Bireysel Emeklilik Sisteminde devlet katkısı

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), katılımcıların mevcut yaşam standartlarını gelecekte de sürdürebilmeleri için konumlanmış, devlet tarafından da desteklenen özel bir emeklilik sistemidir.

Bireysel Emeklilik Sisteminde devlet katkısı

Denetim ve kontrolleri devlet kurumları tarafından sıkı bir şekilde yapılan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) oldukça güvenli bir sistemdir. Bu sisteme katılabilmek için öncelikle bir emeklilik şirketinden bireysel emeklilik hesabı açtırmak gerekir. Hesap açtıran bireyler “katılımcı” olarak adlandırılır. Bireysel emeklilik hesabına aylık, üç aylık, 6 aylık ya da yıllık olarak ödeme yapılabilir. Yapılan bu ödemelere “katkı payı ödemesi” adı verilir. BES’ten emekli olmak için sistemde 10 yıl süreyle kalıp 56 yaşını doldurmak germektedir.

Emeklilik döneminde yeterli gelire sahip olmak ve rahat bir emeklilik dönemi geçirmek isteyen bireylerin tercih ettiği bu sistem, içerdiği pek çok faydanın yanı sıra devlet katkısı avantajı da sağlamaktadır. BES’e yatırılan her katkı payı için devlet de katılımcının ödediği tutarın %25’i kadar devlet katkısını BES hesabına yatırır.

Örnek vermek gerekirse; bireysel emeklilik hesabına aylık 300 TL ödeyen bir katılımcı için devlet de aylık 75 TL, 800 TL ödeyen biri için 200 TL katkıda bulunur. Katılımcının ödediği katkı payı tutarı ne kadar yüksek olursa elde edeceği devlet katkısı avantajı da o kadar yüksek olur. Bu sebeple katılımcılara bütçeleri elverdiği ölçüde olabildiğince yüksek tutarda katkı payı ödemeleri önerilir. Bireysel emekliliğe yapılacak katkı payı ödemelerinde herhangi bir üst sınır bulunmaz.

Bireysel emeklilik, devlet katkısı konusunda katılımcılara benzersiz bir fayda sağlar. Katılımcıların her yıl brüt asgari ücretin yıllık tutarının %25’ine kadar devlet katkısı elde etme avantajı bulunur. Yani 2020 yılında 8.829 TL’ye kadar bireysel emeklilik devlet katkısı elde edilebilir. Bu tutarı elde etmek için yıl içinde bireysel emekliliğe toplam 35.316 TL katkı payı yatırmak gerekmektedir.

BES’te hak kazanma süresi ve oranları

Katılımcıların emeklilik hakkı elde edene kadar sistemde birikim yapmasını teşvik etmek amacıyla bireysel emeklilik sisteminde elde edilen devlet katkıları için hak kazanma süreleri belirlenmiştir.

Sistemde 3 yıldan az süre kalanlar devlet katkısına hak kazanamaz. 3 yıl (dahil) ile 6 yıl (hariç) arasında sistemde birikim yapanlar elde ettikleri devlet katkılarının %15’ine, 6 yıl (dahil) ile 10 yıl (hariç) arasında sistemde kalanlar %35’ine hak kazanır. 10 yıl ve daha fazla süredir bireysel emeklilikte birikim yapan katılımcılar 56 yaşını doldurmadan sistemden ayrılırlarsa devlet katkısının %60’ına hak kazanırlar. 10 yıllık süreyi doldurup 56 yaşını tamamlayan katılımcılar ise devlet katkısı hesaplarındaki birikimin tamamına hak kazanırlar.

Bunlarla birlikte, BES’ten emekli olma hakkını kazanan katılımcıların emekli olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Sistemde bulunulan süre boyunca her yıl belirlenen üst limitler dahilinde devlet katkısı elde etmeye devam edilebilir. Yani, emeklilik hakkını elde etmiş katılımcılar da sistemde kalıp katkı payı ödeyerek birikim yapmayı sürdürdüklerinde devlet katkısı avantajından yararlanmaya devam edebilirler.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.