YKS soruları için konular ve öğrencilere faydalı tavsiyeler

YKS soruları için konular ve öğrencilere faydalı tavsiyeler… Eğitimi sekteye uğratan corona virüsü sınav tarihlerini de etkiledi. Geçtiğimiz haftalarda arasında YKS sınavlarının tarihleri de değiştirilmişti. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na girecek öğrenciler için önemli açıklamalar geldi…

YKS soruları için konular ve öğrencilere faydalı tavsiyeler
YKS soruları için konular ve öğrencilere faydalı tavsiyeler

YKS hakkında en çok merak edilenler, YKS soruları için konular ve öğrenciler için faydalı tavsiyeler…

YKS ne zaman yapılacak? Tarih tekrar değişir mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YKS sınavının yeni tarihini açıkladı. Buna göre YKS, en son açıklanan tarihinden yaklaşık bir ay öne çekilmiş oldu. Milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiren YKS, 27 Haziran ve 28 Haziran tarihlerinde yapılacak. Tarihin yeniden değişmesi beklenmiyor.


YKS sınav süresi değişti mi?

Alınan bu karar sonrası, sınav ile ilgili de değişiklikler yapıldı. YÖK Başkanı Yekta Saraç, YKS sınavının süresinin sadece bu yıla mahsus olmak üzere 30 dakika uzatıldığını açıkladı. Daha önce 135 dakika olan süre 30 dakika uzatılarak 165 dakikaya yükseldi.

YKS 2020’de hangi konular olacak?

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “YKS’ye hazırlanan öğrencilerimiz de rahat olsunlar. YÖK ve ÖSYM Başkanlığımız ile koordineli bir şekilde tüm önlemleri alıyoruz. Buna göre 12. sınıf öğrencilerimiz; 9., 10., 11. sınıf müfredatlarına ek olarak 12. sınıf derslerinin sadece birinci döneminden sorumlu olacaklar.” dedi.

YKS soruları için konular: 12’nci sınıf müfredatından sorumlu olunacak konular neler?

Türk Dili ve Edebiyatı:

Edebiyat ile düşünce akımları, felsefe arasında ilişki gibi konularla birlikte, ‘Hikaye’ ve ‘Şiir’ ünitelerinde işlenen konular. Dilbilgisi çalışmaları, öğrencilerin temel eğitimden edindikleri bilgilerden hareketle ünitelerdeki ilgili metinler üzerinden yapılacak. Konu anlatımına girilmeyecek. Gerekirse konulara yönelik kısa açıklamalar yapılabilecek. Öğrenciler tüm dilbilgisi konularından sorumlu tutulacaklar.

Matematik:

Üstel Fonksiyon, Logaritma Fonksiyonu, Üstsel ve Logaritmik Denklem ve Eşitsizlikler İle Gerçek Sayı Dizileri, konularından; Geometride ise, Toplam-Fark ve İki Kat Açı, Trigonometrik Denklemler, Analitik Düzlemde Temel Dönüşümler konularından soru gelebilir. 12’nci temel matematik düzeyinde Denklem ve Eşitsizlikler, Üslü ve Köklü İfadeler, Bilinçli Tüketici Aritmetiği konularından sorumlu olunacak.

Fizik:

Düzgün Çembersel Hareket, Dönerek Öteleme Hareketi, Açısal Momentum, Kütle Çekim Kuvveti, Kepler Kanunları, Basit Harmonik Hareket, Dalgalarda Kırınım, Girişim ve Doppler Olayı konularından sorular gelebilir.

Kimya:

Redoks tepkimeleri, elektrot ve elektrokimyasal hücre kavramları gibi konuların yer aldığı Kimya ve Elektirik ile anorganik ve organik bileşikler, kovalent bağlı kimyasal türler gibi konuların yer aldığı Karbon Kimyasına Giriş ünitelerinden sorular sorulabilir.

Biyoloji:

Nükleik Asitlerin Keşfi ve Önemi, Genetik Şifre ve Protein Sentezi, Canlılık ve Enerji, Fotosentez, Kemosentez, Hücresel Solunum konuları sınavda çıkabilecekler arasında.

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük:

Mustafa Kemal’in okuduğu okullar, öğretmenlerinin onun yetişmesine etkileri gibi konuların yer aldığı 20’nci Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti Ve Dünya; Kuvayı Milliye hareketi, Büyük Millet Meclisi’nin açılışı gibi konuların yer aldığı Milli Mücadele; Atatürk ilkelerinin anlatıldığı Atatürkçülük ve Türk İnkılabı ünitelerinden sorular gelebilir.

Coğrafya:

Adaylar, iklim elemanlarına ait kavramlar, coğrafyanın ilişkili olduğu disiplinler gibi konuların anlatıldığı Doğal Sistemler; Yerleşim yerleri seçimleri, toplu ve dağınık yerleşmeler gibi konuların anlatıldığı Beşeri Sistemler; dünyadaki bölgeler, harita gibi konuların yer aldığı Küresel Ortam: Bölgeler ve Ülkeler; İnsanların doğal çevreyi kullanma biçimleri gibi konuların yer aldığı Çevre ve Toplum ünitelerinden sorumlu olacaklar.

Felsefe:

Felsefe dersinde 11’inci sınıf konularına yer verildi. Diğerlerinde ise şöyle: Mantıkta, Mantığa Giriş, Klasik Mantık; Sosyolojide, Sosyolojiye Giriş, Birey ve Toplum, Toplumsal Yapı, Toplumsal Değişme ve Gelişme; Psikolojide, Psikoloji Bilimini Tanıyalım, Psikolojinin Temel Süreçleri konuları sorumlu olunanlar arasında yer aldı.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi:

İslam ve Bilim ünitesinden ‘Din-Bilim İlişkisi’, ‘İslam Medeniyetinde Bilim ve Düşüncenin Gelişimi’, ‘İslam Medeniyetinde Öne Çıkan Eğitim Kurumları’, ‘Müslümanların Bilim Alanında Yaptığı Öncü ve Özgün Çalışmalar’, ‘Kur’an’dan Mesajlar: Fâtır Suresi 27-28. Ayetler’ konuları; Anadolu’da İslam ünitesinden, ‘Türklerin Müslüman Olmaları’, ‘Milletimizin İslam Anlayışının Oluşmasında Etkili Olan Bazı Şahsiyetler’, ‘Kur’an’dan Mesajlar: Nisâ Suresi 69. Ayet’ konularından soru gelebilir.


Sınava girecek öğrencilere faydalı tavsiyeler

Koronavirüs pandemisi nedeniyle eğitim sekteye uğradı, sınav tarihleri değişti. Bu süreç öğrencilerde kaygıyı artırdı. Sınav öncesi sürecin nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusunda Sosyolog, Eğitim Koçu ve Rehber Öğretmen Merve Gülerce önemli tavsiyelerde bulundu.

1- Uyku düzeninize dikkat edin

Sağlıklı bir uyku sağlıklı bir öğrenme ve sağlıklı düşünebilme için gerçekten çok önemli. Sınavlar genellikle erken saatlerde olur sınav saatinden en az bir iki saat önce uyanın ve sınav saatinde mutlaka deneme sınavları çözün.

2- Oyunları bir kenara kaldırın

Özellikle dijital platformlar üzerinden oynanan oyunların beynin gerçeklik algısı üzerine çok ciddi etkileri bulunmakta. Bu gibi durumlar beyninizden gerçek hayatta alacağınız tepki süresini ve algılama hızınızı ciddi anlamda etkileyebilir. Ayrıca zaman yönetimi konusunda da başarınızı düşürebilir.

3- Teknolojik cihazlardan uzak durun

Telefon bilgisayar ve televizyon gibi cihazlardan uzaklaşın. Bilgisayar ve telefon konusunda bir bağımlılığınız söz konusu ise bu süreçte mutlaka kendinizi limitlendirin ve bu cihazları kullanmamayı düşündüğünüz süreler boyunca kolay erişilmeyecek göz önünde olmayacak yerlere kaldırın.

4- Sınav öncesi yeme düzeninize dikkat edin

Ağır ve riskli gıdaları tüketmeyin. Hazmı kolay olmayan ve rahatsızlık yaratabilecek gıdalar sizlere günler belki de haftalar kaybettirebilir. Bu kritik süreç içinde aşırı şeker içeren basit gıdalar da ani kan şekeri yükselmesine sebep olabilir ve konsantrasyon problemlerine yol açabilir.

5- Sınavdan önce prova yapın

Sınavın tam tatbikatını yapmadan olmaz. Sınav günü giyilecek kıyafetler belirlenmeli bu kıyafetler ile ve pandemi döneminde olduğumuz için pandemi şartlarına uygun şekilde maske ile mutlak bir ya da iki deneme çözün. Sınav salonlarına maske ile girileceği artık biliniyor ancak sınavda maskelerin çıkartılıp çıkartılmayacağı kesin değil. Bu yüzden her ihtimale hazırlıklı olalım.

6- Sınav için gereken belgelerinizi sınav günü öncesinde hazırlayın

Sınava götürülecek belgeler hazırlanmalı ve sabit bir yere konulmalı. Mümkünse her belgeden iki çıktı alıp farklı yerlerde muhafaza edin. Belgeler son güne bırakılmamalı. Sınav öncesi yaşayacağınız küçük stresler sınavınızın gidişatını etkileyebilir.

7- Çalışma ya da çalışmama; işte bütün mesele bu!

“Sınavdan önce konu çalışılır mı? Sınavdan önce soru çözülür mü? Sınava iki hafta kala ders çalışmayı bırakmalıyız” gibi sorular meslek hayatım boyunca en çok maruz kaldığım ve öğrencilerin bir türlü içinden çıkamadığı sorulardır. Şunu mutlaka belirtmeliyim. Son 15 gün ders çalıştı diye kimse sınavda bildiklerini unutmaz ya da son 15 gün çalışmadı diye kimse sınavı kaybetmez.

Sınavdan önce ders çalışma konusu öğrenciden öğrenciye değişebilecek öğrencinin kaygı seviyesine göre belirlenmesi gereken bir konu. Burada önemli olan öğrencimizin psikolojisi. Kendini nasıl daha rahat ve daha mutlu hissedecekse öyle davranabilir.

8- Sınav öncesi uyuyamıyorum diyenlere

Sınav öncesi uyku problemi her senenin vazgeçilmezi. Bir çok öğrencim heyecandan uyuyamamaktan korktuğu için günlerce uykusuz kalmayı düşündüklerini bana bildirdiler. Bu çok yanlış bir eylem olur.

Son gece yatağınıza girdiğinizde kafanızda sadece olumlu düşünceler olsun sınav sürecin tamamen bittiğini düşünün ve sınavı hiç düşünmeyin. Uyuyamazsanız bunu çok dert etmeyin. Yatak da kalın ve beyninizi boşaltmaya çalışıp dinlenin.


Mutlaka uykuya dalacaksınız ancak dalamasanız bile vücudunuz ve beyniniz sabaha kadar isteseniz de istemeseniz de dinlenir. Ve sınav anında ister istemez gireceğiniz sınav psikolojisi uykunuz olsa bile onu baskılayıp uykusuzluğu hiç ama hiç hissetmemenize sebep olacaktır.

Üniversitelerde dijital sınav uygulaması nasıl olacak?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.