Dolemite is My Name: Bana Dolemite Derler

Dolemite is My Name (Bana Dolemite Derler). Bir yerlere gelmek için çabalayıp çoğu zaman tökezleyen Rudy Ray Moore, yeni bir umut ışığı peşinde; tüm imkansızlıklara karşın kendi filmini çekmek.

Dolemite is My Name: Bana Dolemite Derler
Dolemite is My Name: Bana Dolemite Derler

Dolemite is My Name: Bana Dolemite Derler

Rudy, bir mağazada satış ve barlarda anons yapmaktadır. Ancak bu işler, onu tatmin etmemektedir. Sahnedeki süresini uzatıp şakalar yapmayı denese de başarısız olur.


Bir sarhoşun tekerleme ve argoya dayalı şakalarından etkilenen Rudy, şansını bu şakaları kullanarak denemeye karar verir. İlgi çekmeyi başarınca sahne performansını albüm olarak yayınlamak ister. Yapım şirketleri ise bu fikre sıcak bakmaz.

Kendi albümünü yayınlamak için kolları sıvayan Rudy, arkadaşlarının da desteğiyle kayıtları tamamlar ve satışa başlar. Yoğun ilgi gören albüm, Rudy’nin bir yapım şirketiyle anlaşmasını sağlar.

Belli şeyler yoluna girmiş gibi gözükse de, ulaşabildiği kitlenin sınırlı olması Rudy’yi tatmin etmemektedir. Çoğu kişinin çılgınca bulduğu bir karar alır. Kendi filmini çekecek ve tüm ülkede tanınır hale gelecektir.

Sahnede uyum yakaladığı Lady Reed’i, idealist tiyatro yazarı Jerry’yi ve bazı filmlerde rol almış D’Urville Martin’i ikna ederek yola koyulur. Teknik imkansızlıklar ve maddi sıkıntılar baş gösterse de, umudunu yitirmez.


Film tamamlanacak mıdır yoksa harcadığı çaba ve çevresindeki insanların karşılıksız verdikleri destek boşa mı gidecektir?

Eddie Murphy’nin dönüşü

Yarattığı absürt komedi karakteri Dolemite ile 70’lerin ikinci yarısında fırtına gibi esen Rudy Ray Moore‘un hayat hikayesinden yola çıkılarak yazılan filmin senaryosu; Scott Alexander ve Larry Karaszewski imzası taşıyor. Filmin yönetmen koltuğunda Craig Brewer oturuyor.

Zengin bir oyuncu kadrosuna sahip olan filmde Eddie Murhpy‘nin yanı sıra Wesley Snipes, Craig Robinson, Snoop Dogg, Chris Rock ve Bob Odenkirk gibi tanınmış isimler rol alıyor.

Kariyerinin büyük bölümünde piyasa komedilerinde rol aldığı için kayda değer performansları eleştirmenler tarafından es geçilen Eddie Murphy, 2006 yapımı Dreamgirls / Rüya Kızlar ile favori gösterildiği Oscar ödülünü kazanamayınca birkaç film daha yaptıktan sonra sinemadan uzaklaşmış ve şarkıcılık kariyerine ağırlık vermişti.

Eddie Murphy, 2012 – 2019 yılları arasında sinemada sadece bir sanat filmi olarak değerlendirilebilecek Mr. Church ile boy göstermişti. Bana Dolemite Derler ile sanatçı, oyunculuğa tam zamanlı dönmüş gibi gözüküyor.


Akıcı ve eğlenceli bir film olan Bana Dolemite Derler, biyografik komedilerden hoşlanan seyirciler için iyi bir alternatif olabilir.

Marriage Story: Komik ve hüzünlü bir ayrılık hikayesi


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.