Enflasyon sepetine davlumbaz ve çocuk taytı girdi!

Ocak ayı enflasyon oranı yüzde 12,15 artış gösterdi. Patlıcan, domates, salatalık ve ulaşım zam şampiyonu oldu. TÜİK enflasyon sepetine bu kez de davlumbaz ve çocuk taytı girdi. Gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı düşürüldü.

Enflasyon sepetine davlumbaz ve çocuk taytı girdi! tüfe ocak

TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı. En büyük harcama grubu olan gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı düşürülerek yapılan açıklamaya rağmen enflasyon yüzde 12,15 seviyesinde gerçekleşti.

Enflasyon’da 2020 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %1,35, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,35, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,15 ve on iki aylık ortalamalara göre %14,52 artış gerçekleşti.


Fiyatı en çok artan 5 ürün:

  • Patlıcan – %81,46
  • Domates – 35,81
  • Mandalina – 30,90
  • Salatalık – 24,45
  • Ulaşım – 22,38

Enflasyon sepetine davlumbaz ve çocuk taytı girdi

TÜİK enflasyon sepetinde 2019 yılında yer alan aspiratör ve fotoğraf makinası 2020 sepetinde yer almadı. Sepete bu iki ürün yerine davlumbaz ve çocuk taytı girdi.

En büyük harcama grubu olan gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığını düşürüp, alkollü içecekler ve tütünün ağırlığını artırdı.

TÜİK, tüketici fiyatları endeksinde yıllık güncellemesini açıkladı. TÜİK güncellemesinde, “TÜFE sepetinde yer alan ürünlerin sayısı her yıl değişim gösterebilmektedir. Her yıl ayrıca endeks sepetinde yer alan ürünler için tanımlar gözden geçirilmekte, piyasada yer alan en güncel tanımlara göre fiyatlar tabletler ile alanda derlenmektedir. TÜFE tüketim sepeti ve ağırlıkları yıl içinde hiçbir şekilde değişmeden sabit kalmaktadır” denildi.

Gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı düşürüldü

TÜİK verilerine göre, gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı yüzde 23.29 düzeyinden 22.77’ye düşürülürken, alkollü içecekler ve tütünün ağırlığı yüzde 4.23 düzeyinden yüzde 6.06 düzeyine yükseltildi.


Bu dönemde giyim ve ayakkabı ağırlığı da yüzde 7.24’ten yüzde 6.96’ya, konutun ağırlığı yüzde 15.16’dan yüzde 14.34’e, ev eşyasının ağırlığı yüzde 8.33’ten yüzde 7.77’ye düşürüldü.

Sağlık payı yüzde 2.58’den yüzde 2.80’e yükseltilirken, ulaştırmanın payı yüzde 16.78’den yüzde 15.62’ye düşürüldü.

TÜİK ayrıca, TÜFE sepetine, davlumbaz ve çocuk için taytı eklerken, aspiratör ve fotoğraf makinesini sepetten çıkarttı.

268 maddenin ortalama fiyatı arttı!

Ocak 2020’de, endekste kapsanan 418 maddeden, 125 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 25 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 268 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.


İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’de 2020 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %0,34, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,34, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,93 ve on iki aylık ortalamalara göre %13,66 artış gerçekleşti.

Yeni vergiler kapıda: MTV’ye bir de trafik katkı payı eklenecek!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.