Altın fiyatları rekor kırıyor! Çeyrek altın ne kadar oldu?

Altın fiyatları uçuşta! 7 yılın zirvesini de geçti! Dün 518 TL’yi gören çeyrek altın bugün 525 TL’ye ulaşarak rekor tazeledi. Bir haftada çeyrek altın fiyatındaki yükseliş yüzde 4,5’i aştı. Hem uluslararası piyasalarda altının ons fiyatındaki yükseliş, hem dolar endeksinin artması, hem de TL’de artan değer kaybı, altın fiyatlarındaki yükselişte etkili oldu. Altın fiyatlarının artışında koronavirüsün hızla yayılması da etkili oldu.

Altın fiyatları rekor kırıyor! Çeyrek altın ne kadar oldu?

Altın fiyatlarındaki yükseliş durmuyor. Geçen haftayı 502 TL’den, dünü 517 TL’den kapatan çeyrek altının fiyatı, bugün 525 TL’yi aşarak rekor tazeledi. Sadece son bir haftada çeyrek altındaki değer yükselişi, TL bazında yüzde 4,5’i aştı.

Altın fiyatlarındaki artışta, yurt dışı kaynaklı iki, yurt içi kaynaklı bir neden öne çıktı.


Çin’deki corona virüsü salgınının uluslararası yatırımcıları güvenli liman olan altına yönlendirmesiyle, altının ons fiyatı 20 Ocak-21 Şubat arasındaki dönemde 1560 dolardan 1636 dolara yükseldi.

Bu süreçte dolar endeksi de yaklaşık yüzde 2 artınca, altının TL karlığı daha da artmış oldu.

İdlib kaynaklı olarak jeopolitik gerilimlerdeki artışla birlikte TL’de değer kaybının hızlanması ve dolar/TL kurunun 6,10’un üzerine çıkması da altına yaradı.

Altın ve dolar değer kazanıp, TL değer kaybederken, altın yine yatırımcısına yüksek getiri sağladı.


Koronavirüs etkisi ile altın 7 yılın zirvesinde!

Çin dışında koronavirüsün yayılmasına ilişkin endişeler arasında, altın fiyatları bugün 7 yılın zirvesine ulaştı.

Virüs salgınının ekonomik etkisiyle mücadele etmek için Çin’in yeni parasal teşvik tedbirleri uygulamasına rağmen, güvenli liman altın bu hafta önemli ölçüde destek gördü. Çin Halk Bankası dün gösterge kredi faizini düşürdü.

Güney Kore 52 yeni virüs vakası raporladı ve ülkedeki toplam sayı 156’ya ulaştı. Japonya, Çin dışında en büyük enfeksiyon oranına sahip bir yolcu gemisinde ilk ölümlerin yaşandığını raporladı.

Bugünkü endişelerin diğer bir kaynağı, Dünya Sağlık Örgütü başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus’un, virüsün her an küresel anlamda bir salgına dönüşebileceğine ilişkin uyarısı oldu.

Cenova’daki merkezde muhabirlere yaptığı açıklamada “dünyadaki vaka sayıları Çin’dekine göre çok küçük ancak uzun süre böyle kalmayabilir” dedi.


Tedros 2.121 ölüm de dahil Çin’deki koronavirüs vakasının şimdiki sayısının 74.675 olduğunu söyledi. Çin dışında 26 ülkede tespit edilen 1.076 vaka var.

TL, dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.