Anket: Toplumun yüzde 57’sinin giderleri, gelirlerinden fazla!

Metropoll anket sonuçlarına göre toplumun yüzde 57’sinin giderleri, gelirlerinden fazla. “Gelirim, giderimden fazla” diyebilenlerse yaklaşık yüzde 15’lik bir azınlığı oluşturuyor. Halkın yüzde 70,5’i Suriyeli sığınmacıların Türkiye ekonomisine zarar verdiği görüşünde.

Metropoll anket: Toplumun yüzde 57'sinin giderleri, gelirlerinden fazla

Metropoll Araştırma anket sonuçlarından öne çıkanlar:

• Türkiye’nin yüzde 81’i resmi nikah olmadan imam nikahı ile yaşamayı doğru bulmuyor.


• Toplumun yüzde 57’sinin giderleri, gelirlerinden fazla. Gelirleri giderlerinden fazla olduğunu söyleyenler yüzde 15’i oluşturan bir azınlık durumunda.

• Türkiye’nin yüzde 73’ü deprem ve çığ gibi felaketlere yeteri kadar hazırlıklı olunmadığını düşünüyor.

• Halkın yüzde 48,8’i Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İdlib’de bulunmasını bir gereklilik olarak görmüyor.

• Toplumun yüzde 70,5’i sığınmacıların Türk ekonomisine zarar verdiği görüşüne katılıyor.

• Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘görev onayı’ yüzde 41,1 seviyesine geriledi. 7 Haziran 2016 Genel Seçimleri’nden bu yana en düşük seviyede.

Anket sonuçlarına göre toplumun %57’sinin giderleri, gelirlerinden fazla!

araştırma anket aylık gider gelirden fazla istatistik

• Gelir-gider dengesindeki dengesizlik, toplumun büyük kesimini etkileyen sarsıcı bir gerçeklik olarak karşımıza çıkıyor.

• Toplumun %57’si, “ekside yaşıyor”: diğer bir deyişle, Türkiye’nin büyük çoğunluğunun giderleri, gelirlerinden fazla. Bu da borçlanarak yaşadığımız anlamına geliyor.

• “Gelirim, giderimden fazla” diyebilenlerse yaklaşık %15’lik bir “azınlık”.

Toplumun %70,5’i sığınmacıların Türk ekonomisine zarar verdiği görüşünde

suriyeli sığınmacılar türkiye ekonomisi

İdlib krizinin de bir sonucu olarak ülkemizde yaşayan sığınmacıların sayısı günden güne arttıkça halkın Suriyeli sığınmacılara bakışı olumsuz bir hal almaya başladı. Bulgularımıza göre seçmenin %70,5’i sığınmacıların ekonomiye zarar verdiğini; %60’ı sığınmacıların savaştan sonra evlerine dönmeyeceklerini ve %76,6’sı da sığınmacılara vatandaşlık verilmemesi gerektiğini düşünüyor.


Erdoğan’ın görev onayı yüzde 41,1 seviyesine geriledi

Metropoll Araştırma Şirketi, “Türkiye’nin Nabzı Şubat 2020” anketinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev onayı zaman grafiği de paylaşıldı.

“Onaylıyorum” diyenlerin oranı yüzde 41,1 seviyesine gerilerken, “Onaylamıyorum” diyenlerin oranı yüzde 51,7‘e çıktı.

Grafik: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev onayı zaman grafiği (Metropoll)

metropoll erdoğan görev onayı zaman grafiği

7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimleri’nde yüzde 37,5 olarak ölçülen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev onayı; 15 Temmuz Darbe Girişimi sürecinde yüzde 67,6’ya kadar yükselmişti.

Başkanlık Referandumu sürecinde yüzde 52,4’e düşen görev onayı 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri’nde 45,8’e seviyesine düştü. Ekim 2019’daki Suriye operasyonlarıyla yüzde 48 seviyesine yükselen görev onayı Şubat 2020’de 41,1 olarak ölçüldü.

Erdoğan’a görev onayı verenlerin oranının en yüksek olduğu dönem 15 Temmuz darbe girişimi olarak belirtildi. Anket verilerine göre; Erdoğan’a görev onayı verenlerin oranının en düşük olduğu dönemlerden biri de İdlib Operasyonu süreci oldu.

Halkın %48,8’i TSK’nın İdlib’de bulunmasını bir gereklilik olarak görmüyor

idlib suriye anket

Türkiye toplumu şimdiye değin Suriye’ye gerçekleştirilen tüm askerî harekatların arkasında durdu. Buna karşın, ilk kez İdlib’e yönelik askeri harekat konusuna sıcak yaklaşılmıyor.

Metropoll Şubat ayı araştırmasına göre; %48,8’lik bir kesim Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İdlib’de bulunmasının bir gereklilik olduğunu düşünmüyor. Askeri olarak İdlib’de bulunulması gerektiğini düşünenler ise toplam seçmenin %31’ini teşkil ediyor.

Türkiye’nin %73’ü felaketlere hazırlıklı olunmadığını düşünüyor

anket depreme hazırlık

Son dönemde gündem olan ve halkımızın canını yakan deprem, çığ gibi doğal afetler göz önüne alındığında halkın yüzde 73’ü ülkemizin bu ve benzeri olaylara hazırlıklı olmadığını düşünüyor. Yaklaşık her dört kişiden biri ise ülkemizin karşılaşılabilecek felaketlere karşı yeteri kadar hazırlıklı olduğu kanısında.

Türkiye’nin %81’i resmi nikah olmadan imam nikahı ile yaşamayı doğru bulmuyor

resmi nikah imam nikahı

Şubat ayı araştırmamızda seçmene resmi nikah olmadan imam nikahı ile yaşamanın doğru olup olmadığı sorusu yöneltilmiştir. Verilen cevapların analizinde, %81’lik kesim bunun doğru olmadığını düşünmektedir. Dolayısıyla, resmi nikah olmaksızın, sadece imam nikahı ile beraberliğin toplumumuzda kabul görmediğini söyleyebiliriz. Sadece %12’lik bir kesim bunun doğru olduğu kanaatindedir.


Kaynak: Türkiye’nin Nabzı – Ayın 5 Rakamı (Şubat 2020) MetroPoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar.

Polimetre son seçim anketi: AKP-MHP ittifakına şok!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.