PTT çalışanları: Şubeler kapatılmalı, sadece merkezlerden işlem yapılmalı!

Corona salgınına karşın çalışma zorunluluğu bulunan PTT çalışanları, tedbirlerin artırılmasını istiyor. Haber-Sen, sadece merkezlerden işlem yapılmasını ve şubelerin kapatılmasını istedi. PTT çalışanları, vatandaşın fatura borçlarının ertelenmesiyle PTT merkezlerinde oluşan kalabalığın azalacağına da dikkat çekiyor.

PTT çalışanları: Şubeler kapatılmalı, sadece merkezlerden işlem yapılmalı!

PTT çalışanları: Şubeler kapatılmalı, sadece merkezlerden işlem yapılmalı!

KESK’e bağlı Haber-Sen, yoğun kalabalığın oluştuğu PTT merkezlerindeki risklere dikkat çekerek hükümete taleplerini sıraladı.


Haber-Sen, henüz gerekli tedbirlerin alınmadığının ve risk grubunda yer alan PTT emekçilerinin psikolojik olarak olumsuz etkilendiğinin altını çizdi. Virüsün PTT çalışanlarında çıkmasıyla topluma yayılma riskinin de artacağını kaydeden Haber-Sen, şunlara dikkat çekti:

• PTT merkezleri çocuk, işsizlik ve sosyal yardımların verildiği dönemlerde çok kalabalık olmaktadır. Bu koşullarda Covid-19 virüsünü herhangi bir kişinin taşıyor olma ihtimalinden dolayı gerek PTT çalışanlarına ve gerekse de yurttaşlara bulaşma ihtimalini arttırmaktadır.

Yurttaşların büyük çoğunluğu ev ekonomisini bu yardımlar üzerinden finanse ettiği için aylık verilen bu yardımların üç aylık bölümünün peşin ödenmesi, PTT merkezlerinde oluşacak insan kalabalığını ortadan kaldıracak ve virüsün bulaşma ve yayılımını engellemede etkili olacaktır.

• PTT çalışanları açısından durum daha risklidir. Çünkü bir günde bir dağıtıcı (postacı) ve gişe memuru yüzlerce insanla temas halindedir, bu durum virüsün bulaşma ve yayılma ihtimali arttırmaktadır.

• COVİD-19 virüsü dolayısıyla ülkemizde de alınan genel tedbirler kapsamında sokağa çıkmama, AVM’lerin ve pek çok firmanın satışları durdurması veya kısmi zamanlı satış yapması, yoğun üretim ve tüketim mekanizmasıyla varlığını devam ettiren sermayeyi olumsuz etkilemektedir.

Ancak ne var ki insanların evlerine kapanması tüketimin durduğu anlamına gelmemektedir. Sanal ortamda ve indirimli satışlar ile az masrafla çok kar elde etmeyi hedefleyen sermaye çevreleri kar etmeye devam ederken, ürünlerin alıcıya ulaştırılması işini yüklenen PTT emekçileri risk altında çalışmaya -çalıştırılmaya devam etmektedir.

• PTT genel müdürlüğü kendi çıkardığı genelgeye uyarak şubelerde tek kişi çalıştırmamalıdır. Çünkü PTT şubelerinde PTT GENEL Müdürü Hakan Gülten’in dediği gibi sosyal mesafeyi koruyacak ikinci bir görevli yoktur, şubelerin büyük çoğunluğunda tek kişi çalışmaktadır.

• Yine PTT Genel Müdürünün belirttiği gibi, PTT kesinlikle kâr mantığından uzaklaşmalı, müşteri mantığından kurtularak herkes için ulaşılır nitelikli kamusal hizmet önündeki engeller kaldırılmalıdır.

• Dünyanın farklı ülkeleri, yayılmaya başlayan CORONA VİRÜSÜ tehlikesine karşı, Dünya Posta Birliği aracılığıyla ticari kargolar kabul etmemekte veya bazı ülkeler imzasız ya da işyeri teslimli kargo kabul etmektedir. Bizde de benzer bir önlemin ne zaman alınacağını soruyoruz.

PTT çalışanları corona protestosu: Gün içinde yüzlerce insanla temas halindeyiz!

ptt çalışanları izmir protesto corona

KESK’e bağlı Haber-Sen İzmir Şubesi, koronavirüs salgınında PTT çalışanlarının çalışmaya devam ettiği ve yoğun kalabalığın oluştuğu PTT merkezlerindeki risklere dikkat çekerek bugün Posta İşleme Merkez Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan Haber-Sen 6 Nolu Şube Başkanı Ayhan Zengin, henüz gerekli tedbirlerin alınmadığının ve risk grubunda yer alan PTT emekçilerinin psikolojik olarak olumsuz etkilendiğinin belirtti.

Virüsün bazı PTT emekçilerinde görülmesi durumunda ülkeye daha hızlı yayılacağını ifade eden Zengin, “PTT merkezleri çocuk, işsizlik ve sosyal yardımların verildiği dönemlerde çok kalabalık olmaktadır. Bu koşullarda COVİD19 virüsünü herhangi bir kişinin taşıyor olma ihtimalinden dolayı gerek PTT çalışanlarına ve gerekse de yurttaşlara bulaşma ihtimalini arttırmaktadır.

Yurttaşların büyük çoğunluğu ev ekonomisini bu yardımlar üzerinden finanse ettiği için aylık verilen bu yardımların üç aylık bölümünün peşin ödenmesi, PTT merkezlerinde oluşacak insan kalabalığını ortadan kaldıracak ve virüsün bulaşma ve yayılımını engellemede etkili olacaktır.

PTT çalışanları açısından durum daha risklidir. Çünkü bir günde bir Dağıtıcı(postacı) ve gişe memuru yüzlerce insanla temas halindedir, bu durum virüsün bulaşma ve yayılma ihtimali arttırmaktadır” diye konuştu.


“PTT şubelerinde tek kişi bile çalışmamalıdır!”

Son olarak Zengin şunları dile getirdi:

“COVİD-19 virüsü dolayısıyla ülkemizde de alınan genel tedbirler kapsamında sokağa çıkmama, AVM’lerin ve pek çok firmanın satışları durdurması veya kısmi zamanlı satış yapması, yoğun üretim ve tüketim mekanizmasıyla varlığını devam ettiren sermayeyi olumsuz etkilemektedir. Ancak ne var ki insanların evlerine kapanması tüketimin durduğu anlamına gelmemektedir.

Sanal ortamda ve indirimli satışlar ile az masrafla çok kar elde etmeyi hedefleyen sermaye çevreleri kar etmeye devam ederken, ürünlerin alıcıya ulaştırılması işini yüklenen PTT emekçileri risk altında çalışmaya -çalıştırılmaya devam etmektedir. Ayrıca buradan yineliyoruz! PTT genel müdürlüğü kendi çıkardığı genelgeye uyarak şubelerde tek kişi çalıştırmamalıdır.

Çünkü PTT şubelerinde PTT Genel Müdürü Hakan Gülten’in dediği gibi sosyal mesafeyi koruyacak ikinci bir görevli yoktur, şubelerin büyük çoğunluğunda tek kişi çalışmaktadır. Yine PTT Genel Müdürünün belirttiği gibiPTT kesinlikle kâr mantığından uzaklaşmalı, müşteri mantığından kurtularak herkes için ulaşılır nitelikli kamusal hizmet önündeki engeller kaldırılmalıdır.

Dünyanın farklı ülkeleri, yayılmaya başlayankoronavirüs tehlikesine karşı, Dünya Posta Birliği aracılığıyla ticari kargolar kabul etmemekte veya bazı ülkeler imzasız ya da işyeri teslimli kargo kabul etmektedir. Bizde de benzer bir önlemin ne zaman alınacağını soruyoruz.”

Önlem talepleri sıralandı

Haber-Sen’in açıklamasında alınması istenen önlem taleplerini ise şöyle sıraladı:

• PTT çalışanlarına yönelik özellikle işyerlerinin günlük dezenfekte edilmesi, diğer gerekli koruyucu tedbirlerin alınması,

• Risk grubunda yer alan PTT emekçileri sağlık taramasından geçirilmeli,

• Tüm yurttaşların fatura borçlarının (elektrik doğalgaz, su vb) ertelenmesi,

• Tüm PTT şubelerimizin tamamen kapatılması, yalnızca merkezlerden işlem yapılması, ancak merkezlerde yapılacak işlemlerde sosyal mesafenin korunması ve sağlık bakanlığının açıkladığı diğer kuralların uygulanmasında azami özenin gösterilmesi,

• COVİD-19 virüsü dolayısıyla olağanüstü haller yaşadığımız bu günlerde internet üzerinden yapılan alışverişlere kısıtlama getirilmesi,acil ve zaruri olmayan posta, kargo gönderilerinin, virüs salgını kontrol altına alınana kadar kabul edilmemesi,

• Cumhurbaşkanlığı genelgesine göre, kamuda esnek ve dönüşümlü çalışma uygulamasına geçilmiştir. Dağıtıcı personel bu genelgenin dışında tutulamaz. Gişede olduğu gibi dağıtımda da dönüşümlü çalışma derhal uygulamaya konulmalıdır.

• Adalet Bakanlığı ile görüşmeler yapılarak tebligatların gönderilmesinin geçici bir süre ertelenmesi,

• Çocuk, işsizlik ve sosyal yardımların üç aylığının peşin verilmesi PTT merkezlerinde oluşan kalabalığı azaltmada etkili olabileceği gibi virüsün bulaşma ve yayılımını engellemede etkili olacaktır. Bu yoğunluğun azalması bir günde yüzlerce insanla temas halinde olan Dağıtıcı ve gişe memurlarını rahatlatacaktır.


• Buradan halkımıza sesleniyoruz, CORONA virüsüyle mücadele ettiğimiz şu günlerde acil ve zaruri olmayan ihtiyaçları için online alışveriş sitelerinden belirli bir süre alışveriş yapmayı ertelemelerini istiyoruz.

PTT şubelerinde uzun kuyruklar: Sosyal mesafe ve 65 yaş kuralına uymadılar!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.