saldırılar arttı”

• Bir süredir uluslararası bir tehdit oluşturduklarını görmedik. Bununla beraber, Ruslara ya da Suriye ordusuna İdlib dışında bir yerde tehdit oluşturmuş da değiller. Bu insanların Ruslara ve Suriye rejimine saldırdığına ve bunların da sadece karşılık verdiğine dair iddiaları çok yakından izliyoruz. Bu doğru değil. Sonucu olmayan birkaç küçük saldırı, insansız hava aracıyla yapılan ve kimsenin zarar görmediği saldırılar vari onlar da Rusya ve Suriye rejiminin saldırıları için bahane olarak kullanılıyor.

“Uluslararası kriz yaratabilir!”

• Suriye ordusu ve Rus savaş uçakları son üç günde 200’den fazla hava saldırısı düzenledi. İdlib’de yerinden edilmiş olan 700 bin kişi Türkiye sınırına doğru harekete geçti. Doğrudan sivilleri etkileyen bu durum uluslararası bir kriz yaratabilir.

• ABD’nin şu an için İdlib’de askeri bir müdahaleyi düşünmediğini ancak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ordusunun kimyasal silah kullanması durumunda, daha önce iki kez olduğu gibi tüm seçeneklerin masada olacağını belirten Jeffrey, Türkiye’nin çabalarını desteklediklerini, NATO müttefiki olan Türkiye’nin İdlib’deki gözlem noktalarına zarar gelmemesi için durumu yakından takip ettiklerini söyledi.

“Suriye Demokratik Güçleri’yle birlikte yeniden harekete geçtik”

Jeffrey, IŞİD’in hâlâ 14 ile 18 bin arası savaşçısı olduğunu ve Türkiye’nin “terör örgütü” olarak kabul ettiği YPG’nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri’yle birlikte buna karşı savaştıklarını söyledi:


“IŞİD’in 14 bin ile 18 bin arasında teröristle, Suriye ve Irak’ta bir ayaklanma olarak yeniden ortaya çıktığını görüyoruz. Hem Irak hükümetiyle hem Suriye’deki yerel birimlerle çalışmaya devam ediyoruz. Ekim ayında Türkiye’nin operasyonu sebebiyle bir ara vermiştik ama şimdi yerel ortağımız olan Suriye Demokratik Güçleri’yle birlikte yeniden harekete geçtik.”

Elazığ halkı Suriyelilerden şikayetçi: Bütün çadırları kaptılar!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.