Meclis Salı günü toplanacak, Bakan Akar milletvekillerini bilgilendirecek

TBMM Başkanı Şentop: Meclis Salı günü olağan toplanacak, Milli Savunma Bakanı Akar milletvekillerini bilgilendirecek.

Meclis Salı günü toplanacak, Bakan Akar milletvekillerini bilgilendirecek

Mustafa Şentop, İdlib’deki gelişmeler üzerine TBMM’nin Salı günü toplanacağını bildirdi. Şentop, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın sınır bölgesinde olması nedeniyle, Meclis’in Salı günü toplanmasının daha uygun olacağını söyledi. İçtüzük gereği, bakanın bilgilendirme yapması nedeniyle, bütün siyasi parti gruplarına da söz hakkı doğacak.

CHP’nin cumartesi, AKP’nin de salı günü için olağanüstü toplantı çağrısı bulunduğunu anımsatan Şentop, yürütmeyi temsilen bakan ya da bakanların TBMM Genel Kurulu’nu bilgilendirilmesi talepleri olduğunu belirterek, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın bölgede olması nedeniyle, Meclis’in salı günü toplanmasının daha uygun olacağını bildirdi.


CHP’nin TBMM’yi yeterli sayıda milletvekilinin imzasıyla toplama talebini anımsatan Şentop, iç tüzük gereği, bu talebin karşılanması için 7 günlük süre bulunduğunu anımsatarak, yarın için olağanüstü çağrısı yapmayacağını ifade etti:

“Bütün siyasi partilerimizin grup başkan vekilleriyle, yetkilileriyle, ilgili bakanlarla birden fazla görüştüm. Bu Türkiye’de iç siyasetin, dış siyasetin, görüş farklılıkların ötesinde bir mesele. Bu taleple hedeflenen şey esasen olan biten konusunda detaylı olan TBMM’nin bilgilendirilmesi. Bunun olabilmesi için de yürütmeden ilgili bakanın veya bakanların burada bulunması gerekiyor.

Şu anda Milli Savunma Bakanımız özellikle bölgede. Dolayısıyla yarın yapılacak bir toplantıda yürütmeden bir temsilcinin bulunması imkanı ihtimali gözükmüyor. Bugün Cumhurbaşkanı yardımcısı sayın Fuat Oktay imzasıyla, iç tüzüğün 59/2 maddesi uyarınca genel kurulu bilgilendirilmesine dair talep geldi.

Dolayısıyla Salı günü Meclisimizi daha çok tatmin edecek bir görüşmenin yapılabileceğine dair kanaatim var. Salı günü yapılacak görüşmenin neticesinde tekrar görüşebiliriz. Yarın verimli bir sonuç alınamayacağı için genel kurulu toplantıya çağıramayacağımı ifade etmek isterim.”

Meclis’te 4 partiden İdlib saldırısına tepki

AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti ortak bildiri yayımlayarak İdlib’de düzenlenen saldırıyı kınadı.

Ortak bildiride, “Alçak ve menfur saldırıyı Meclis olarak şiddetle ve nefretle kınıyoruz” ifadesi kullanıldı. AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan’ın imzasının yer aldığı bildiride şu ifadeler yer aldı:

• 27 Şubat 2020 gecesi Suriye İdlib gerginliği azaltma bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetlerine ait konvoya yapılan hain saldırıda 33 kahraman evladımız şehit edilmiş, 32 evladımız yaralanmıştır. Acımız büyüktür. Milletimizin başı sağ olsun.

• Bu alçak ve menfur saldırıyı Millet iradesinin tecelligahı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde aşağıda imzası bulunan parti grupları olarak, şiddetle ve nefretle kınıyoruz.

• Askerlerimize yapılan saldırılara mukabele hakkımız mahfuz kalmak kaydıyla, bölgede yaşanan insani dramlara mani olmak için uluslararası hukukun desteklediği biçimde çzümün siyasi yöntemlerle olması gerektiğini ifade ediyoruz.

• Kahraman Türk Ordusu’nun Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kendisine verilen görevleri her zaman olduğu gibi, bundan sonra da üstün başarıyla gerçekleştireceğine olan inancımız tamdır.

• Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak, bize emanet edilen demokratik temsil sorumluluğunu, parti politikalarına ilişkin farklılıklar saklı kalmak kaydıyla, yüksek idealler istikametindeki ortak bir anlayışla yerine getireceğimizi Aziz Milletimize ve dünya kamuoyuna bir kez daha bildirir.

Meclis kapalı oturum şeklinde toplanacak

Şentop’un açıklamaları doğrultusunda Meclis Genel Kurulu’nun salı günü olağan toplanması bekleniyor. Ancak, salı günkü toplantının AKP’nin de talebi doğrultusunda “kapalı oturum” şeklinde yapılması bekleniyor.

Kapalı oturum için, Meclis Genel Kurul’da siyasi partilerin vereceği önergenin kabul edilmesi yeterli oluyor. Kapalı oturumlarla ilgili herhangi bir bilgi verilemiyor ve toplantı tutanakları 10 yıl boyunca yayımlanamıyor.

TBMM Genel Kurulu’nda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, İdlib’deki gelişmelerle ilgili bilgi vermesi bekleniyor. İç tüzük gereği, bakanın bilgilendirme yapması nedeniyle, bütün siyasi parti gruplarına da söz hakkı doğacak.

CHP, grubu topluyor

TBMM’yi yarın saat 14.00’te toplantıya çağıran CHP, bu önerinin TBMM Başkanı Şentop tarafından kabul görmemesi üzerine, partisinin grubunu yarın TBMM’de basına kapalı olarak toplayacak. Toplantı, saat 14.00’te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında grup toplantı salonunda gerçekleştirilecek.

SON GELİŞMELER:

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bulgaristan Başbakanı Borisov ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İdlib başta olmak üzere Suriye’deki son gelişmelerin bölgeye muhtemel etkileri ve işbirliği yapılabilecek adımların ele alındığı belirtildi.

Öte yandan Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Suriye ve mülteciler konusunda Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Gertrud von der Leyen ile yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye’nin yalnız bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Almanya Şansölyesi Merkel, İdlib’deki saldırıyı kınadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile bir telefon görüşmesi yaptı. Merkel, İdlib’deki saldırıyı kınadı.

Görüşmenin ardından açıklama yapan hükümet sözcüsü Steffen Seibert “Başbakan, Türk ordularına yönelik acımasız saldırıyı kınadı ve Suriye rejimine ve destekçilerine, saldırı operasyonlarına son vermeleri çağrısında bulundu” dedi.

Seibert, iki tarafın da yeni bir ateşkese varma ve bir an önce gerekli müzakerelere başlama ihtiyacı konusunda mutabakat halinde olduğunu söyledi.

AFP, Merkel’in ayrıca İdlib’deki çatışma nedeniyle göç edenlere yönelik insani destek verilmesi konusunda Erdoğan ile dayanışma sözü verdiğini kaydetti.


Erdoğan ve Trump telefon görüşmesi yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesi yaptı.

İdlib’de Suriye ordusunun saldırısında 33 Türk askerin hayatını kaybetmesi sonrası gerçekleşen telefon görüşmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı yazılı açıklama yaptı:

“Görüşmede ikili meselelerin yanı sıra İdlib’de yaşanan son gelişmeler başta olmak üzere bölgesel konular ele alınmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız, kahraman askerlerimizi hedef alan alçakça saldırının faillerine gereken karşılığın verildiğini hatırlatarak, ülkemizin İdlib’de Soçi Muhtırası ile belirlenen alanın rejim unsurlarından temizlenmesi hususunda kararlılığını yeniden teyit etmişlerdir. İki lider, İdlib bölgesinde yaşanan büyük insanlık dramının önüne geçilmesi için ilave adımların vakit kaybetmeden atılması hususunda mutabık kalmışlardır.”

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise “Başkan Trump, Suriye’nin kuzeybatısında gerilimi yatıştırma ve bir insani faciayı önleme konusunda Türkiye’nin çabalarına desteğini ifade etti. İki lider, daha fazla sivil hayatını kaybetmeden ve yerlerinden olmadan, Suriye rejimi, Rusya ve İran rejiminin saldırılarını durdurması gerektiği noktasında mutabık kaldı” denildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Raab: Türkiye’nin İdlib’de acil ve kalıcı bir ateşkes için müzakere çabalarını destekliyoruz

İngiltere, İdlib’de 33 Türk askerinin ölümüyle ilgili olarak “Suriye rejimini ve Rusya’yı” kınadı.

Dışişleri Bakanı Dominic Raab’ın yaptığı açıklamada, “NATO müttefikimiz Türkiye’nin İdlib’de zaten tehlikeli olan durumun daha da kötüleşmemesi için gerekli bir adım olarak acil ve kalıcı bir ateşkes için müzakere çabalarını destekliyoruz” denildi.

Raab, Perşembe günü yaşanan olayın, “Suriye rejimi ve Rusya’nın İdlib’de yürüttüğü saldırının pervasız ve acımasız özelliğini teyit ettiğini” belirterek bunun “tüm savaşın en ağır insani krizini yarattığını” ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama: Rus heyete derhal sürdürülebilir bir ateşkes ilan edilmesinin gereğini ilettik

Dışişleri Bakanlığı, Türk ve Rus heyetleri arasında Ankara’da gerçekleşen görüşmeye ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada, görüşmenin Rusya’nın talebi üzerine gerçekleştiği bildirildi.

Açıklamada, Rus heyete “derhal sürdürülebilir bir ateşkes ilan edilmesi, gerginliğin azaltılması ve rejimin Soçi Mutabakatı sınırlarına çekilmesinin gereğinin vurgulandığı” kaydedildi.

Kremlin: Putin ve Erdoğan 5 ya da 6 Mart’ta görüşebilir

Rus RIA haber ajansı Kremlin’in Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 ya da 6 Mart’ta görüşebileceğini duyurduğunu aktardı.

BM Güvenlik Konseyi İdlib’de artan tansiyonu görüşmek üzere toplanacak

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin, Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de artan tansiyonu görüşmek üzere toplanacağı açıklandı.

Güvenlik Konseyi dönem başkanı Belçika temsilcisi Marc Pecsteen de Buytswerve, toplantının TSİ gece yarısı (00.00) başlayacağını söyledi.

Temsilci, toplantı talebinin ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Belçika, Estonya ve Dominik Cumhuriyeti’nden geldiğini kaydetti.

Yunanistan Başbakanı: Ülkeye yasa dışı girişlere izin verilmeyecek, sınır güvenliğimizi artırıyoruz

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, Yunanistan-Türkiye sınırında ciddi sayıda göçmen ve mülteci toplandığını belirterek “Açık olayım: Yunanistan’a yasa dışı hiçbir girişe izin verilmeyecek” dedi.

Mitsotakis Twitter’dan yaptığı açıklamada sınır güvenliğini artırdıklarını da belirtti.

Yunanistan Başbakanı Suriye’de yaşanan “trajik olaylarda” sorumluluklarının olmadığını söyleyerek “Başkalarının aldığı kararların sonuçlarına biz katlanmayacağız” dedi.

Sınırdan gelen fotoğraflarda çok sayıda göçmenin Pazarkule sınır kapısı yakınında toplandığı ve göçmenlere Yunanistan tarafından göz yaşartıcı gazla müdahale edildiği görülüyor.

RTÜK: Yayın kuruluşlarımız sorumlu yayıncılık ve duyarlılık bilinciyle hareket etmeli

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) İdlib saldırısıyla ilgili bir başsağlığı ve kınama mesajı yayımladı.

Mesajda, “Terör unsurlarını temizlemek ve barışı tesis etmek üzere Suriye’de bulunan Türk askerine rejim güçlerinin alçak saldırısını şiddetle telin ediyoruz” dendikten sonra şu ifadelere yer verildi:

• Medya alanında faaliyet gösteren yayın kuruluşlarımızın da aynı hassasiyetle sorumlu yayıncılık ve duyarlılık bilinciyle hareket etmelerini önemle hatırlatıyoruz. Bu noktadan hareketle dün akşamdan bu yana kamuoyunu doğru bilgilendirme konusunda sorumlu bir yayıncılık anlayışıyla ve milletimizin hassasiyetlerini dikkate alarak yayın yapan medya kuruluşlarımıza Üst Kurul olarak teşekkür ediyor aynı hassasiyetin süreç sonuna kadar devam ettirilmesini talep ediyoruz.

• Ancak aynı vakar ve sorumlu tavrı, sosyal medyada ve internet ortamındaki yayınlarda göremiyoruz. Bu mecrada da devletimizin ve milletimizin beklentileri çerçevesinde sorumlu yayınlar yapılması gerektiğini bir kez daha ifade ederken, milli birlik ve dayanışma ruhunun her şeyin önüne konulmasını temenni ediyoruz.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: NATO başta olmak üzere uluslararası toplum İdlib ve Suriye’de yaşanan insani krize dur demeli

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İdlib’deki saldırı ile ilgili sosyal mdeyada paylaştığı mesajda “İdlib’te yaşanan kriz tüm sınırları aşmıştır. NATO başta olmak üzere uluslararası toplum İdlib ve Suriye’de yaşanan insani krize dur demeli ve ivedilikle somut adımlar atmalıdır” diye yazdı.


Kalın, “Hem İdlib hem de Suriye’nin farklı bölgelerinde 200’ü aşkın Rejim hedefi havadan ve karadan vurulmuştur. Şehitlerimizin kanının yerde kalmayacağından milletimizin şüphesi olmasın. Ordumuz eli kanlı Esed rejiminden mutlaka hesap soracaktır” diye devam etti.

İdlib’de şehit düşen kahraman Mehmetçiklerin isimleri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.