Ana Sayfa Gündem Bilim Kurulu toplantısı sona erdi: İşte alınan kararlar!

Bilim Kurulu toplantısı sona erdi: İşte alınan kararlar!

Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıklama yaptı… Okullarda tatil ve uzaktan eğitim süreci 30 Nisan’a kadar uzatıldı!

Bilim Kurulu ziya selçuk fahrettin koca okullar 30 nisana kadar tatil
VIDEO AŞAĞIDA

Bilim Kurulu toplantısı sonrası  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ortak basın açıklaması düzenledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca:

Aziz milletim şehir şehir sokak sokak ev ev Türkiye. Ülkemin bütün insanı. Bir virüs dünyayı tehdit ediyor. 85 ülkede 8 milyara yakın insan endişe içinde takip ediyor. Bilim buhün için büyük vaatlerde bulunamıyor. Bu hastalığa karşı elimizde güçlü bir koz var. Yakalanmamak! Pek çok hastalık bizim kontrolümüz dışındaki faktörlerle gelişir.

Tokalaşıp tokalaşmamakta irade sahibiyiz. Misafirliğe gitmemekte irade sahibiyiz. Kalabalığın içine girip girmemekte irade sahibiyiz. Dışarı çıkıp çıkmamakta irade sahibiyiz. Virüse karşı verdiğimiz mücadelenin başarısı hepimize bağladır. Mücadeleyi organize eden güçtür. Uygulama bize bağlıdır. Bunu evinize çekilerek önleyebilirsiniz. Bu mücadelede devletimiz güçlüdür. Başka birçok ülkeyle kıyaslanmayacak kadar güçlüdür.

Büyükşehirlerimizde caddeler mekanlar, sosyal mesafenin korunamadığı ortamlardır. Gençler sizinle abi olarak konuşmak istiyorum. Öldürücü bir virüsün taşıyıcısı oluyorsunuz. Hastalığa hatta büyük acılara aracılık etmeyin. Biraz kendi dünyanıza çekilin. Dışarıda yapılamayacak aktiviteleri yapın. Bugünler kendinize yatırım olsun. Yaşı bana ve benden büyüklere de birkaç şey söyleyeceğim. Virüs genç, yaşlı orta yaşlı ayırmıyor. Dikkatli olmalısınız. Sosyal hayatınızı asgari düzeye indirmelisiniz.

Telefon sohbetlerinizi daha uzun tutabilirsiniz. Tedbirlere sıkı sıkıya uyarsanız bu özlem uzun sürmeyecek. Milletimizin evlatları. Bakın ben çocuk doktoruyum. Artık oyunları evde oynuyoruz. Dışarı çıkmak yok. Misafir gelirse sarılmak, el öpmek yok. Sevgimizi uzaktan gösteriyoruz. Değerli anne babalar, okullar corona yüzünden tatile girdi şeklinde bir kanı var. Bu yanlıştır.

• Eğitimin bir süre internet üzerinden veriliyor. Uygulamayı tatili olarak görmeyin. Çocuklarınızın da konuyu böyle anlamalarını sağlayın. Verilen ara uzatılacak.

• Bundan sonra düzenli bir şekilde hep toplam hasta sayısını, test sayısını, kaybettiğimiz vaka sayısını, yoğun bakımda hasta sayısını, entübe olan hasta sayısını dijital ortamda güncelleyerek paylaşmış olacağız.

• 60 yaş üstü 2 hastamız taburcu oldu. İyileşen hasta sayımız 26. Vakalar artık anlık paylaşılacak.

“Herkes kendi OHAL’ini ilan etsin, başka kısıtlama olabilir!”

• Herkesin özellikle bu dönemde kendi evine hatta odasına çekilerek izole etmesini, herkesin kendi OHAL’ini kendince uygulamasının önemli olduğunu söylemek istiyorum.

• Kontrollü yaşam nasıl olabilir, minimal temas nasıl sağlanabilir bu anlamda bir çalışma yapılıyor olacak.

• Ulaşım, uçak vb. birçok alanda daha kontrollü bir yaşamı şekillendiren birtakım bilim kurulu önerileri olabilir bu doğrultuda karar alınması gerekiyorsa zaten gereği yapılır.

• 83 milyonun test yaptırması gerekmiyor. Dünyada böyle bir uygulama yok. Çünkü test yaptırınca test negatif çıkabilir ama rahat davranıp, 3-4 gün sonra hastalığı kapabilir ve herkese bulaştırabilirsiniz.

• Vatandaşlar test yapmak istiyor, Bu doğru yaklaşım değil! Ancak doktor uygun görürse test yapılmalı.

• Herkes, bu virüsü taşıyor olduğunu, bunu birilerine bulaştırabileceğini düşünerek davranmalı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk:

• Uzaktan eğitim sürecine devam edeceğiz. Eğitimde elbette eksikler ve kayıplar olacaktır. Fakat tüm anne babalarımızın velilerimizin müsterih olmasını isterim.

• Bilim Kurulu’nun önerisiyle önümüzdeki evde eğitim sürecini 30 Nisan’a kadar uzatma kararı aldık.

• LGS’ye dair 3 senaryomuz var. Erteleyip ertelememek bilimsel karara bağlı.

• Uzaktan derslere ücretli öğretmenler de girebilecek.

• Özel okullarda şimdi yapılmayan eğitim hizmeti telafi edileceği için herhangi bir sorun olmayacaktır. Velilerimize gün gün hafta hafta her türlü açıklamayı yapacağız.

ECDC’den korkutan açıklama: Corona salgını yaz aylarında bitmeyecek!

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.