Erdoğan: İdlib harekatı an meselesi! – Rusya: En kötü senaryo olur!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir gece ansızın gelebiliriz” mesajıyla İdlib harekâtının an meselesi olduğunu söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Türkiye’nin İdlib’de Suriye hükümet güçlerine yönelik bir askeri operasyonu, en kötü senaryo olacaktır” açıklaması yaptı.

Erdoğan: İdlib harekatı an meselesi! - Rusya: En kötü senaryo olur!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kısa süre içinde Suriye rejim güçlerinin saldırıları sonucu 13 şehit verdiğimiz İdlib’e askeri operasyonun “eli kulağında” olduğunu söyledi.

Muhaliflerin kontrolündeki İdlib’de yaşanan krize ilişkin Türk ve Rus heyetlerinin Rusya’nın başkenti Moskova’daki görüşmeleri sonuçsuz kalırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son ikazlarımızı yapıyoruz” diyerek şunları söyledi:


— Şu ana kadar maalesef arzu ettiğimiz neticeye ulaşamadık. Masada bizim istediğimiz yerin çok uzağında olunduğu bir gerçektir. Türkiye, İdlib konusunda kendi harekat planını uygulamak için her türlü hazırlığını yapmıştır. ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ diyoruz. Daha açık ifadeyle İdlib harekatı bir an meselesidir.

Lavrov: Türkiye’nin İdlib harekatı en kötü senaryo olur

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Suriye konusunda Türkiye ile anlaşmaya varılamadı” dedi. Lavrov’un ardından Kremlin’den gelen açıklamada ise “İdlib’de tansiyonun yükselmemesi için görüşmeler sürecek. Türkiye’nin İdlib’de Suriye hükümet güçlerine yönelik bir askeri operasyonu, en kötü senaryo olacaktır.” ifadelerine yer verildi.

Suriye’nin kuzeyindeki İdlib’de tırmanan gerilim üzerine Rusya’dan peş peşe açıklamalar geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ankara ve Moskova’nın gelinen noktada anlaşmaya varamadığını söyledi.

Kremlin Sözcüsü: Rusya’nın Türkiye ile temasları sürecek

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, İdlib’de gerginliğin daha da artmaması için Rusya’nın Türkiye ile temasları sürdüreceğini söyledi.

Peskov, başkent Moskova’da Türk ve Rus heyetler arasında gerçekleşen İdlib konulu müzakerelere dair gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ile Rusya arasında Soçi’de bir yıldan uzun süre önce Suriye konusunda anlaşmalar yapıldığını anımsatan Peskov, “Bu anlaşmalardan memnunduk ve bu karşılıklı bir memnuniyetti.” diye konuştu.


Suriye’de rejim güçlerinin ve Rus askeri tesislerinin İdlib üzerinden saldırılara uğradığını savunan Peskov, “Militanlar ve terörist gruplar Suriye silahlı güçlerine ve Rus askeri tesislerine İdlib üzerinden saldırmaya başladıklarında Soçi’de varılan anlaşmalardan memnun olmayı bıraktık. Ancak İdlib’de gerginliğin daha da artmaması için Türkiye ile temasları sürdüreceğiz.” ifadesini kullandı.

“Başkanlar yakın temas halindeler”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bir telefon görüşmesinin henüz planlanmadığını belirten Peskov, “Ancak başkanlar yakın temas halindeler, bu nedenle saatler içerisinde böyle bir görüşme ayarlanabilir.” dedi.

Peskov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İdlib Harekatı, bir an meselesidir.” sözlerine ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:

“Şimdilik en kötü senaryodan yola çıkmayalım. Eğer İdlib’deki terörist gruplara yönelik bir operasyondan bahsediyorsak, bu Soçi anlaşmalarına uygun olur çünkü ciddi miktarda silah ve mühimmata sahip bu terörist grupların etkisiz hale getirilmesi Türkiye’nin sorumluluğunda. Ancak eğer Suriye’de meşru hükümete ve Suriye ordusuna yönelik bir operasyondan bahsediyorsak, bu olabilecek en kötü senaryodur.”

NE OLMUŞTU?

Türkiye ile Rusya heyetleri arasındaki görüşmelerden sonuç çıkmamıştı.

Moskova’da dün yerel saatle 10.00’da başlayan görüşmeler iki saat sürmüş ve toplantının ardından kamuoyuna resmi bir açıklama yapılmıştı.

Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, Rusya’yı ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sergey Verşinin ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi Aleksandr Lavrentyev temsil etmişti.


İdlib’de yaşanan gerginliğin azaltılması amacıyla gerçekleştirilen toplantıda, diplomatların yanı sıra askeri uzmanlar ve istihbarat yetkilileri hazır bulunmuştu. Toplantıdan sonuç alınamayınca Türk heyeti Moskova’dan ayrılarak Türkiye’ye hareket etmişti.

Erdoğan: Sizin aydınlanmış gençleriniz bunlarsa yandık, aldatılmış gençlere ihtiyacımız yok


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.